Da li imate preko 18 godina?

Botanička bašta

Kroz palme i istoriju

“Korenje biljaka, tvrdio je France, istraživački ruje kroz zemlju, pupoljci i grančice penjačica opisuju u svom gibanju krugove, listovi i cvetovi reaguju na svaku promenu u svojoj okolini savijanjem i podrhtavanjem, stabljike ispitivački kruže vazduhom, pipajući oko sebe svojim sablasnim “udovima”. Čovek smatra da su biljke nepomične, nesposobne za kretanje i da nemaju osećaja samo zato što nema strpljenja da ih pažljivo promatra”

Piter Tompkins i Kristofer Bird, Tajni život biljaka

basta1

Priča o Jevremovcu počinje 1874. godine kada je na predlog prirodnjaka Josifa Pančića osnovana Kraljevska botanička bašta u Beogradu, i predata na upravljanje Velikoj školi, preteči Beogradskog univerziteta. Na današnju lokaciju, premešta se 1889. godine, kada kralj Milan Obrenović poklanja svoje imanje Velikoj školi, kao kraljevsku zadužbinu, za potrebe Botaničke bašte, pod uslovom da se, u čast njegovom dedi od koga je imanje i nasledio, bašta nazove Jevremovac.

Sledeće, 1890. godine, kralj odlazi u Drezden, gde je na tamošnjem sajmu arhitekture video maketu staklenika koja mu se dopala, te je i naručio od firme Mozentin, da se napravi za Beograd. Prefabrikovani elementi donešeni su u Srbiju gde je 1892. godine izgrađen ovaj objekat, koji postaje srce Jevremovca i koga u gradskom zavodu spomenika kulture interno nazivaju i Kristalna palata.

Na površini od 5 hektara, Jevremovac je jedna od najlepših i najstarijih botaničkih bašti u jugoistočnoj Evropi i dom je preko 2000 vrsti biljaka, kako na otvorenom prostoru, tako i unutar staklenika. U tri klimatska prostora staklenika (egzotični, tropski i pustinjski) ugrađena je najsavremenija oprema za održavanje i navodnjavanje biljaka.

Radovi na rekonstukciji velikog i malog staklenca trajali su nepune dve godine i koštali su oko 1.400.000 evra. Objekti su srušeni u potpunosti i na njihovom mestu podignuti su novi, identični, sa novom opremom. Projekat je kompletno finansirala Evropska unija.

Botanička bašta pored otvorenih površina i Staklene bašte obuhvata i prostorije Instituta za botaniku (upravna zgrada, herbar, biblioteka, slušaonica, laboratorije) i nezavršeni objekat biološkog fakulteta. Ovaj objekat je počeo da se gradi pre sedamnaest godina i još uvek stoji nedovršen jer fakultet nije uspeo da prikupi potrebnu dokumentaciju kako bi se taj objekat legalizovao.

Ulaznica za Jevremovac košta 250 dinara. 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: