Da li imate preko 18 godina?

Arhitektonski kolektiv zvani Kolektiv

Arhitekte okupljene u prostoru u kome se stvara i prikazuje arhitektura u svim svojim obličijima

Ove nedelje za rubriku Arhitektura popričali smo sa Natalijom Paunić, Martom Cvetković, Markom Salapurom i Jelenom Mitrović o novo-osnovanoj galeriji i o poduhvatima koje planiraju tamo da sprovedu. Prostor se nalazi u Karađorđevoj 53 u srcu Savamale.

Kako se galerija Kolektiv oformila?

Natalija: Ceo projekat je nastao spontano, i rekla bih da je još uvek u formiranju – ali kao galerija, Kolektiv je počeo da postoji 3. juna ove godine. Inicijalna ideja potekla je od arhitekte Zorana Dmitrovića, u želji da se prostor u kom se stvara arhitektura (arhitektonski studio ili biro) izloži u javni prostor i integriše sa drugim sadržajima. Program prostora koji se sada koristi kao galerija je od tada prolazio kroz razne promene,​ ​i još uvek je otvorenog koncepta. Namera je da se program ne zamrzava i da stalno bude platforma za nove stvari.

Natalija Paunić

Natalija Paunić

Koju izložbu trenutno možemo videti u galeriji?

Marta: U saradnji sa Orisom iz Zagreba, organizovali smo izložbu Čileanskog arhitekte Mathias Klotza, i ona je trenutno u prostoru galerije. Klotzovi projekti ukorenjeni su na ​geografskim posebnostima rodnog Čilea, područj​u koje je zbog svoje izolovanosti i slabog arhitektonskog nasleđa omogućilo mlađoj generaciji arhitekata da razvije sopstveni jezik posle svrgavanja Pinočeovog režima. Ova izložba otvorena je do 30. oktobra.

Da li je već osmišljen program galerije i šta se sprema za prvu sezonu ?

Marta: Izložba Mathiasovih radova predstavlja prvenac segmenta programa pod imenom OUTPOST koji se bavi arhitekturom sa periferije, sa ciljem da se fokus prebaci sa zemalja koje su u arhitektonskom cvatu na zemlje koje predstavljaju periferni deo discipline. Ove zemlje su u poslednjih nekoliko decenija, usled društveno-ekonomske situacije bile izopštene iz rastućeg arhitektonskog diskursa. ​​

Ideja nam je da oformimo internacionalnu mrežu galerija sa sličnim sadržajem, koje bi međusobno razmenjivale izložbene materijale na godišnjem nivou. Ovo bi služilo kao potpora za motivisanje i orhrabrivanje razvoja arhitektonske prakse u nastajanju na ovakvim mestima.  ​

Natalija: Celokupna slika galerije​ biće formirana​ izložbama koje tematski obuhvataju ili dotiču arhitekturu​. Pored OUTPOSTa, u toku je konkurs za prostornu instalaciju u galeriji koja će biti proizvedena u decembru, u okviru Balkanskog arhitektonskog bijenala, a u okviru stalnog programa galerije od novembra kreće izložba 3M3 (3 metra kubna).

Marta Cvetković

Marta Cvetković

Kako je došlo do 3M3?

​Natalija: ​Inicijativa za 3M3 izložbu je došla spontano, preklapanjem jednostavne želje da taj prozor uvek sija, i želje da se pruže jedinstveni uslovi za ostvarivanje radova na eksperimentalnom putu, ili da se stvori inspiracija za proizvodnju novih vizuelnih eseja u izlogu galerije. Kažem da su uslovi jedinstveni, zato što je izlagački prostor specifičan zbog svog položaja, male dimenzije, i načina sagledavanja postavke.

3M3 je serija izložbi koncipirana kao promenljiva postavka u prozorskoj niši, odnosno u izlogu galerije. Izložba tematski obuhvata sva pitanja koja mogu da se tiču arhitekture u ovom trenutku, što znaci da se načini tretiranja izloga kao izlagačkog prostora mogu jako razlikovati – od skulpture i makete do scenografije i filma, pa do ko zna čega.

Ono što je posebno i bitno je karakter izložbe, koji treba shvatiti kao priliku za izvođenje, a ne za prezentaciju projekta. Izlog je u svakoj novoj postavci poligon za novi sadržaj.

Koji je cilj 3M3?

Natalija: Cilj je u okviru jednog prozora u gradu pokazati deo onoga što mlade arhitekte sa ovog prostora imaju da kažu, ono što ih zanima, inspiriše, plaši. Retko ko od nas odmah odlazi na teren. Mlade arhitekte se, barem iz znanja koje imam od svog okruženja, jako dugo nakon fakulteta traže i gube u loopu (za šta još uvek lično ne mislim ni da je dobro ni loše).

Ideja je da se, iz ugla autora, ostvari neka vrsta prvog kontakta sa izvođenjem, da se napravi korak nakon ideja koje ostaju samo na papiru – a na kraju svega, iz ugla i autora i galerije, istražiti kojim jezicima arhitektura komunicira sa okruženjem, i u kojim se oblicima pojavljuje.

Ko će biti prvi izlagači?

Natalija: Novembar smo koncipirali kao mesec otvaranja, pa smo pozvali dvoje arhitekata koji se u ovom trenutku oboje bave spekulacijama o arhitekturi kroz razlicite prizme – Jelenu Mitrovi​ć, koja je asistent i u bliskoj budućnosti doktor arhitekture, i Marka Salapuru, jednog od autora srpskog paviljona prošle godine u Veneciji, kom izlaganje kao metod posta​je praksa.

Njihove postavke će najaviti 3M3, i nadam se nadahnuti ostale kolege, bez posebnog ograničenja, sa čistom idejom.

Marko, čime se ti baviš ovih dana i kako ćeš / da li ćeš to prikazati u okviru 3M3?

Marko: U proteklom periodu moj rad je uglavnom vezan za kontekst galerije/izlaganja gde su elementi i razmera iz arhitekture, a trajnost je bliže instalacijama. Ovo je zgodno polje za probe i testove, rad nije vezan za tržište. Pravim izbor tako da se zatečena ili zadata situacija iskoriste kao oslonac za rad. Strukture koje nastaju se igraju sa linijama prenosa opterećenja. Ovo nekad ide u dimenzije zgrade, poput instalacije Muzeja revolucije, koja je izložena na Venecijanskom bijenalu 2014-te gde je ideja o prenosu opterećenja obrnula smer. Kroz radove koji se bave slikama to je na nivou pronađenog (found footage).

Rad koji će biti realizovan za 3M3 je na granici ova dva. Postoji igra sa ceremojiom otvaranja i nekim rekvizitima otvaranja, a rezultat je izlaganje prostora, prostor na izvolte. Želja mi je da ne pravim piruete nego da ostavim prostor za anticipaciju mogućih stvari u galeriji.

Više o Kolektivu pogledajte na njihovom sajtu.
Više o 3M3 pogledajte ovde.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: