Da li imate preko 18 godina?

CATASTROPHICALLY GORGEOUS izložba umetničkog dua :mentalKLINIK

Šta se to upravo desilo? Šta će se desiti? Šta se moglo desiti?

Autor:
0
0

Eugster || Belgrade predstavlja izložbu umetničkog dua :mentalKLINIK pod imenom CATSTROPHICALLY GORGEOUS (katastrofalno lepo). Kroz ovu izložbu umetnici istražuju spekulativni pristup budućnosti u svetu koji pokreće konzumerizam i kog održavaju hiperobjekti. Njihov rad pluta između mogućnosti da se isprovocira događaj, isplanira katastrofa i da se posmatrač, kao usamljeni svedok, ostavi izložen posledicama krize i ostacima nevidljivog. 

autor fotografije: Mustafa Nurdogdu

U doba uznapredovalog konzumerističkog kapitalizma i etablirane masovne proizvodnje, budućnost izgeda zastrašujuće i neizvesno, pa ipak ne možemo poreći da dolazi. Serija replika koje :mentalKLINIK predano izbacuje odgovara na veličinu i snagu takvog sistema i fenomena, koji je previše veliki da bi se popravio i čija štetnost na okolinu prevazilazi nas same. Ovi radovi pokušavaju da uhvate i mapiraju infrastrukturu koja omogućuje savremeni kapitalizam, definisan kao hiperobjekat (a ne kao ideologija ili ekonomski, politički sistem), funkcioniše i održava sam sebe. Termin hiperobjekat – definisan u eseju Hiperobjekti, filozofija i ekologija posle kraja sveta (2013) Timoti Mortona – odnosi se na stvari koje su masovno distribuirane u prostoru i vremenu koji su u odnosu na ljude, kao vrstu, relativni. Hiperobjekti su, dakle, hiper u odnosu na neki drugi entitet, bez obzira na to da li su ih proizveli ljudi ili ne. Iako smo nadjačani ultimativnim, apstraktnim sistemima i onim što se ne može predstaviti, i dalje možemo uticati na hiperobjekte kao što su kapitalizam i globalno zagrevanje, jer smo sa njima direktno povezani.

:mentalKLINIK je umetnički duo koji radi u Briselu, koji čine Jasmin Bajdar i Birol Demir sve od 1998. godine kada su započeli zajednički rad u Istanbulu. Njihova praksa ima reakcionu, otvorenu prirodu sa ispitivačkim pristupom ka procesu, produkciji, ulogama, konceptima i prezentaciji. Kroz takav metod, njihov rad ostvaruje vezu sa različitim referencama, stvarajući mešavinu oksimorona i paradoksa, mračnog humora, samorefleksije, sa istinskom brigom za totalni efekat hiperkapitalizma i nevidljive politike koja upravlja našim svakodnevnim životom.

Otvaranje 12. Septembar u 19h
Galerija Eugster || Belgrade, Viline Vode bb
Izložba traje od 13. Septembra 2018 – 1. Decembra 2018.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: