Da li imate preko 18 godina?

10 godina Najraćeg dana i Filmkulture

Autor:

Deseta po redu beogradska proslava Svetskog dan kratkometražnog filma i 10. rođendan udruženja Filmkultura održaće se 21. decembra od 17h do 00h u baru Sprat u Cetinjskoj, a očekuju nas projekcije uspešnih domaćih kratkih ostvarenja i onih do sad nikad viđenih, ozbiljni i manje ozbiljni razgovori, kao i poigravanje sa filmskom trakom.

Najkraći dan je festival kratkometražnog filma koji se tradicionalno širom sveta održava najkraćeg dana u godini – 21. decembra, a udruženje za edukaciju u oblasti audiovizuelne kulture, Filmkultura, započelo je sa radom upravo manifestacijom Najkraći dan, u Beogradu prvi put održanom na zimu 2013. godine. Najkraći dan neprestano menja i unapređuje svoj filmski i prateći program, koji je u prethodnim izdanjima predstavljao raznovrsne filmove, od izbora kratkog metra Evropske filmske akademije do studentskih i amaterskih regionalnih ostvarenja. Brojne kolege, institucije i neformalni umetnički prostori bili su deo ovih manifestacija u organizaciji, žiriranju, selektovanju – od studenata umetničkih fakulteta do vodećih regionalnih autora; od Dvorane Kulturnog centra Beograda do Kvake 22; od Filmskog centra Srbije do skejterskog Samita nesvrstanih. Raznovrsnost i otvorenost Najkraćeg dana privlači sve više raznorodne publike i pruža priliku stotinama kratkih filmova za bioskopsko prikazivanje, sa posebnim fokusom na mlade autore, zbog čega je razvijeno i nekoliko edukativnih programa, pa čak i jedna kratka rezidenciju. Najkraći dan proširio se prethodne godine i na leto, prirodno deo programa deleći sa gledaocima upravo Najdužeg dana u godini.

Najkraći dan će ove godine biti održan 10. put i u ime ovog malog jubileja tim Filmkulture pokušava da sumira sve što je ovaj festival bio do sada: od celodnevnog filmskog maratona do poligona za filmsko obrazovanje mladih. Zato se, između ostalog, inicira i razgovor o smislu i dometu filmske edukacije, a u koji su pozvani da učestvuju svi onih koji smatraju da ih se ova tema direktno ili indirektno tiče. Posebno su pozvani oni koji imaju ideje za radionice, a ne znaju gde da ih smeste (kontekstualno, organizaciono, strukturalno).

17.00h – 18.15h │ KRATKI, KRAĆI 

Projekcija filmova nastalih na radionicama Filmska sekcija (Filmkultura i Jugoslovenska kinoteka) i Brzinska radionica alternativnog filma (Akademski filmski centar, Dom kulture Studentski grad), prvi put pred publikom predstavlja filmove srednjoškolaca, studenata i mladih filmskih profesionalaca, neopterećene žanrovima, rodovima ili formatima: čista filmska igra.

18.30h – 19.00h │ RADNA STANICA 8mm

Poigravanje i razotrkivanje najsvežijeg projekta Filmkulture, Sećanja na traci, koji je posvećen prikupljanju, dokumentovanju, digitalizaciji i arhiviranju porodičnih snimaka na 8mm i S8mm filmskim trakama, kao važnog istorijskog dokumenta nekadašnjeg svakodnevnog života.

“Da li i vi kod kuće čuvate porodične uspomene na filmskim trakama, ali nemate znanje i opremu da ih pogledate? Pozivamo vas da nam se pridružite i donesete svoje filmske rolne. Možete naučiti kako se o njima pravilno brine i da provirite u trenutke iz prošlosti vaših porodica. Dobrodošli su i svi drugi koji bi želeli da na nekoliko sati urone u svet analognog filma i saznaju kako funkcioniše oprema za filmove na malim formatima. U 18.30h je otvaranje, a stanica će biti otvorena cele večeri!”, poručuju organizatori.

19.00h – 20.00h │ FILM VAN ŠKOLSKIH KLUPA

Otvoreni razgovor o neformalnoj filmskoj edukaciji inicira okupljanje kolega koji se, kao i Filmkultura, godinama bave filmskim radionicama i filmskom edukacijom u najširem smislu. Naziv razgovora je inspirisan knjigom Živojina Pavlovića „Film u školskim klupama” i biće neformalan – više dijalog nego tradicionalno shvaćen panel. Razgovor je pre svega namenjen saradnicima, studentima, profesorima srednjih škola (koji neretko imaju aspiracija ka filmskim i dramskim radionicama). Govoriće se o metodama i iskustvima, a publiku će biti takođe pozvana da se uključi.  Od kolega iz drugih inicijativa i organizacija pridružiće se Slobodna Zona Junior, Atelje Kinema, Akademski filmski centar, NFC Filmart, Valjevski filmski susreti, Filmoskopija, Satibara.

20.00h – 21.30h │ DUGA GODINA, KRATKI FILMOVI

Ova retrospektivna selekcija sakuplja kratke igrane, dokumentarne  i animirane filmove mladih domaćih autora i autorki, koji su tokom ove godine prikazani (a neki i nagrađeni!) na lokalnim festivalima čiji su celokupni ili pojedini programi posvećeni kratkometražnim ostvarenjima.

Martovski

ID, r. Ana Pakljanac

Čovek, prisiljen da se konačno suoči sa unutrašnjim problemima, iznenada se nađe u nepoznatom, napuštenom prostoru, iz kog ne pronalazi izlaz, dok ne složi sve kockice na mesto.

Beldocs

LOPTE, r. Gorana Jovanović

Fudbalski stadioni već dugo važe za mesta predviđena za raspirivanje mržnje i konflikata, a svaki incident koji prati fudbalske mečeve momentalno se seli na naslovnice tabloida. U međuvremenu, vojske šest bivših jugoslovenskih republika se sastaju svake godine već preko jedne decenije i igraju mali fudbal u ime mira, u skoro potpunoj medijskoj tišini.

Bašta fest

U RAMENIMA, r. Tara Gajović

Majka i ćerka se vraćaju kući nakon porodične proslave u obližnjoj kafani. Na putu do kuće susreću se sa osobama iz njihove prošlosti. U toku puta shvataju da i dalje ne znaju sve jedna od drugoj.

Filmski front

5/3/0, r. Danilo Stanimirović

Nakon uznemirujuće vožnje u taksiju punom muškaraca, i još gore prve noći sa dečkom nakon rođendana, Saška je prinuđena da se kući vrati sama u autu sa taksistom koji je ovog puta tera da pređe napred na suvozačko sedište.

Slobodna zona

DUHOVI NA MOJIM LEĐIMA, r. Nikola Stojanović

Tinejdžerka Sara putuje u mali provincijski grad da prisustvuje komemoraciji svoje bake. Mirno selo je okupirano izgradnjom nove pruge. Dok se bori sa svojim strahovima, Sara pronalazi utočište u radniku sa gradilišta.

Festival autorskog filma

SRCE, r. Gvozden Ilić

Devojka luta gradom kako bi uzela svoje srce i odnela ga svom dečku. Ali postoji jedan problem; srce je prestalo kucati.

21.30h – 00.00h │KRATKI FILMSKI SUSRETI

Proslavom 10 godina udruženja Filmkultura, uz odabrani saundtrek, okupljamo prijatelje, poznanike, kolege, saradnike i sve one koji žele da zajedno nazdravimo deceniji punoj radionica, projekcija, inicijativa i vrednih poznanstava, a pre svega rada sa mladima i još mlađima – koji će se nastaviti sa još većom posvećenošću.

Filmkultura je već deset godina posvećena edukaciji u oblasti audiovizuelne kulture i umetnosti, a projekti i događaji udruženja usmereni su od samog početka ka razvoju publike i neformalnom obrazovanju dece i mladih. Programi teže usavršavanju znanja studenata, kritičara, autora i drugih filmskih profesionalaca koji aktivno promišljaju savremena kinematografska, stvaralačka i društvena pitanja, te filmsku kulturu, nasleđe i teoriju. Kreativni sadržaji posvećeni najširoj publici, dok su radionice namenjene najmlađoj i nešto starijoj generaciji gledalaca i poznavalaca pokretnih slika. Filmkultura teži filmskom zajedništvu i oslanja se na bogatu tradiciju srodnih filmskih zajednica i kino klubova, svojevrsnih kružoka od kojih neki i dalje uspešno postoje kao utočišta za strastvene gledaoce i autore. Osnivači Filmkulture su filmski profesionalci iz različitih oblasti: Milan Stojanović, Andrijana Stojković, Vanja Kovačević, Marija Stojanović, Jelena Stanković i Maša Seničić.

Višemesečni slojevit obrazovni program Filmkulture, Filmska sekcija (u saradnji sa Jugoslovenskom kinotekom), postoji od 2021. godine, a neki od filmova treće generacije učesnika biće prikazani na 10. Najkraćem danu. Projekat vode i osmišljavaju Maša Seničić, Jovan Marković i Radiša Cvetković, dok na njemu gostuju brojni filmski profesionalci koji učesnicima govore o svom iskustvu rada na filmu u različitim sektorima. Osnovana kao prostor za edukaciju srednjoškolaca, te za posvećen dijalog i razmenu znanja, Filmska sekcija je postala i mesto okupljanja, a iz nje je nastao i ШАРФ, list za kritičko promišljanje filma, koji se besplatno distribuira u zgodnom A3 formatu. U njemu je moguće pročitati razmišljanja srednjoškolaca o aktuelnim filmskim naslovima sa nedavno završene Slobodne zone, Festivala autorskog filma i iz bioskopa. ШАРФ #3 će takođe biti moguće saviti i poneti sa sobom sa Najkrećeg dana.

Najsvežiji edukativno-arhivatorski program Filmkulture publici se predstavlja upravo 21. decembra, a u pitanju je Sećanja na traci, projekat utemeljen na isticanju vrednosti amaterskih filmova i praksi amaterskog filmskog stvaralaštva u zemljama bivše Jugoslavije, što čini prikupljanjem, dokumentovanjem i digitalizacijom amaterskih filmova. Sa potrebom da filmove učini dostupnim njihovim autorima a i sadašnjim i budućim generacijama kao alternativne istorijske dokumente, Sećanja na traci Filmkultura razvija prema dosadašnjem iskustvu inicijatorke i vođe projekta Nađe Šičarov.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: