Da li imate preko 18 godina?

Muzej savremene umetnosti

Polimorfni kristal beogradske arhitekture

Autor: Fotograf: Marija Strajnić
0
0

U rubrici Arhitektura predstavljamo Muzej savremene umetnosti u rekonstrukciji.

Delatnost Muzeja počinje 1958. godine, kada je aktom Saveta za kulturu Narodnog odbora grada Beograda doneta odluka o osnivanju Moderne galerije, koja je zamišljena kao mesto gde bi bio ispraćen razvoj jugosovenske savremene umetnosti. Kako je za takvu ideju bila potrebna zgrada, izvršno veće SR Srbije donosi odluku da se isprojektuje Muzej na novobeogradskom delu ušća Save u Dunav, preko puta Beogradske tvrđave.

_18_0224

Na konkursu 1960. godine, prihvaćen je projekat Ivana Antića i Ivanke Raspopović, za koji su na dan otvaranja Muzeja dobili Oktobarsku nagradu Beograda za arhitekturu. Muzej savremene umetnosti u Beogradu otvoren je 20. oktobra 1965. godine. Osnivač i prvi direktor Muzeja savremene umetnosti (1965-1980) bio je Miodrag B. Protić, slikar i autor značajnih izložbi, knjiga i tekstova iz oblasti istorije jugoslovenske i srpske moderne umetnosti.

__7_0213

Osnovni volumen zgrade čini 6 kubusa sasečenih uglova koji predstavljaju polimorfni kristal. Fasada je delimično obložena belim mermernim pločama a delimično je u staklu, kao i nagnute krovne površine.

Enterijer zadovoljava osnovne muzeološke standarde, funkcionalan je i razuđen, bez pregrada prostora i bez koridora, podeljen na 5 izložbenih nivoa povezanih stepenicama, koji se prelivaju jedan u drugi i tako u isto vreme mogu da se čitaju zasebno, kao i da čine jednu kompaktnu celinu.

_17_0223

Ukupna površina unutrašnjeg prostora iznosi 5.055 m2. Prizemlje se nalazi na 1,80 m od nivoa zemlje, a prvi nivo na 3,90 m. Drugi i treći nivo dele visinske razlike od 2,34 m i 1,56 m. Najviši nivo je na 10,14 m od zemlje. Oko zgrade Muzeja nalazi se park skulptura sa delima najznačajnijih jugoslovenskih vajara 20. veka.

Zgrada Muzeja je proglašena za kulturno dobro 1987. godine i podleže odgovarajućoj zaštiti Zavoda za zaštitu spomenika kulture grada Beograda.

_13_0219

Objekat je zatvoren za javnost 2007. godine radi rekonstrukcije, i tom prilikom je iznad pasarele koja vodi ka glavnom ulazu postavljen digitalni brojač kako bi građani u svakom trenutku znali koliko je vremena ostalo do ponovnog otvaranja muzeja. Ministar kulture Ivan Tasovac najavio je da je taj datum 20. oktobar 2015, koji ujedno označava pedesetogodišnjicu osnivanja Muzeja.

IMG_7850

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: