Da li imate preko 18 godina?

Planina obrasla bukovom šumom, Aranđelovačka Bukulja

Osmatračnica, zelenilo i radarski centar

Autor: Fotograf: Marija Strajnić

U rubrici Arhitektura ove nedelje izmeštamo se u Šumadiju i predstavljamo par objekata koje smo zatekli na vrhu planine. Posetili smo Bukulju, planinu kod Aranđelovca.

Geografska dužina: 20° 32′ 02” E
Geografska širina: 44° 17′ 55” N
Nadmorska visina: 695m

Na Bukulji je 1968. godine osnovan najstariji radarski centar u Srbiji. Tom prilikom je postavljen prvi radar i uspostavljen prvi sistem radio veze u zemlji.

1

Godinu dana ranije, 1967. godine, pet opština ovog područja (Aranđelovac, Topola, Mladenovac, Sm.Palanka i V.Plana) poveravaju sprovođenje odbrane od grada ovom radarskom zavodu. Od te godine koncept odbrane od grada prvi put počinje da se zasniva na stručno-naučnim saznanjima, pa se taj period smatra za početak stvaranja savremenog sistema odbrane od grada u Srbiji.

Pod rukovodstvom zavoda, prva raketa ispaljena je 1967 god. sa protivgradne stanice u mestu Jagnjilo, opština Mladenovac.

4

Pored radarske kupole, naišli smo na kružni plato za, kako su nas prolaznici uputili, održavanje raznoraznih manifestacija, kao i na betonsku osmatračnicu, koja otvara pogled ka celoj oblasti, na nadmorskoj visini od 660 metara.

Visoka je 19 metara i izgrađena od armiranog betona sa četiri terase i dva odmorišta, a na njoj je postavljen i turistički dvogled za panoramsko posmatranje. Sa ove osmatračnice pruža se široki pogled na ceo Aranđelovac, ali i na okolna mesta Topolu, Mladenovac, Smederevsku Palanku.

Planina Bukulja je omiljeno izletište Aranđelovčana i gostiju Bukovičke Banje, a naročito je popularna kao lokacija za prvomajski uranak.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: