Da li imate preko 18 godina?

14. festival nesvrstanog stripa Novo Doba TURBULATOR

Autor:
14. festival nestvrstanog stripa Novo Doba održaće se od 4. do 8. oktobra na više različitih lokacija u Beogradu. Festival predstavlja završni događaj višegodišnjeg projekta TURBULATOR, što je istovremeno i tema ovogodišnjeg izdanja festivala.
U projektu su učestvovali kolektivi Le Dernier Cri (Marsej), Arara (Porto), La S Grand Atelier (Vielsalm), uz partnerske organizacije Partizanska štampa iz Skoplja, Art Brut Serbia i udruženje za podršku obama sa smetnjama u razvoju “Naša kuća” iz Beograda.
Tokom pet festivalskih dana, događaji će biti organizovani na sledećim lokacijama: Ulična galerija, bioskop Balkan, galerija SULUJ, Kvaka 22, Remont, Guvernanta drinks&decadence, Kula Cetinjska i Jugošped i obuhvatiće izložbe, performanse, koncerte, nastupe i intervencije.
Novo Doba će okupiti najbolji tim evropskih entuzijasta sito štampe iz Španije, Francuske, Belgije, Portugala, Nemačke, Švedske, Slovenije, Hrvatske i Makedonije.
U okviru festivala će biti organizovan i Fijuk sajam sa 50 najavljenih učesnika uz promociju TURBULATOR publikacije, kao i učešće velikog broja domaćih i stranih izlagača, sito štampu uživo, kao i izvođenje grafičkih intervencija uživo.
Posebnu ekskluzivnost festivala predstavlja nastup hip hop dua Choolers Divison iz art brut centra La S iz Belgije, kojim će se festival zatvoriti u nedelju 8. oktobra u Jugošpedu.

 

Učesnici TURBULATOR projekta:

La “S” Grand Atelier iz Belgije je organizacija sa iskustvom koja je specijalizovana za saradnju umetnika sa mentalnim invaliditetom, kao i njihovu saradnju sa savremenim umetnicima.

Le Dernier Cri je legendarni izdavač sito štampanih, ručno rađenih knjiga i grafika. Oni takođe organizuju festival pod nazivom Vendetta u Marseju gde se predstavlja međunarodna andregraund grafička scena, uz izložbe koje se često fokusiraju na popularnu i autsajdersku umetnost.

Oficina Arara je kolektiv iz Portugala koji je osnovao svoj sitoštamparski atelje i izložbeno mesto u Portu kako bi predstavili portugalsku, ali i međunarodnu andergraund scenu.

Novo Doba festival je „konglomerat“ niza manjih neformalnih grupa iz Beograda koje su osnovale svoj kulturni centar „Matrijaršija“ kako bi postale žarište radikalne umetnosti, kao i mesto za produkciju i prezentaciju autsajderske umetnosti u Srbiji. Festival „Novo Doba” je godišnji međunarodni susret anderground, marginalnih, autsajderskih i nesvrstanih umetničkih scena koji slavi haotične i nepredvidive umetničke prakse.

Projekat je sufinansirao fond Creative Europe.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: