Da li imate preko 18 godina?

Upoznajte FOLKK

Brend koji spaja lokalno nasleđe tradicionalnih zanata sa idejama najistaknutijih dizajnera iz regije.

Autor:

Upoznajte FOLKK. Nova porodica homeware proizvoda koja će uneti radost u vašu svakodnevicu stiže na talasu svežih dizajn ideja sa Balkana, utkana u lokalno nasleđe tradicionalnih zanata. FOLKK je brend zasnovan na jedinstvenom etnološkom nasleđu naših prostora i bogatstvu prirodnih materijala, ali se ne zaustavlja samo na tome.

Folkk tagline and Nature_Photo by Sasha Arsic

Prve dve linije proizvoda – koje se oslanjaju na snažnu stolarsku tradiciju i veštine ručnog tkanja u Srbiji – protkane su inovativnim idejama nekih od najistaknutijih dizajnera iz regije, koji su razvili uspešne dijaloge sa iskusnim zanatlijama širom Srbije.

Ukoliko pogledamo prve proizvode koje FOLKK posredstvom svog sajta i online shopa nudi čitavom svetu, brzo shvatamo da reč proizvod nije u potpunosti odgovarajuća ukoliko želimo da predstavimo njihove prefinjene dizajnerske kvalitete i suptilne detalje koji su plod pažljivog procesa pretežno ručne izrade.

Ručno tkane staze nazvane RESA, kao i MENT jastuk izrađen istom tehnikom, nadovezuju se na tradicionalno nasleđe Pirota, srpske prestonice ovog umirućeg zanata u kojoj se izrađuju i nove FOLKK kreacije, na istim razbojima koji se koriste već nekoliko vekova. Njihovu jedinstvenost ističe pet upadljivih šara koje je dizajnirao Emir Šehanović, bosanski vizuelni umetnik i dizajner koji je već privukao internacionalnu pažnju zahvaljujući svojim portretima i objektima koji se na jedinstven način bave temom balkanskog sujeverja.

Folkk Ment

Folkk Ment

Ovoga puta, maestralno je transponovao ikonične šare pirotskih i bosanskih ćilima u savremen i aktuelan vizuelni jezik, u koji se tokom 150 sati pažljivog ručnog rada utka sasvim novi život. Oba proizvoda izrađena su od 100% prirodne vune koju obezbeđuju pastiri sa Stare Planine, dok se ista vuna koristi i za punjenje pufnastih ali mekih MENT jastuka, koje sa zadnje strane zatvara visoko-kvalitetni keper.

PLATO i TAPA su kreacije Milana Blagojevića, veštog i posvećenog stolara koji je razvio uspešne saradnje sa beogradskim dizajnerima Tamarom Švonjom i Studiom Antipod. Plodovi ovih saradnji su jednostavni drveni objekti za serviranje hrane, dovoljno suptilnog dizajna koji dozvoljava materijalu da ispriča svoju priču.

PLATO (Studio Antipod) je na raspolaganju u pet jedinstvenih varijacija (modeli O, P, Q, X i Y), kao i u tri opcije drveta – izaberite između svetlijih tonova javora, toplih gradijenata oraha ili duboke igre godova njegove parene verzije. Svi tanjiri su dvostrani i izuzetno su multifunkcionalni, što ih čini idealnim za serviranje svakodnevnih obroka, ili pak specijalnih aranžmana za večere ili ketering.

Na prvi pogled, TAPA (Tamara Švonja) je samo obična, lepa daska, ali kroz odmerenu dizajnersku intervenciju koju čine samo tri jednostavna reza, ona postaje razigrani kuhinjski ili trpezarijski element, uzbudljiv trodelni set za serviranje hrane. Pored parenog oraha, TAPA privlači posebnu pažnju svojom egzotičnom verzijom od drveta kruške. Svi FOLKK drveni proizvodi premazani su najkvalitetnijim priorodnim uljima koja su pouzdana iz ugla bezbednosti hrane.

Folkk Plato

Folkk Plato

Društveni aspekt kreiranja ovih proizvoda je u srcu FOLKK procesa. Brend blisko sarađuje sa lokalnim socijalnim preduzećima i malim, porodičnim radionicama koje svoju egzistenciju oslanjaju na svoje zanatske veštine. Upoznajte ih u designers & makers sekciji FOLKK sajta, koji istovremeno ima ulogu online prodavnice sa već 27 proizvoda u ponudi, ukoliko se uzmu u obzir sve varijacije dizajna i materijala. Ukoliko poručite više od dva proizvoda, FOLKK pokriva troškove transporta.

Čini se da možemo očekivati još puno toga od FOLKK-a u budućnosti. Tim dizajn inkubatora Nova Iskra, koji stoji iza koncepta i razvoja ovog brenda, najavljuje istraživanja drugih zanata i materijala karakterističnih za područje Balkana, u tandemu sa darovitim predstavnicima lokalne dizajn scene.

Folkk logo_Identity designed by Peter Gregson Studio

Dizajn potpisuje novosadski Peter Gregson Studio, koji je takođe radio na celokupnom vizuelnom identitetu i dizajnu pakovanja.

Otvorite vrata svoje svakodnevice za FOLKK!

Fb
Instagram

Fotografije: Lumina Images

Lajkuj:

Komentari:

  1. papi says:

    ako može po malo od svega molio bih

  2. Marija says:

    Divno! Pravo osvezenje!

Ostavite komentar:

Slični članci: