Da li imate preko 18 godina?

Aukcija Od nule i dodela nagrade Pohvala

U Magacinu u Kraljevića Marka 4, u ponedeljak 8. maja, održaće se ovaj događaj koji pruža podršku ovdašnjoj sceni savremene vizuelne umetnosti.

Autor:
3
0

Pohvala je nagrada koja se dodeljuje pojedincima, za doprinos ovdašnjoj sceni savremene vizuelne umetnosti, a sastoji se od novčanog iznosa prikupljenog različitim a(u)kcijama. Aukcija OD NULE se organizuje neposredno pre dodele kao jedan od metoda finansiranja nagrade POHVALA. Posetioci će 8. maja, počev od 18 časova, biti u prilici da na aukciji otkupe dela savremenih vizuelnih umetnika koji su svoje radove donirali za ovu priliku.

18209301_1432153303509270_7786252461208251181_o

Ove godine radove su donirali brojni umetnici, među kojima i Zoran Todorović, Nikola Džafo, Jamesdin, Siniša Ilić, ali i oni mlađe generacije, poput Tijane Radenković, Mirze Dedaća, Slobodana Stošića, Lidije Delić, kao i mnogi drugi umetnici različitih generacija i izraza, koji su odlučili da na ovaj način doprinesu nagradi. Celokupan spisak možete pročitati na Facebook event-u ovog događaja.

Pored obezbeđivanja sredstava za novčani deo nagrade, ova inicijativa želi da umetnost učini dostupnijom građanima i ispita novčanu vrednost koju su ljudi spremni da pridaju nekom delu u kontekstu krize tržišta umetnosti, kao i krize generalno u Srbiji. Ovim nemamo nameru da propitujemo umetničku vrednost dela, već tvrdimo da, čak i ako ga neko kupi za 1 dinar, tj. dobije delo na poklon, ono ostvaruje svoj potencijal komunikacije u većoj meri nego ukoliko ostane u vlasništvu autora, daleko od očiju javnosti.

Mehanizam pohvale funkcioniše tako što javnost putem online formulara predlaže kandidate, a umetnici donirajući svoje radove za aukciju od nule, učestvuju u prikupljanju sredstava za fond. Predlaganje kandidata bilo je otvoreno do 3. maja, i pristiglo je ukupno 58 prijava, a među njima su i domari i kritičari, i skvoteri i štampari, i učitelji i učenici, i dokumentaristi i producenti, i umetnici i gledaoci, i dobro poznata imena i ona za koje možda niste čuli. Lista svih nominovanih nalazi se na ovom linku.

Cilj pokretanja nagrade jeste želja da se skrene pažnja na brojne dobre prakse u razvoju savremene umetničke scene: lične doprinose, značajne ideje, poduhvate, pomake, nova vrednosna merila, posebnost i inovativnost.

Značajno je napomenuti da Pohvala nije namenjena samo umetnicima i kustosima, već svima onima koji svojim radom, zalaganjem i entuzijazmom doprinose opstanku savremene vizuelne scene, uprkos vrlo teškim prilikama. Jako je važno da prepoznamo ove ljude, koji na najrazličitije načine, van i unutar sistema, ili nekad i umesto sistema i institucija, omogućavaju da scena živi i da im javno kažemo Hvala, za sve što čine i za to što ne odustaju.

Prvi put Pohvala je dodeljena 2015. godine, kada je za ukupan fond nagrade prikupljeno 166 074 dinara, a dobitnici su bili Dragan Protić (Prota Škart), Saša Rakezić (Aleksandar Zograf) i Nikola Džafo.

Ove godine dodeljuju se dve Pohvale. Jednu Pohvalu dodeljuje petočlani žiri poznavalaca zbivanja na umetničkoj sceni, a drugu Pohvalu dodeljuju učesnici Aukcije od nule – umetnici koji su donirali svoj rad za Aukciju i oni koji budu učestovali kao kupci. Aukcija od nule i dodela nagrade desiće se 8. maja u prostoru Kulturnog centra Magacin u Kraljevića Marka 4 u Beogradu. Prikupljanje radova je u toku i uskoro će biti više informacija o radovima koji će se naći u ponudi u ponedeljak, a sav novac prikupljen ovom prilikom odlazi u ruke dobitnika. Preptrošle godine, za Aukciju Od Nule, putem koje je i obezbeđen i najveći deo novčanog fonda, radove je doniralo 60 umetnika i oni su suštinski doprineli ovoj nagradi i poruci koju šalje.

U sastavu ovogodišnjeg žirija su: Iva Čukić, pokretač i kustos Ulične galerije; Dragan Protić, grupa Škart; Branislav Dimitrijević, istoričar umetnosti i kustos; Marko Rajković , novinar RTS, kulturni dnevnik i Darka Radosavljević, direktorka Nezavisne umetničke asocijacije Remont i jedna od inicijatorki “Pohvale”.

18318946_1435988759792391_4802055977837579381_o

Lidija Delić

Inicijator Pohvale je otvorena platforma Akumulator koja okuplja aktere savremene vizuelne umetničke prakse različitih profila, pokrenuta kao podrška postojećim i novim zajedničkiim inicijativama koje za cilj imaju unapređenje i bolju vidljivost umetničke scene u Srbiji. Za sada, jedine aktivnosti AKUMULATOR-a su pokretanje i rad na dostizanju samoodrživosti nagrade. Tim Akumulatora čine: Darka Radosavljević, Mane Radmanović, Radomir Lazović, Luka Knežević – Strika, Aleksandar Nikolić, Slobodan Stošić i Jelena Mijić

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: