Da li imate preko 18 godina?

Coworking u Beogradu: lista zajedničkih prostora za rad

Predstavljamo vam listu mesta koja će vas inspirisati za rad u podsticajnom i nesvakidašnjem okruženju.

Jedan od imperativnih modusa rada brojnih frilensera, preduzetnika i svih koji posao obavljaju (i) van kancelarije jeste da uživaju u prostoru u kojem mogu da rade – oslobođeni pritiska i podstaknuti na kreativnost; kako zbog enterijera, toplih napitaka i ukusnih grickalica, tako i zbog mogućnosti razmene ideja sa drugim osobama povezanim sličnim ciljevima. Uputiti se u oblik rada, način poslovanja ili steći osnovno znanje o određenoj oblasti više nije tako zahtevan proces: dodatno obrazovanje zarad poboljšane efikasnosti na poslovnom planu ili sticanja predznanja o pokretanju sopstvenog biznisa moguće je ostvariti kroz nekoliko sati prisustva na (interaktivnim) predavanjima ili nekoliko meseci pohađanja odgovarajućeg kursa. U tekstu se možete detaljnije upoznati sa beogradskim mestima koja pružaju ovakve mogućnosti, takozvanim coworking space i hub adresama, informisati o pojedinačnim uslovima i pronaći ono koje vam odgovara. Ukoliko vas ova tema dodatno zainteresuje, u Remarkerovom podkastu Loženje, u epizodi Kreativni habovi, voditeljka razgovara sa Nanom Radenković, koosnivačicom Nove Iskre – o prirodi ovakvih prostora, izazovima sa kojima se suočavaju i prednostima koje nesumnjivo donose frilenserima.  

Nova iskra

Dorćol – Cara Uroša 18; Savamala – Gavrila Principa 43; Zemun – Oračka 4

Prisutni na tri lokacije u gradu pružaju brojne mogućnosti za svakoga. Pre svega, ističe se pokretačka ambicija i snažna kreativna energija koja podržava start up varijante, kao i brojne raznovrsne radionice koje teže sticanju novih znanja, razvoju i progresu. Kultura snažnog metabolizma koji je spreman na stalne nove izazove i dalji razvoj čini se esencijom ovog mesta. Prostor je pogodan za frilensere, preduzetnike, start up vizionare i organizacije, podjednako za samostalni i timski rad. Generalno, teži se multidisciplinarnom radu i kolaboraciji, te je prostor otvorenog tipa. Naravno, postoje i kancelarije za sastanke koje omogućavaju potrebnu privatnost. U Novoj iskri se održavaju brojne radionice, postoji mogućnost i zakupljivanja prostora u tom svojstvu, kao i za foto-sesije. Tu su i prostorije za opuštanje, roštilj na terasi, video-igrice, pa čak i jogu (samo u okviru prostora u Gavrila Principa 43). Ulaz na predavanja je uglavnom slobodan, dok se cene korišćenja radnog prostora kreću od 12 € dnevno, odnosno od 100 do 180 € mesečno. Nova iskra je dobitnik Coworker Members’ Choice nagrade za najbolji coworking prostor u Beogradu za 2018. godinu.

Website    //    Instagram    //     Facebook

Our Hub

Makedonska 12; Beogradskog bataljona 4, Banovo Brdo;
Milutina Milankovića 19 i Bulevaru Maršala Tolbuhina 44, Novi Beograd

Na poslednjoj navedenoj lokaciji prostire se na čak 829 kvadratnih metara. U okviru Our Hub koncepcije dostupni su privatni kancelarijski prostori za iznajmljivanje, sale za sastanke i, naravno, komforan coworking prostor. Na raspolaganju je i mogućnost poslovne podrške na nivou računovodstva, finansija, fintech metoda i biznis planova. Omogućen vam je kompletno opremljen miran ambijent, mogućnost korišćenja dodatne opreme, kuhinje i trpezarije, kao i predavanja i radionice koje su otvorene za sve članove. Postoji opcija registracije sopstvene kompanije na adresu OUR Huba. Sve cene su na upit.

Website    //    LinkedIn    //     Facebook

Smart Office

Knez Mihailova 33/II sprat

Prvi otvoreni coworking prostor u Srbiji koji ima 85 radnih jedinica (stolova) i 5 sala za sastanke, a prostire se na 800m2. U okviru njega nalaze se i tri konferencijske sale (male, velike i sale za događaje). Moguće je organizovati/prisustvovati različitim edukativnim porgramima i seminarima. Prostor je svedeno opremljen, simetričan i u njemu preovladava bela boja. Posetioci se mogu okrepiti u kuhinji i trpezariji. Cene (bez uračunatog pdv-a) se razlikuju u zavisnosti od tipa rada, odnosno da li je u pitanju jedna poslovna jedinica (od 15 € dnevno do 150 € mesecno) ili prostor za čitav tim (u zavisnosti od broja ljudi: 270-470 €), iznajmljivanje sale za sastanke (8-110 €) ili virtuelne kancelarije (45-95 €).

Website    //    Instagram    //     Facebook

InCentar

Cara Lazara 5-7, Stari grad

Opremljen da bude bike friendly, pet friendly i lako dostupan ljudima sa invaliditetom, omogućava prostor za 1. coworking;  2. virtuelnu kancelariju u kojoj možete prijaviti sopstvenu firmu uz podršku poslovanju; 3. prostor za organizaciju događaja kroz četiri sale sa kapacitetom 6-8/15/25 mesta i mogućnošću posluženja prisutnih; 4. edukativne programe. Posetiocima je dostupna i kuhinja, prostor za opustanje (chill out zona) i joga. Cene za zajednički radni prostor kreću se od 10 € dnevno i od 100 do 150 € mesečno. Postoji mogućnost i nešto fleksibilnijeg i jeftinijeg mesečnog korišćenja – 8h nedeljno za 80 € mesečno uz druge beneficije. Programi se sastoje iz četiri kursa: Kurs web programiranja (500 €), Osnove programiranja + web programiranje (650 €), SEO (180 €), Data Science (900 €).

Website    //    Instagram    //     Facebook

ICT Hub

Kralja Milana 10 (ulaz iz Devojačkog parka)

Novoopremljeni stari prostor, oplemenjen detaljima i bojama, predstavlja spoj urbane kulture i poslovne atmosfere. Podeljen je u nekoliko odeljaka: Start Up, Corpo Lab, Playground, Venture i Digital Transformation. Pre svega su okrenuti start up pokretačima, njihovom napredovanju i međusobnom povezivanju, nudeći poslovnu i prostornu podršku. Možda je najzanimljiviji prostor upravo Playground, jer pored zone za tihi rad, tri sale za sastanke, community stola i velike meet up sale sa kapacitetom za 100 ljudi, u svom svojstvu ima i Garage Lab,  laboratoriju za IoT sa 3D štampačima i alatima za robotiku i mikroelektroniku. I još jedna zanimljivost – rade 24h. Cene organizovanih programa i seminara razlikuju se za individualne polaznike i za timove.

Website    //    Instagram    //     Facebook

Impact Hub

Makedonska 21

Prostor oformljen da obezbedi dobro poslovanje za osnivače, start up biznis, investitore i mentore, organizatore događaja, kao i sve koji su u potrazi za tihim i funkcionalnim radnim prostorom. Na 500 m2 pet friendly radnog prostora omogućen vam je i prijem pošte, neograničena konzumacija kafe i čajeva, tuširanje i parking za bicikle. Dakle, sve što će omogućiti da se osećate kao kod kuće. Postoji, takođe, i mogućnost probnog dana, što vam može pomoći da se lakše odlučite za opciju prijave koja bi vam najviše odgovarala. Cene bez pdv-a za timski rad kreću se od 165 do 385 €, učešće na događajima uglavnom uključuje kotizaciju, a cenovnik za frilensere koji rade individualno je od 15 € dnevno + pdv, do 180 € + pdv za neograničeno korišćenje uz posebne pogodnosti.

Website    //    Instagram    //     Facebook

Marsh. Open Space

Cetinjska 15

Na oko 150 m2 radnog prostora, uz terasu i deo za predah, nudi upotrebu stolova za manje timove ili celu kancelariju, s fokusom na coworking sastave. Cene za 30 osoba se kreću od 30 € dnevno, 1400 € za 5 dana ili 5500 € za 20 dana rada. Postoji i mogućnost iznajmljivanja celog prostora, po ceni od 135 € po satu ili 600 € dnevno. Urban izgled, intenzivne boje i dodaci poput stonog fudbala i kutka sa knjigama, kao i pristup baru, svakome će olakšati rad.

Website    //    Instagram    //     Facebook

STARTIT

Savska 5, Beograd; Miroslava Antića 2, Novi Sad; Vojvode Stepe 2, Inđija; Omladinski trg 17, Vršac;
Trg Slobode 7, Zrenjanin; Korzo 1, Subotica; Karađorđeva 27, ŠabacKao što se vidi, pokrivaju teritoriju od nekoliko gradova. Usresređeni su na IT sektor i razvoj u ovoj oblasti, te tako organizuju veliki broj konferencija, meetup-ova i kurseva s ciljem edukovanja i razvijanja kreativnog mišljenja na tom polju, kao i pružanja podrške početnicima. Mnogi programi su besplatni. Uvedena je i novina besplatnog pohađanja Startap akademije, što je nekad koštalo 1200 €. Radionice programiranja za decu su takođe besplatne.

Website    //    Instagram    //     Facebook

Share Square

Koče Popovića 4, Savamala

 

Nakon otvaranja ovog prostora, čini mi se da je među ljudima shvatanje čitavog koncepta bilo po principu – koliko sediš, toliko plaćaš, a popiješ koliko želiš. Ipak, ovo je, kako ga definišu, antikafić, mada se možete (sami, da znate) poslužiti kafom, čajevima i mafinima. Share Square predstavlja poslovni prostor za sve one koji imaju tu privilegiju da posao mogu da rade kod kuće, ali žude za određenom dinamikom u drugom prostoru, za one kojima je potreban prostor za sastanke, za radoznale i zainteresovane za neku od brojnih tema radionica i kurseva ili pak one koji bi samo da popiju kafu u zanimljivom i dinamičnom ambijentu. Cena kursa/predavanja varira, ali se uglavnom kreću od 300 do 1500 dinara, dok je cena dnevne posete tokom prvog sata 300 dinara (i svaki sat još po 100), neograničenog prisustva na nedeljnom nivou 5000, a na mesečnom 130 €.

Website    //    Instagram    //     Facebook

Dunavske terase hub

Vojvode Micka Krstića broj 1K, u SPK” Dunavske terase”.

Dunavske terase hub nudi prijatan kancelarijski prostor sa 21 radnim mestom na 110 m2. Prostor je prilagođen poslovnim ljudima u pokretu, preduzetnicima koji rade od kuće, freelancerima, startup firmama, manjim timovima i svima kojima je neophodan funkcionalan, pristupačan. U okviru koncepta coworking DT hub dostupni su izdvojeni boksovi sa jednim radnim stolom (office box), boksove sa dva radna stola (duo box) i radno mesto u okviru stola za 6 osoba (commynity box) kao i odvojenu konferencijsku salu. Cena mesečnog zakupa se kreće od 75 € do 200 €, može se zakupiti i na dnevnom i nedeljnom nivou. Na raspolaganju su usluge prijavljivanja adrese firme, prijema pošte, prijema stranaka i knjigovodstvenih konsultacija.

Website   //    Facebook

OfficeMe

Đorđa Stanojevića 12, Milentija Popovića 5ARaspoređeni na dve lokacije, od kojih je prostor na prvoj navedenoj adresi znatno prostraniji, nude 76 pozicija u open space-u, 39 kancelarija i 5 sala za sastanke. Kapacitet kancelarija je za dva, tri, četiri, šest i osam korisnika. U ponudi postoji i individualni, izdvojeni prostor za kompanije srednjeg kapaciteta koji se sastoji od jedne odvojene kancelarije za dve osobe i Open Space-om za 25 osoba. Cene iznajmljivanja kancelarija se na mesečnom nivou kreću od 160 € do 1700 €, a za sale za sastanke od 15 do 30 € po započetom satu, odnosno od 80 do 250 € po danu. Mesto na spoljnom ili garažnom parkingu možete obezbediti sebi po ceni od 50 do 120 € mesečno.

Website    //    Instagram    //     Facebook

Papergirl Galerija hub

Kralja Milana 15

Ovaj simpatični i izuzetno lepo osvetljen prostor raspolaže sa 120 m2 i tri odvojene prostorije, te predstavlja sjajan izbor za one kojima je potrebno mesto za manja okupljanja u vidu kurseva, predavanja, radionica i obuka, kao i za organizovanje sastanaka, intervjua, konferencija i koktela. Nude usluge i onima koji tragaju za coworking prostorom u prijatnom ambijentu, uz domaće sokove i kafu. Prostor je i umetnički orijentisan, te podržava kreativnost i aktivistički duh, a neretko se ovde događaju izložbe i raznovrsna čitanja/okupljanja.

Website    //    Instagram    //     Facebook

NOOK ArtHub

Braće Grim 7Ono što se najviše ističe kod ovog prostora je ostavljanju ličnog traga njegovih gostiju/cimera, kako nazivaju svoje korisnike. Cilj Nook-a jeste da se svako oseća kao kod kuće, da prostor koristi slobodno, da u njemu radi, da se kreativno izrazi ili izležava, jer sve to može. Postoji i mogućnost probe, odnosno besplatnog korišćenja u toku jedne nedelje. U planu je da se ostvare i kao kulturni centar, odnosno da organizuju izložbe, radionice, projekcije filmova. Prostor je pet friendly. Ima terasu i play room. Postoje tri kategorije u cenovniku: cimer (9.7 € dan, 37 € nedelja, 107 € mesec), stanar (137 € mesec), kao i mali Meeting Room, do 6 ljudi – 9.7 €/h i 57 €/dan (9h-17h), veliki, do 10 ljudi – 14.7 €/h i 97 €/dan (9h-17h).

Website    //    Instagram    //     Facebook

We Share

Resavska 31

Na sajtu posetioci imaju mogućnost da iskuse virtuelnu turu kroz ovaj prostor pre nego što ga posete, tako da unapred znaju šta ih tamo čeka. Snabdeveni su sa 33 otvorene prostorije, 9 kancelarija i 3 konferencijske sale i dostupni 24 časa. Dnevno korišćenje ovog prostora iznosi 25€, mesečno za otvoreni prostor je 199€, dok se cene privatnih kancelarija kreću od 599 €, sve to bez uračunatog pdv-a. Moguće je organizovati događaje za poslovne partnere, okupljanja, proslave otvaranja, konferencije i slično.

Website    //    Instagram    //     Facebook

Open hub

Bulevar Despota Stefana 15Kako i sami tvrde na svom sajtu, prostor je idealan za frilensere, digitalne nomade, start up-ove, preduzetnike, umetnike, projekte i timove. Miran i pet friendly, sa terasom s pogledom na Stari grad, nudi prostorije različite namene. Možete koristiti deljeni radni prostor (takozvani open space) i u njemu izdvojeni sto ili bilo koji slobodan, privatnu kancelariju kapaciteta za 4 do 6 osoba i salu za sastanke kapaciteta do 12 osoba. Pogodnost je što možete rezervisati radno mesto ili salu za sastanke samo nekoliko sati unapred. Dostupna je i kuhinja. Cena prostora koji podrazumeva sto (i besplatne kafe i čajeve) na dnevnom nivou je 15 €, nedeljnom 50 € i mesečno 150 €, dok je iznajmljivanje sale za sastanke 50 € po satu, a privatne kancelarije 600 €e mesečno, sve to bez pdv-a.

Website    //    Instagram    //     Facebook

iCoWork

Svetozara Markovica 27Pogodni za frilensere, preduzetnike, start up-ove i mala preduzeća. Na rapolaganju je uvek community manager, neograničena besplatna konzumacija kafe i čaja, kao i privatna kabina za telefonske razgovore. Prostor je pet friendly. Članarina se kreće od 15 €e za jedan dan do 180 € za mesec dana. Postoji i mogućnost posete i upoznavanja sa dinamikom rada i uslovima svakog utorka u 12h i četvrtka u 18h.

Website    //    Facebook

Polygon Hub

Kozara 1Smešten van strogog centra grada ovaj prostor korisnicima nudi priliku za rad u mirnoj atmosferi, ali i za fizičku aktivnost (stoni tenis) nakon ili pre posla. Za stalne korisnike otvoren je 24/7. Pogodan je za samostalni, ali i timski rad i coworking povezivanje. Dnevna cena je 12 €, nedeljna 35 €, a mesečna 100 €.

Website    //     Facebook