Da li imate preko 18 godina?

Vodič za rakijske početnike

Na početku treba znati je da se srpska rakijska scena još gradi, da niko nije zakasnio, da ništa nije definitivno postavljeno i da ima prostora i mesta za sve. Svi su pozvani da budu pioniri i da daju doprinos. Nema neprikosnovenih autoriteta, nema jedinstvenog načina, nema pogrešnih impresija. Srbija je naša zemlja, rakija je naše piće, svi smo jednako važni, naš ukus je samo naš, ne moramo sve izvinjavati zbog njega. Ovo je mojih 15 saveta za početnike koji žele da uđu u svet rakije.

 1. Informišite se o rakijskoj sceni, o tipovima rakije, glavnim regionima, osnovnim voćnim vrstama. Možete početi od bloga Rakija, uglavnom i knjige Rakija koja je napisana upravo zbog olakšanog kretanja zainteresovanih ljubitelja rakije kroz ukuse, mirise i impresije.
 2. Ukoliko želite da degustirate, a ne da proizvodite rakiju, izbegavajte forume, portale, grupe na društvenim mrežama koji se obraćaju proizvođačima i hobi destilerima. U suprotnom može se desiti da se razočarate ili da upadnete u rasprave oko najboljeg kazana, dodavanja šećera, najboljeg alkometra i slično. Treba se držati mesta koja su prilagođena potrošačima, konzumentima, ljubiteljima rakije.
 3. Kao dobar izvor znanja mogu da posluže i sajtovi proizvođača, tu su osnovne informacije, fotografije, najave događaja i internet prodavnica gde možete da kupite željenu rakiju.
 4. Rakijski konzument treba da se usredsredi na zvanične i registrovane proizvođače. U Srbiji ih je nekoliko stotina, u njihovim podrumima ima za svakog po nešto, ima dovoljno da se istražuje, proba, upoređuje. Izbegavajte probanje rakija na pijacama, iz gepeka, iz plastične ambalaže u kojoj je pre toga bila kisela voda ili neki sok. Probanjem rakija bez imena i prezimena, bez odgovarajuće čaše i uslova, nećete steći relevantno iskustvo.
 5. Krenite od šljivovice, najkompleksnije i najuzbudljivije rakije, ima najviše da se istražuje. Krenite od sorti i pokušajte da kroz degustiranje zapamtite karakteristične sortne arome za nekoliko osnovnih i najčešćih vrsta šljiva. Startujte od požegače, crvene ranke i trnovače kada su u pitanju autohtone i stare sorte, ali probajte i rakije od čačanske rodne i lepotice, kao i rakiju od stenleja.
 6. Tražite dobro ocenjene rakije koje su od sto posto jedne sorte (monodestilati) ili gde preovladava sorta o kojoj želite da naučite. Uvek probajte registrovane rakije, na njihovim etiketama najčešće piše sortni sastav ili će vam vlasnik brenda otvoreno reći koje je sorte šljive koristio.
 7. Počnite uvek od bolje ocenjenih rakija (sa bloga Rakija, uglavnom ili sa nekog relevantnog takmičenja). Međutim, zapamtite da neće uvek bolje ocenjena rakija biti bolje ocenjena na vašoj skali kvaliteta. Ocene su samo orijentir, nikako nešto što je uklesano u kamenu.
 8. Počnite da pravite sopstvenu kolekciju, odvojite jednu policu u stanu samo za rakiju. Probajte rakije u različitim dobima dana. Počnite da pamtite impresije i da ih povezujete sa stvarima iz prirode. Slobodno ustvrdite da nešto miriše na kožu, duvan, limetu, zovu, korijander.
 9. Naučite da pijete manje, a kvalitetnije. Usvojite osnovne principe rakijskog bontona a to je da ne preterujete sa rakijom. Kada se pretera, cela konstrukcija znanja i iskustva se ruši. Zapamtite da ulaskom na rakijsku scenu postajete ambasador srpske rakije, počinjete da svedočite o njenom kvalitetu i ohrabrujete i druge da daju šansu rakiji.
 10. Počnite da posećujete sajmove i festivale. Posetite Distillery Masters u Hajatu u decembru, festival vina i rakije na Belom dvoru u junu, posetite rakija fest u nekom gradu u kome ne živite. Na festivalima obavezno popričajte sa vlasnicima destilerija. Na sajmovima ćete upoznati čuvene tehnologe i inženjere, Ljubu Uroševića, Ivana Uroševića, Velja Mitrovića, Mareta Gojkovića, Branka Popovića i mnoge druge. To su sjajni ljudi, uvek spremni da daju savet, pomognu, objasne. Obiđite neku destileriju za koju ste čuli da je otvorena za posete i da pravi dobru rakiju. Sa svakim novim druženjem znaćete sve više i rakija će postajati sve interesantnija.
 11. Nemojte rakiju držati u frižideru i nabavite degustacione čaše za rakiju.
 12. U kafani uvek poručujte rakiju registrovanog proizvođača. Pokažite bez kompleksa svoje znanje o rakiji, ako konobar nije edukovan, ljubazno mu pojasnite da ste entuzijasta i da znate šta želite i za šta ste spremni da platite.
 13. Vodite svoj rakijski dnevnik, pišite i upoređujte, pamtite i opisujte. Vremenom, vaši utisci, mogu da postanu popularan rakijski blog.
 14. Nemojte ulaziti u rasprave, svađe, ne slušajte ogovaranja i zlobne komentare. Ne dopustite da vaš rakijski entuzijazam otopi neko ko ne zaslužuje ni trenutak vašeg vremena.
 15. Uživajte i pričajte o tom uživanju. To će biti odličan početak.

*naslovna fotografija: Stefan Đaković, fotografije: Rakija uglavnom