Da li imate preko 18 godina?

Zemljani su usamljeni

NASA objavljuje dokaze o vodi na Marsu; po prvi put većina čovečanstva veruje da Oni postoje, tamo negde; uskoro se ponovo okupljaju i Mulder & Scully, a Hawking kaže da je kucnuo čas da uspostavimo kontakt. Dakle, vreme je za jedan tekst o komšijama koje još nismo upoznali. Ili je to uvek više bila priča o nama samima?

Autor: Ilustrator: Monika Lang

Retko kada u medijima manjka vesti o „malim zelenim“ – bilo da se radi o bliskim susretima ili potrazi za vanzemaljskim životom.

Ove godine sve je počelo tekstovima o neobično jakom i postojanom signalu iz vasione kojeg je zabeležio teleskop australijske Parkes opservatorije. Ovaj signal je, naime, primećivan već godinama, ali uvek prilikom naknadnog pregleda prikupljenih podataka. U januaru 2015. prvi put je primećen u „realnom vremenu“. Odmah su krenule spekulacije: da li se radi o pulsaru? Ili ga emituje neka ogromna neutronska zvezda sa jakim magnetskim poljem? Ili možda, pošto se radi o jasnom i postojanom signalu, neko pokušava da uspostavi kontakt sa nama? Dilema nije dugo potrajala. Već početkom maja ispostavilo se da je izvor signala mikrotalasna pećnica koju osoblje teleskopa povremeno koristi za podgrevanje obroka.

Zatim smo dobili prve hi-res snimke Plutona, patuljaste planete koja je nedavno na prilično surov način „izbačena“ sa spiska članica Sunčevog sistema i degradirana u drugu ligu manjih nebeskih tela. NASA-ina svemirska sonda New Horizons je polovinom jula proletela nekih 12 500 km iznad površine Plutona, i poslala na Zemlju fantastične fotografije ove planete.

Pluton Before/After: Levo: Najkvalitetnija fotografija Plutona pre misije New Horizons (snimak Hubble teleskopa iz 2003. godine); Desno: fotografija koju je jula 2015. poslala sonda New Horizons

Otprilike u isto vreme, objavljeno je pokretanje programa Breakthrough Initiatives, kojeg finansira Jurij Milner, ruski milijarder sa adresom u SAD. Jedan od tvoraca ovog programa, čuveni fizičar Stephen Hawking, izjavio je tom prilikom kako u beskrajnom svemiru mora da postoji život još negde. „Ne postoji važnije pitanje od ovog. Vreme je da se posvetimo pronalaženju odgovora“.

Cilj desetogodišnjeg projekta sa budžetom od 100 miliona USD je aktivna potraga za inteligentnim vanzemaljskim životom, pomoću 2 inicijative: Breakthrough Listen traga za komunikacionim signalima u svemiru, slično nekadašnjem SETI programu ali sa značajno većim finansijskim sredstvima, zahvaljujući kojima će dva velika radioteleskopa – Green Bank opservatorija u SAD i pomenuta Parkes opservatorija u Australiji – hiljade časova godišnje trošiti na ovu potragu (poređenja radi, do sada su teleskopi korišćeni jedva 24-36 sati godišnje u ovu svrhu). Projekat okuplja i dosadašnje vodeće stručnjake SETI. Drugi deo programa, Breakthrough Message, čini otvoreni konkurs za kreiranje (nove) reprezentativne digitalne poruke koju će čovečanstvo odaslati u vasionu. Ponuđena je nagrada od 1 milion USD za kreiranje ovakve poruke, koja će, prema planu, pre slanja proći detaljnu globalnu debatu uz učešće istaknutih naučnika i visokih političkih ličnosti, kako bi se sagledali svi rizici i potencijalne koristi od uspostavljanja kontakta sa naprednim civilizacijama.

Što nas dovodi do vrlo interesantne dileme u ovoj klaustrofobično-paranoičnoj debati: da li se Zemljanima uopšte isplati da tragaju za ET inteligencijom? Profesor Matthew Bailes sa Swinburne Univerziteta u Melburnu, koji inače predvodi australijski tim stručnjaka angažovanih na pronalaženju znakova vanzemaljskog života, upozorava da uspostavljanje kontakta sa civilizacijom koja je u stanju da prenese snažan signal preko odstojanja od više hiljada svetlosnih godina može da dovede do katastrofe za čovečanstvo, zbog verovatnoće da bi ona bila mnogo naprednija od naše.

„Istorija uspostavljanja kontakata civilizacija na nižem stupnju razvoja sa naprednijim civilizacijama nije baš vesela“, kaže g. Bailes.

Pre par dana je nešto na ovu temu imao da kaže i Edward Snowden. U razgovoru sa astrofizičarom (i medijskom zvezdom) Neil deGrasse Tysonom on je sugerisao da bi razlog za to što do sada nismo uspeli da pronađemo nikakav signal postojanja vanzemaljskih civilizacija mogla da bude prosta činjenica da svako iole naprednije društvo štiti svoje oblike komunikacije, tj. po njemu, moguće je da su takvi signali, ako ih uopšte ima, suviše dobro zaštićeni da bismo ih postojećom tehnologijom prepoznali i izdvojili od pozadinske „buke“. Ok, Snowden bi trebalo da zna šta govori na temu zaštite podataka, ali naučnici su već stigli da mu odgovore – Seth Shostak iz SETI Instituta kaže da su postojeći napori na pronalaženju „inteligentnog“ signala usmereni upravo samo na to – njegovo pronalaženje, ne i tumačenje poruke.

BA-jesmo-l-sami-kruzna

I tako, krajem septembra stižemo do kulminacije. Prvo su objavljeni rezultati sveobuhvatnog istraživanja javnog mnjenja koje je sprovela jedna od najpoznatijih firmi u ovoj oblasti, YouGov, a prema kojima po prvi put u istoriji više od 50% stanovnika SAD, Velike Britanije i Nemačke veruje da vanzemaljci postoje. Čini se da sada na našoj planeti preovladava mišljenje, koje dele i vodeći naučnici i mislioci, kako nije pitanje da li inteligentni život van Zemlje postoji nego gde je i kada će uslediti kontakt i/ili susret.

A onda je NASA najavila vanrednu konferenciju za novinare povodom objave „velikog naučnog otkrića“ u vezi sa Marsom. Ono što je usledilo predstavlja možda najvažniji događaj na polju svemirskih istraživanja još od spuštanja prve letelice sa ljudskom posadom na Mesec. I još jedan pokazatelj toga koliko u stvari malo znamo o svemiru. U danima nakon velike objave, NASA je sa čovečanstvom podelila snimke koji u visokoj rezoluciji potkrepljuju njihove tvrdnje da na Marsu postoji voda u tečnom obliku.

Tog dalekog 20. jula 1969. godine Bouvijev sveže objavljeni singl „Space Oddity“ je korišćen tokom BBC-jevog 11-časovnog programa posvećenog sletanju Apola 11 na mesečevu površinu. Sada je izgleda vreme da dobijemo barem nekakav odgovor na pitanje Ima li života na Marsu?

A još uvek smo samo u najbližem komšiluku.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: