Da li imate preko 18 godina?

Vinska lista

Vina do 2400 rsd

Poslednjih nekoliko godina postalo je vrlo zabavno na vinskom tržištu u Srbiji. Ukus prosečnog potrošača raste. Ljudi žele uzbudljiva vina, vina koja pričaju priču o mestu, ljudima, kulturi. Po vino se sve češće ide u specijalizovane prodavnice, a ređe u markete. Traži se inspiracija.

Lično, vino uvek posmatram kroz odnos cene i kvaliteta. Ovog puta podeliću sa vama mojih top 10 uvoznih vina do 2400 rsd. Dobro vino ne mora da bude skupo. 70% svetske proizvodnje vina ulazi u ovaj cenovni rang. Treba samo umeti odabrati.

10. Cepa 21, berba 2009. Španija

Iz slavne regije Ribera del Duero. Svetlo rubin boje. Intenzivan, složen miris kandiranog voća (dud, crna ribizla i kupina) i divljih malina. Širok i raskošan. Niste “kul” ako ga niste pili. (2130, Vinoteka I tako to…)

9. Shiraz (The Footbolt d’Arenberg), berba 2010. Novi Zeland

Jedno od retkih prisutnih vina iz novog sveta. Ukus višnje, kupina i čokolade. Na kraju ostaje u ustima prepoznatljiva aroma peperminta. (1675, Vinoteka Wine&Pleasure)

8. Rosso di Montalcino (Casanova di Neri), berba 2011. Italija

Iz najbolje italijanske regije. Toskane. Mélange jagodičastog voća. Na nepcu svileno i glatko. Jedna čaša nikad nije dovoljna. (2390, Vinoteka Wine&Pleasure)

vina-2

7. Riesling (Markus Molitor), berba 2012. Nemačka

Iz regije Mosel, na istoku zemlje. Gusto vino, ima ukus dinje i jabuke. Kada ga budete kupovali, prodavci će misliti da ste pro. (1860, Vinoteka I tako to…)

6. Sivi Pinot (Jakončič), berba 2013. Slovenija

Iz Goriških Brda, na granici sa Italijom. Lagan, letnji, osvežavajuć. Ukus podseća na limunovu koru i pečene bademe. Vino koje se pije ceo dan. (1568, Vinoteka Wine&Pleasure)

5. Gruner veltliner (Turk), berba 2013. Austrija

Iz regije Kremstal. Dok ga pijete, imate osećaj da ste upravo zagrizli sočnu zelenu jabuku. Oseti se i aroma graška i tragovi belog bibera. Gladni ste, zar ne? (1590, Vinoteka Baltazar)

vina-4

4. Gewurztraminer (St.Michael Eppan), berba 2012. Italija

Sa severa, iz regije Alto Adige. Obucite se lepo kad ga konzumirate, ovo vino je toliko elegantno! Voštane teksture. Ukus asocira na suvo grožđe i kandirane jabuke. (1770, Vinoteka Baltazar)

3. Orthogneiss (Domaine de l’Ecu), berba 2012. Francuska

Biodinamično, organsko vino iz Loare. Raste na magmatskim stenama, pa je naročito mineralno. Izuzetno suptilno i nežno vino, mnogi kažu sexy. Note citrusnog voća, belog cveća i začina kao što su kumin i đumbir. (1790, Vinoteka Wine&Pleasure)

2. Basa (Telmo Rodriguez), berba 2013. Španija

Iz regije Rueda. Boje limuna. Ukus podseća na sveže kruške, limun, a ima i medne note. Crispy, osvežavajuć, lagan. (1090, Vinoteka Baltazar)

vina-5

1. Whispering Angel Rose (Chateau d’Esclans), berba 2013. Francuska

Preuzbudljiva Provansa! Vrlo delikatno i sveže vino boje lososa, sa divnim voćnim i herbalnim notama.. Zavodljiv i elegantan. Prestonički hit. Hit u New York-u, Saint Tropez-u, Ibizi… (1790, Vinoteka I tako to…)

vina-3

 

Nadam se da ćete uživati u izboru!

Vinoteka “I tako to”, Njegoševa 40
Vinoteka “Baltazar”, Bul. Zorana Đinđića 45v
Vinoteka “Wine&Pleasure”, Bul. Oslobođenja 117

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: