Da li imate preko 18 godina?

Tri decenije od spektakla u Železniku

Tog 24. maja 1994. godine na popularnom „Malom Poljudu“ održano je legendarno finale Folk Metra.

„Nažalost, nemam informacije o specifičnom događaju koji se zvao “Folk Metar” na stadionu Železnika 1994. godine. Moguće je da je to bio lokalni događaj ili koncert koji nije bio široko poznat izvan određene zajednice ili regiona, a takođe je moguće da se ime razlikovalo ili da je događaj bio poznat pod drugim imenom.

Ako imate više informacija o tom događaju, kao što su izvođači, program, ili bilo kakvi drugi detalji, mogao bih pokušati da pružim više informacija ili konteksta. U suprotnom, možda bi bilo korisno istražiti lokalne arhive ili kontaktirati lokalne kulturne institucije kako biste saznali više o tom događaju“, ovako glasi odgovor ChatGPT-a ako ga upitate o čuvenom finalu Folk Metra održanom na stadionu u Železniku 1994. godine.

Jedina lokalna kulturna institucija na koju se možemo pozvati ukoliko želimo da istražimo ovaj spektakularan događaj koji se održao na periferiji srpske prestonice, na popularnom „Malom Poljudu“, je Trezor, emisija RTS-a koji od zaborava čuva brojne emisije iz bogate arhive sada javnog servisa, a nekada državne televizije.

Tadašanja Savezna Republika Jugoslavija bila je pod sankcijama Ujedinjenih nacija, početkom 1994. zaustavljena je hiperinflacija uvođenjem novog dinara, a krajem maja održano je finale čuvene manifestacija koja je imala humanitarni karakter.

Folk metar je bila muzička emisija koja se početkom devedesetih emitovala na Radio-televiziji Beograd. Izdanje iz 1994. o kome ovde govorimo imalo je 28 emisija u kojima je učestvovalo 168 pevača i umetnika i 26 talenata koje su izabrale TV Novost i Sabor i više od 200 igrača iz različitih folk ansambala. Sve njih pratio je orkestar Bokija Miloševića uz pijanistu Duška Ivanovića.

Kako se navodi na YouTube kanalu Trezora o javnom snimanju emisije 1. juna 1994. objavljena je reportaža u TV Novostima: „Više od 10.000 gledalaca, sve same narodnjačke i zabavnjačke zvezde na sceni, članovi beogradskih kulturno umetničkih društava koji u šarenim nošnjama nisu prestajali da igraju po travnatom tepihu, skokovi padobranaca, dimne bombe, vatromet – sve je to činilo ambijent u kojem je prošlog utorka na stadionu u Železniku održano javno snimanje finalne emisije prolećnog ciklusa Folk metar. Cilj organizatora ovog spektakla, Redakcije zabavno-sportskog programa RTS, pored želje da oraspoloži sve prisutne, u čemu je u potpunosti uspela, bila je da prikupi novac za Dečiju bolnicu u Tiršovoj, u Beogradu. I u toj nameri su uspeli pošto će, kako se čulo, pored 30.000 dinara od prodaje karata ovoj zdravstvenoj ustanovi pripasti i pokloni mnogih donatora…“

Program su vodili Voja Nedeljković i Sanja Radović, a u stilu sletova održavanih za Titove rođendane manifestaciju je svečano otvorenom proglasio mornar Predrag Dimitrijević, pripadnik tadašnje ratne mornarice Vojske Jugoslavije. Usledio je muzički program u kome su nastupili Zorica Brunclik, Merima Njegomir, Mira Škorić, Svetlana Ceca Veličković, Džej Ramadanovski, Ivan Gavrilović, Jasna Milenković Jami, Hani, Divlji Kesten, Riblja Čorba, Bajaga i Instruktori. Posle koncerta odigrana je fudbalska utakmica između dve ekipe, Žute i Bele, koju su činili izvođači, a sudija je bio Jova Radovanović. Sve je završeno horskim pevanjem pesme „Tamo daleko“.

Jeste se pevalo na playback i istina je da je distanca između bine i publike bila velika, ali ovo ostaje jedan od najspektakularnijih događaja u Srbiji devedesetih. Uostalom ovaj legendarni snimak, emitovan svojevremeno na zahtev gledalaca, dovoljno govori. Uživajte!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: