Da li imate preko 18 godina?

10 godina Kišobrana!

Velika žurka u Dragstoru, 1. decembra. Pogledajte i koji su to albumi, singlovi i koncerti bili najbolji u proteklih 10 godina po izboru Kišobrana.

Autor:

Kišobran je umetnički kolektiv koji 1. decembra proslavlja 10 godina aktivnog rada velikom Kišobran žurkom u klubu Drugstore sa početkom u 22 sata. Zabava će se odvijati na 5 različitih bina gde će nastupiti 15 izvođača koje, pored nezaobilaznih Kišobran didžejeva koji će se prošetati kroz najveće indie / alternative hitove, predvodi njujorški DJ i producent Baltra koji je u 2018. godini eksplodirao na svetskoj elektronskoj sceni.

Za njegov dolazak zaslužan je mladi party kolektiv HiddenBG koji svojim interesantnim konceptom tajnih žurki unosi preko potrebnu svežinu u noćni život Beograda, a na bini uz Baltru društvo će im praviti lokalni producent lelú.

Kišobran preko 5 godina aktivno sarađuje sa muzičkom agencijom Pop Depresija na čelu sa Ivanom Lončarevićem Lončetom sa kojim je, pored organizovanja koncerata, pokrenuta izdavačka etiketa čije je poslednje izdanje kompilacija autora nove klavirske muzike iz Srbije – Klavirsko nebo.

Ivan kurira binu na kojoj će nastupe imati bendovi Vizelj i Sergio Lounge koji su osvojili koncertnu scenu svojim energičnim nastupima koji nikoga ne ostavljaju ravnodušnim. Atmosferu nakon koncerata grejaće DJ Brka iz kolektiva Disco Not Disco koji je jedan od stubova elektronske scene u Beogradu danas, a prava je čast i nastup Miška Bilbije, čoveka odgovornog za veliki deo radijske muzike koja je uticala na razvoj Kišobrana.

Posebnu binu ima i izdavačka kuća i party kolektiv YES čije jezgro čine DJ-evi Stevie Whisper i Vitanov, a sa njima predstaviće se i najmlađi tehno dvojac Insolence iza koga stoje Matej Rusmir i ANDRIA.

Disko Buvljak vlada na prvi pogled najmanjom binom, ali njihov eklektični muzički izbor kao i nesvakidašnji gost Kene Beri – istaknuti “reper sa saundkaluda”, najavljuju tulum do jutra.

Za 10 godina postojanja, Kišobran je pokrenuo novi talas VJ kulture kako kroz aktivan rad na svim većim dešavanjima, festivalima i žurkama, tako i pokretanju više ciklusa radionica koje su pružile polaznicima osnove animacije i montaže, ali i prečicu do sveta prostornog mapiranja i generativnog videa. Paralelno je živela i Kišobran foto zajednica koje je u jednom trenutku brojila preko 80 članova. Zajednica je uhvatila priključak sa tada aktuelnim lomografskim pokretom koji je slavio analognu fotografiju u svim njenim oblicima i realizovala više grupnih izložbi, a svaka je bila rezultat višemesečnih kreativnih radionica.

Kolektiv već pune 3 godine svoju bazu ima u baru Zaokret gde se na svakodnevnom nivou organizuju uzbudljiva dešavanja za subkulturu okupljenu oko Kišobrana. Svakog četvrtka možete slušati uživo na internetu Kišobran radio show na RadioAparatu.

Kišobran žurku je za 10 godina posetilo preko 55.000 ljudi, kolektiv je odradi preko 2000 dešavanja, ugostio 172 benda, bukirao 152 DJ-a, moderirao preko 130 fotografa, obučio više od 40 VJ-eva i sarađivao sa 18 dizajnera i ilustratora.

Povodom jubileja umetnički kolektiv Kišobran je izabrao po 10 najboljih albuma, singlova i koncerata u proteklih 10 godina.

Top 10 albuma

Arcade Fire – The Suburbs

The National – Sleep Well Beast

Arctic Monkeys – AM

Caribou – Our Love

Tame Impala – Currents

Car Seat Headrest – Twin Fantasy (Face to Face)

Grizzly Bear – Shields

Metronomy – The English Riviera

Phoenix – Wolfgang Amadeus Phoenix

Radiohead – In Rainbows

 

Top 10 singlova:

Portugal. The Man – Feel It Still

 M83 – Midnight City

Arctic Monkeys – Do I Wanna Know

Glass Animals – Life Itself

Tame Impala – Let It Happen

The Vaccines – Teenage Icon

The National – Bloodbuzz Ohio

Phoenix – Lisztomania

TV on the Radio – Happy Idiot

The Unknown Mortal Orchestra – Hunnybee

Top 10 koncerata:

1. Tame Impala @PrimaveraSound festival [2015, Barselona]

2. Ratatat @PrimaveraSound festival [2014, Barselona]

3. Efterklang @GunClub [2013, Beograd]

4. Two Gallants @KCGrad [2015, Beograd]

5. !!! @DomOmladineBeograd [2017, Beograd]

6. Jamie XX @Unknown festival [2013, Rovinj]

7. M83 @Sziget festival [2016, Budimpešta]

8. Grizzly Bear [2017, Berlin]

9. Arcade Fire @Exit festival [2011, Novi Sad]

10. Damien Jurado @Rex [2014, Beograd]

10 KIŠOBRAN GODINA. Subota, 1. decembar od 22h, Drugstore.

Ulaz na događaj je 500 dinara, a karte u pretprodaji možete potražiti u Zaokretu po simboličnoj ceni od 400 dinara.

Fotografije: Nenad Vujanović i Aleksa Vitorović

Lajkuj:

Komentari:

  1. Miroslav says:

    Izuzetno.Neobicno.Svaka cast.

Ostavite komentar:

Slični članci: