Da li imate preko 18 godina?

10. BELDOCS – Nije još mrak

Jubilarno 10. izdanje Međunarodnog festivala dokumentarnog filma Beldocs, koje će biti održano od 8. do 15. maja 2017. godine, obeležiće brojni noviteti i, naravno, vrhunska filmska ostvarenja savremene dokumentaristike.

Autor:

Međunarodni festival dokumentarnog filma Beldocs u Velikoj dvorani Sava centra 8. maja otvara film Još jednom s emocijom o nastanku sada čuvenog albuma Nika Kejva. Slogan ovogodišnjeg Festivala izvučen je iz naslova filma Frenkija Fentona, koji se takmiči za nagrade ovogodišnjeg Beldocs-a. Jubilarni 10. Beldocs ugostiće brojne dokumentariste iz čitavog sveta, kojima će se priključiti i gosti koji dolaze povodom marketa. To su samo neka od iznenađenja koje donosi jubilarno izdanje Beldocs-a.

one-more-time-with-feeling-05-710x341

Još jednom s emocijom

Najveća novina jeste da će u vreme trajanje Beldocs-a u Beogradu biti održan i Beldocs market, kofinansiran sredstvima programa Evropske unije Kreativna Evropa, kojeg je prvi put podržao Media program, najveći i najznačajnijih Evropski fond, u okviru koga postoji mogućnost za pomoć u četrnaest kategorija – od razvoja projekata do edukacije i pomoći festivalima. Tako će Beldocs, kao jedini festival dokumentarnog filma u regionu sa marketom, postati mesto na kome će profesionalci u ovoj oblasti jednom godišnje biti u prilici da se suočavaju i upoznaju sa potencijalnom potražnjom u regionu, kao i svim aktuelnostima. To će biti jedinstven market, koji će otvoriti vrata svojim emiterima, kako bi prodavali svoje filmove i kako bi se otvarale nove mogućnosti za filmske dokumentariste.

Jubilarni Beldocs biće podeljen u 11 programskih celina: Srpski takmičarski i revijalni program selektovao je Marko Grba Singh, a za Međunarodni takmičarski, kao i lane, pobrinuo se Greg Di Kjur. U domaćem programu biće predstavljeni premijerni naslovi, dok Međunarodni takmičarski program donosi pregršt vrhunskih dokumentarističkih ostvarenja, pobednika velikih festivala dokumentarnih filmova, kao što su IDFA, Sandens, Tribeka, Berlinale…

1492084662251-Cicciolina-2

Ćićolina, kuma od skandala

Filmove u ovim programima žiriraće međunarodni žiri filmskih profesionalaca u sastavu:

Srpski takmičarski program:

1.       Mladen Kovačević, filmski reditelj iz Srbije

2.       Thierry Detaille, filmski producent iz Brisela

3.       Tea Lukač, filmska rediteljka iz Srbije

Međunarodni takmičarski program:

1.       Andreas Horvath, filmski reditelj iz Austrije

2.       Robert Zuber, producent i reditelj iz Hrvatske

3.       Adrijana Stojković, filmska rediteljka iz Srbije

Idoli Tokija

Idoli Tokija

Kao i dosad, Beldocs će predstaviti brojne naslove u programskim celinama kao što su Biografski dokumentarci (koji će ove godine predstaviti životne priče vrlo živopisnih likova kao što su Ingrid Bergman, Helmut Berger, Mihail Tal…), Muzičko-plesni filmovi (gde se mesta našlo za Kiki, pa Chanu, Frenka Zapu, Roling Stonse…), retrospektiva jedne susedne zemlje (u ovom slučaju Hrvatska i to iz perspektive žena reditelja), te retrospektiva jednog autora, domaćeg i stranog (izbor je pao na Gorana Markovića i holandsku dokumentaristkinju Alionu van der Horst).

Velika novina Beldocs-a svakako je program Beldocs special, kojeg je podržala Fondacija za otvoreno društvo, sa temom Kreacija vs destrukcija, i koji će predstaviti angažovana ostvarenja koja ispunjavaju i visoke estetke kriterijume i standarde. Ovaj program filmova predvodi čuveni francuski pisac, filozof i reditelj sa čak dva filma – Pešmerga i Bitka za Mosul, kojima donosi izvanredna filmska dela ali ujedno i provokativne političke stavove.

Novina je i Edukativni program od 4 filma, koji će u terminu od 12 sati u DOB-u, prikazati kreativne dokumentarne filmove namenjene srednjoškolskoj omladini.

30473898883_40a933e3ab_h

Mašine

Velika novina svakako je veliki program Feelgood Movies kojeg čine tri potprograma – Eros & tanatos, Slow & ekološki i Priroda & društvo, čiji nazivi već dovoljno govore. Stevan Filipović, programski selektor, kaže da se za «filmove posle kojih ćete se osećati bolje» odlučio upravo iz njihovih tematskih raznovrsnosti u okviru zadatih tema. Tako se filmovi iz grupe Eros & Tanatos na najrazličitije načine bave neraskidivo povezanim temama seksualnosti i smrti, sa ovogodišnjim akcentom na žensku perspektivu, i žensku seksualnost. Slow filmovi su novi programski koncept u selekcijama većih svetskih festivala dokumentarnog filma, od kojih se traži izvesno «usporavanje» u vremenu histeričnog ubrzavanja, kod Ekološke teme istražuju one male zajednice koje se bore za opstanak sveta koji ih okružuje. Baš kao i Priroda i društvo, koja prikazuje najneverovatnije priče iz savremenog sveta.

Festival su podržali pored Evropske unije i Fondacije za otvoreno društvo, Filmski centar Srbije, Austrijski Kulturni forum, Izraelska ambasada, Gete institut, Švedska ambasada, AlJazeera Balkan, MEDIA desk Srbija. Očekuje se i podrška Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Sekretarijata za kulturu Grada Beograda.

Before After u saradnji sa festivalom Beldocs deli karte za sledeće projekcije:

Još jednom s emocijom, film o Niku Kejvu – 3×2 karte
Andrew Dominik, Velika Britanija, Francuska, 110’
(Velika dvorana Sava centra / 08.05.2017. u 20:30)

Tomorrowland – 4×2 karte
Sarvnaz Alambeigi, Iran, 2017, 70’
(Dom omladine Beograda / 13.05.2017. u 18:00)
Q&A Sarvnaz Alambeigi, Ensieh Maleki

Poslednji ljudi u Alepu – 3×2
Feras Fayyad, Steen Johannessen, Danska, Sirija, 2017, 104`
(Dom omladine Beograda / 10.05.2017. u 20:00) Q&A Feras Fayyad
(Bioskop Fontana / 11.05.2017. u 19:00)
(Centar za kulturu Vlada Divljan / 14.05.2017. u 21:00)

Pišite nam u Inbox na Facebook stranici ili u komentaru na ovaj post naglasite koje karte želite, a ukoliko budete među prvima, odgovorićemo vam sa detaljima o tome kako možete da ih pokupite. 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: