Da li imate preko 18 godina?

BINA 2018: Od communis do komunikacija

Trinaesta Beogradska Internacionalna Nedelja Arhitekture održaće se od 10. do 31. maja.

Autor:

BINA 2018 / OD COMMUNIS DO KOMUNIKACIJA je tema trinaeste Beogradske Internacionalne Nedelje Arhitekture koja će se održati od 10. do 31.05.2018. godine. Tema je posvećena komunikaciji u arhitekturi, komuniciranju arhitekturom i širenju i razmeni ideja o prostorima grada i njihovom korišćenju. Communisznači “zajedničko, zajednica, deljenje, a communicare”učiniti nešto zajedničkim”. Ovom temom ističe se ulogaarhitekte u zastupanju javnog interesa, povezanost drušvene uloge i komunikacija u arhitekturi kao i u procesima participacije sa građanima kao najvažnijih elementa razvoja arhitekture u budućnosti gradova.

Brojnim atraktivnim programima koji promovišu stalno preoblikovanje našeg životnog prostora uz učešće domaće i stručne javnosti iz oblasti arhitekture, građevinarstva i urbanizma, BINA se trudi da doprinese poboljšanju uslova života i odnosa prema okruženju u kojem živimo. Program obuhvata izložbe, predavanja, arhitektonske radionice za decu i studente, popularne šetnje kroz arhitekturu Beograda, komunikaciju sa istaknutim domaćim, evropskim i svetskim stručnjacima, predstavljanje savremenih materijala i tehnologija, kao i po neki iskorak u druge medije i predstavljanje arhitekture posredstvom muzike kroz BINA Docomomo koncerte. BINA izložbe posle predstavljanja u Beogradu putuju u druge gradove Srbije i regiona: Niš, Novi Sad, Vranje, Valjevo, Zrenjanin…

U kontekstu promovisanja 2018. godine kao Evropske godine kulturnog nasleđa: slavljenje različitosti i bogatstva našeg kulturnog nasleđa BINA je postavila centralnu temu festivala kroz inovativni i interaktivni program. Studijska izložba arhitekte IVANA ANTIĆA, u galeriji Radio televizije Srbije, autora Dijane Milašinović Marić i Igora Marića, prateći program poput dokumentarnog filma koji je realizovao RTS, stručna vođenja kroz Antićeva dela i tribine posvećene afirmaciji i popularizaciji arhitekture kroz medije, razgovor o njenom mestu u društvu i politici i poziciji žene u modernoj srpskoj arhitekturi, poput Ivanke Raspopović, su način da se predstave neka od najznačajnijih dela stvaralaštva srpske arhitekture 20. veka.

Arhitektonično – Antić

Galerijski prostori RTS ugostiće još jednu izložbu sa ovogodišnje BINE. Poslednjih godina je u svetu, ali i kod nas, izgrađeno mnogo izuzetnih, inovativnih, neobičnih, inspirativnih i energetski efikasnih stambenih objekata i jedan deo te stambene baštine se može videti među izloženim radovima postavke STANOVANJE – HOUSING 2017, urednika Prof. dr Aleksandra Kekovića. Tema ovogodišnje izložbe je stanovanje u postsocijalističkim zemljama Evrope.

U Likovnoj galeriji Kulturnog centra Beogradabiće postavljena izložba LISABON NASTUPA na kojoj će biti predstavljena aktuelna arhitektonska scena portugalske prestonice u organizaciji Trijenala arhitekture iz Lisabona(http://www.trienaldelisboa.com/). Ovaj drevni grad, poznat po svojoj specifičnoj arhitekturi, bio je scena kontinuiranog ideološkog, društvenog, ekonomskog i duhovnog razvoja. GRAD je više od pasivne pozornice, scenografije, GRAD je akter. U ambijentima predstavljenim na izložbi pulsira život.

U okviru programa BINE, odvijaju sedva višegodišnja EU projekta podržana kroz program Kreativna Evropa. Ove godine oni se realizuju kroz radionice, male urbane interevencije u prigradskom naselju Ledine, sa namerom da se doprinese poboljšanju uslova života u ovom naselju. To su: Budućnost arhitekture (Future Architecture Platform) kroz radionicuinternacionalnog karaktera i interisciplinarnog pristupa  – BUS STOP FACELIFT. Kroz praksu i uz mentore, ostvaruje se razmena iskustava kroz zajedničko kreativno promišljanje rešavanja prostornih problema sa realizacijom u toku programa BINA 2018.

Gradovi deljenja (Shared Cities Creative Momentum (SCCM) je evropska kulturna platforma koja preispituje savremene urbane izazove evropskih gradova. Posle uspešno realizovanog prvog projekta u okviru ove platforme na BINA 2017 Vračar Urbano čvorište 1, na ovogodišnjoj BINI se realizuje Ledine Urbano Čvorište2. Radionica se realizuje u saradnji sa NVO Škogled i Osnovnom školom “Vlada Obradović Kameni”.Tokom razgovora i akcijama sa učenicima, zaposlenima u školi i lokalnom zajednicom, započetim prošle godine, došlo se do zaključka da školsko dvorište ne služi samo za školske, nego i za vanškolske aktivnosti, pa se funkcija dvorišta proširuje u prostor za obavljanje aktivnosti iz domena kulture i slobodnog vremena. Vođeni tom idejom učesnici projekta promišljaju mogućnost urbane, prostorne intervencije koja će doprineti poboljšanju uslova boravka školaraca, ali i stanovnika celog naselja.  U maju tokom trajanja BINA 2018 biće predstavljen preliminarni dizajn koji će se kroz dijalog stanovnika i stručnjaka unaprediti, kako bi se finalno rešenje završilo, teren pripremio za izgradnju i dizajn realizovao do početka sledeće školske godine.

Lisabon nastupa ©NunoCera

U okviru BINA PAVILJONA, postavljenog u dvorište Grafičkog odseka Fakulteta likovnih umetnosti, izgrađenog na BINA 2014, kao rezultata internacionalnog projekta posvećenog održivoj gradnji drvetom i drvenoj arhitekturi, biće predstavljena izložba radova mladih arhitekata i timova,koji kroz svoje aktuelne radove daju uvid u možda manje vidljiv, ali veoma važan segment naše scene. Ova izložba ima cilj da promoviše prostor i format kao platformu za umrežavanje i razmenu mišljenja  posvećenih  istraživanju i kreaciji u izgrađenom okruženju.

Tradicionalne tematske BINA šetnje osmišljene su kao netipične turističke šetnje u okviru kojih se građani prevashodno upoznaju sa arhitekturom, spomenicima i baštinom glavnog grada, ali istovremeno upoznaju i neke skrivenije gradske priče uz pomoć stručnih vodiča (arhitekata i istoričara umetnosti), pasioniranih poznavaoca Beograda. Ove godine planirna su i dva izleta koja Beograđanima otkrivaju arhitekturu Zrenjanina i značajna dela arhitekte Ivana Antića u Srbiji, sa remek delom Muzeja u Šumaricama (Kragujevac). Arhitektura Zrenjanina biće predstavljena u galeriji Kolektiv kroz izložbu GRAD U ARHITEKTURI, ARHITEKTURA U GRADU 18/17 – Bečkerek, Petrovgrad, Zrenjanin, autora Vesne Karavide i Jelke Đorđević.

BINA je od osnivanja bila internacionalnog karaktera i kao društveno odgovorna manifestacija informiše, ukazuje, edukuje i inicira kako zaštitu i čuvanje značajnog arhitektonskog nasleđa, tako prati i trendove na svetskoj arhitektonskoj sceni.

Svečano otvaranje

Prijatelji manifestacije: Udruženje arhitekata Srbije, JP Direkcija za građevinsko zemljište i izgradnju Beograda, Tanjug, RTS, Radio Beograd, Ambsada Portugala, Institut Kamoeš, Austrijski kulturni forum – Beograd, Savez inženjera i tehničara Srbije (SITS), Arhitektonski fakultet Univerziteta u Beogradu, Galerija Kolektiv, Kulturni centar Zrenjanin, Arhitektonsko-građevinski fakultet u Nišu, Intersection, Goethe-Institut Beograd, OŠ „Vlada Obradović Kameni“, Centar za obrazovanje i kulturu „Božidarac 1947“, ŽAD, Guardian, Mapei, Xella, Knauf, Alumil, Eurodom, Sekretarijat za javni prevoz…

Medijski prijatelji: Oris, Prostor, Kuća stil, Nin, Blic, Alma Quattro, Arhitext, designed.rs, seecult.org, format88.com, beobuild.rs, nadlanu.com, ekapija.com, Noizz, 42magazin.rs, IMB-1, Lepa&sredna, Brava casa, Lepota&Zdravlje, mojenterijer.rs, beforeafter.rs, portalmladi.com, danubeogradu.rs.

BINU 2018 organizuju Društvoarhitekata Beograda i Kulturni centar Beograda. Pokrovitelji manifestacije: Grad Beograd – Sekretarijat za kulturu, Ministarstvo kulture Republike Srbije, Inženjerska komora Srbije, EU program Kreativna Evropa.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: