Da li imate preko 18 godina?

Upoznaj ljudsko telo i um na predstojećem Festivalu nauke

Autor:

Šesnaesti Festival nauke pod sloganom “Novo doba” održaće će se od 4. do 6. maja u svom prepoznatljivom formatu, na Beogradskom sajmu u Halama 3 i 3a, na više od 6.000 m2. Ovogodišnji Festival nauke ugostiće više od 800 učesnika iz Srbije i inostranstva, koji će u okviru četiri programske celine zaljubljenicima u nauku predstaviti više od 170 zanimljivih naučnih programa. Preporučujemo vam programe koji istražuju ljudsko telo i um, koje ne smete propustiti!

Izazovi um!

Udruženje građana UčenIQ i Mensa Srbije

Ukoliko već nisi, krajnje je vreme da se upoznaš sa najrazličitijim moćima svog uma, a mi smo tu da ti pomognemo i ukažemo na njegove neverovatne potencijale. Oprobaj se u programiranju različitih robota, poigraj se sa elektricitetom i magnetizmom, istraži najrazličitije mogućnosti 3D štampe, zapiši svoje ideje 3D olovkom… Izazova je više nego dovoljno, zato se upusti u istraživanje razigranog uma!

Svi za čula, čula za sve!

Laboratorija za eksperimentalnu psihologiju, Filozofski fakultet, Univerzitet u Beogradu

Gde nestaje ukus kada zapušimo nos? Ko je jači – vid ili sluh? Kako spojiti gadno i lepo? Da li ste znali da čovek ima više od pet čula? I da su sva ta čula zapravo mnogo raznovrsnija nego što se na prvi pogled čini? Kada su ujedinjena, ona nam pružaju bogatu predstavu o svetu koji nas okružuje, daju nam mogućnost da istu stvar vidimo na mnogo različitih načina. Međutim, ona nisu uvek tako skladna – nekada se svađaju, pružaju suprotstavljena „gledišta“, obmanjuju nas i varaju. Zato se spremi za uzbudljivo preispitivanje čula uz koje ćeš doći do odgovora na naša zanimljiva pitanja!

Dinamičan život kostiju

Institut za medicinska istraživanja, Univerzitet u Beogradu

Naš skelet je prilično fascinantan, zar ne? Osim što nam obezbeđuje potporu i pokretljivost, štiti naše vitalne organe, ali i predstavlja rezervoar minerala poput kalcijuma i fosfata. Sa toliko zadataka u svom rasporedu nije ni čudo što vodi veoma dinamičan život pun aktivnosti! Pokazaćemo ti kakvu ulogu u svemu tome igraju matične ćelije i zbog čega su nam za celu priču posebno važne imunološke ćelije. Na sve to dodajemo i prstohvat vrhunske laboratorijske zabave kroz upoznavanje sa opremom i materijalima za rad sa ćelijskim kulturama!

Tajna zapisana u DNK

Biološki fakultet, Centar za naučno-istraživački rad studenata (CNIRS), Univerzitet u Beogradu

Vreme je za dešifrovanje – i to nas samih! Sigurni smo da su ti pojmovi kao što su DNK ili RNK bili naročito važni tokom pandemije, ali koliko zaista znaš o čemu je tu reč i zbog čega nam je sve to važno? Na našoj radionici upoznaćeš se sa prirodom ovih veličanstvenih molekula, moći ćeš da otkriješ razne informacije zapisane u genima i razotkriješ tajne koje ovi molekuli skrivaju. A za najuspešnije istraživače sledi nagrada!

Što više znanja za što duži život!

Crveni krst Beograd

Kada kažemo da su ove lekcije života vredne, zaista tako mislimo. Od tehnika reanimacije do primene defibrilatora, brojne su mere prve pomoći koje možeš da savladaš ovom prilikom, a koje u presudnom trenutku nekom mogu da spasu život. Uz sve to, potrudićemo se da razbijemo i poslednju predrasudu o dobrovoljnom davanju krvi. Pridruži nam se i zajedno povećajmo broj dobrovoljnih davalaca u Srbiji koji danas čini svega tri posto stanovnika.

***

Tema ovogodišnjeg Festivala nauke je NOVO DOBA koje nam je ubrzano došlo zahvaljujući svetskoj pandemiji. Festival ovim sloganom želi da ukaže na promene koje su nam se dogodile tokom godina izolacije – na percepciju sveta oko nas, a najviše nauke i naučnih dostignuća. Više o programu festivala pročitajte na linku: https://festivalnauke.rs/

*fotografije: Oksana Skendžić

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: