Da li imate preko 18 godina?

Berliner i Leticia

Novo mesto u gradu koje nudi jedinstven gastronomski koncept. Krunska 61.

Krunska ulica u Beogradu dobila je novo, autentično mesto, upečatljivog enterijera i specifične gastronomske ponude. Vila u Krunskoj, sagrađena 1938. godine, ničim ne odaje utisak da se u njoj nalazi restoran ili bar. Ali doživljaj se u potpunosti menja kada zakoračite u ovu vilu u Krunskoj 61…

Zidovi od sirove crvene cigle, ogroman šank, nežni zvuk escajga i lagane džez muzike u prizemlju. Autentične predratne drvene stepenice vode vas na sprat, u potpuno drugačiji ambijent. Bar sa velikim fotografijama konja na zidovima, udobne niske fotelje i stolice, i svetlost koja kroz draperije dopire u prostoriju.

Dobro poznati Berliner se iz Savamale preselio na Vračar i postao restoran, a Beograd je dobio novo mesto. Leticia je prvi beogradski gin bar.

Berliner je smešten u prizemlju ove vile, Leticia na spratu. Idejni tvorac koncepta je Nemanja Stamenković. Dugo je tragao za prostorom u kojem bi mogao da napravi ovakvo mesto, a vila u Krunskoj se pokazala kao idealna lokacija. Kada zakoračite ovde, odmah će vam biti jasno i zašto. Nekoliko dana po otvaranju sa Nemanjom smo razgovarali o onome što vas očekuje u Berlineru i Leticiji.

Berliner je otvoren pre pet godina u Savamali, kao jedno od prvih beogradskih mesta koja su u ponudi imala craft piva. Kada se osvrneš unazad šta je Berliner ponudio Beograđanima, a što pre toga nije postojalo?

Berliner je uticao na popularizaciju craft pivarstva, jer se njegovo otvaranje poklopilo sa početkom rada Kabinet pivare. Rodonačelnici su bili Samo pivo, mi smo otvorili pivnicu posle njih, ali smo prvi u Beogradu spojili zanatsko pivo i zanatsku hranu. Napravili smo zanatsku kobasicu po kojoj smo prepoznatljivi. Nakon Samo piva i Berlinera otvorilo se mnoštvo mesta koja su u ponudu uvrstila craft piva i taj talas je preplavio grad. Zaostavština Berlinera je i ta što se ovdašnja scena edukovala o craft pivima, sam doživljaj konzumacije piva se promenio, a Beogradu smo predstavili drugačiji koncept pivnice.

Pet godina kasnije Berliner se iz Savamale preselio na Vračar. Kako si došao na ideju da napraviš tu tranziciju i promeniš lokaciju?

Nikada se nisam zadovoljavao time da Berliner bude samo pivnica. Oduvek me je zanimala gastronomija i mi smo u Berlineru napravili zatvoren krug od proizvodnje mesa do njegove obrade i pripreme i stalno sam težio tome da idem dalje i pravim nešto novo. Berliner je prerastao u restoran, nije više pivnica. U ponudi imamo tridesetak jela i težimo ka nečemu što je posebno i drugačije. Služimo doručak, ručak i večeru. Za doručak se služe organska jaja, zadržali smo kobasice i rebarca, pravimo burgere, ramsteke, sendviče, obrok salate, i jedini u Beogradu u ponudi imamo italijansku porketu. Od zanatskih piva u ponudi imamo Kabinet, od industrijskih je tu Apatinska pivara. Služimo i Java kafu, vina i rakije.

Novina je Leticia gin bar. Odakle ideja da u Beogradu otvoriš ovakvo mesto?

Putujući po Evropi video sam da je džin u velikoj ekspanziji i došao sam na ideju da otvorim džin bar. Leticia je prvi džin bar u Beogradu. U ponudi imamo 19 vrsta džinova. Kada sam došao na ideju da otvorim jedan ovakav bar na tržištu nije bilo mnogo džinova, a sada ih ima 45. Napravili smo izbor u konsultacijama sa bartenderima, našim prijateljima koje vole džinove, ali i čitajući o različitim vrstama ovog pića. Tako da je izbor nastao kao rezultat intuicije, znanja i testiranja. Imamo džinove iz Engleske, Škotske, Španije, Portugala, Italije… U ponudi su i singl malt viskiji iz Japana, Tajvana i Indije, kokteli, rum, tekila, vodka.

Kako ova dva mesta funkcionišu?

Berliner se otvara u 8 ujutru, a Leticia od 17 časova. Karte pića i kase su odvojene, ali je ideja da ljudi koriste oba prostora. Da neko dođe na večeru, i kada završi pređe iz Berlinera u Leticiu da popije vrhunski džin ili viski. Minglovanje je poželjno. Berliner ima divnu baštu koja će biti otvorena na proleće, dok će posetioci Leticie moći da uživaju na terasi. Sluša se džez, ali će biti i muzike iz Portugala, Španije, Brazila, latino zemalja… Biće i fanka i diska u Leticiji.

Projekat enterijera restorana radio je studio Autori. Kaži nam malo više o tome.

Sa njima sam radio i Berliner u Savamali, dobro se poznajemo i razumemo. Pronašao sam ovaj prostor, smislio njegov koncept i izložio šta želim. Želim da Beograd bude Njujork, ne želim da bude Dubai ili Moskva, bez da uvredim Dubai ili Moskvu. Želim da mesta koja pravim budu, u svakom smislu, predivna, želim da se ljudi ovde osećaju dobro, kao da su otišli kod prijatelja na piće. Saradnja sa Majom i Dijanom je bila lagana, neopterećujuća… Imamo najdivniju saradnju. Isto je bilo i sa Metaklinikom, koja nam je radila vizualni identitet Leticie.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Tijana says:

    Super je videti da se se uvodi malo novina, tako kada nešto uzme maha pa svi krenu da kopiraju, brzo dosadi i bude jako nezanimljivo. Ovo je mesto stvrno nešto potpuno novo.

  2. Aleksa says:

    Ovo je zapravo tako bezveze, mesto za pozere i fejk gradsku ekipicu. Ko je lud da tu pojede “burger” nek ga jede. Jer ovo nije Njujork, ovo je Beograd. Bez da uvredim Moskvu, Dubai….

  3. Вукашин says:

    Желим да Београд буде Њујорк… Ово је тако болно.

  4. miki says:

    @Tijana astroturferko, moze to mnogo bolje, potrudi se malo kad vec pises po narudzbi;)

  5. Darth says:

    Interesantna ideja, definitivno osveženje u Beogradu. Posebno me “kupila” činjenica da je restoran+bar u zgradi iz tridesetih, koja definitivno evocira na Berlin pre 2. svetskog rata. Enterijer je pun pogodak, bašta je lepa ali još treba da raste. :) Izbor piva sa akcentom na domaćeg proizvođača “Kabinet” je pametan dodatak.

Ostavite komentar:

Slični članci: