Da li imate preko 18 godina?

Top lista: Najbolji kokteli

Najbolje kombinacije pića, koje nisu bez razloga i izbor kultnih faca iz popularne kulture. A vi proverite zašto.

Iako su Srbi tradicionalno ljubitelji rakije i piva, kokteli postaju sve popularniji izbor kada želite da se uroljate sa stilom. I u tome ima istine: kokteli kombinuju različite sastojke, a ne samo suvi alkohol, dajući različite ukuse, što uistinu pravi razliku.

Okej, uvod za tekst se sastoji od jezivih opštih mesta. A tako obično biva kada pišete ili razmišljate o stvarima o kojima ne može previše da se palamudi. Koktele volite ili ne. I tu nema previše rasprave.

Generalno, ovde volimo da ih nazivamo ženskim pićem. Međutim, kokteli imaju granitno uporište u popularnoj kulturi (počevši od Džejmsa Bonda pa do Duda iz “Velikog Lebovskog”) a ono što je, verovatno, najbitnije za koktele jeste izbor kvalitetnog i pouzdanog koktel bara. Jer ne može svaki barmen da napravi dobar koktel, iako većina misli da može. A iskustvo ispijanja loše napravljeg koktela može biti neprijatno kao da vam je neko umesto rakije uvalio vodu začinjenu kristal šećerom i vinskim sirćetom.

Dalji uvod je nepotreban. Evo liste najboljih koktela. Po izboru autora. Ako imate amandman ili znate bolje sekcija komentara je otvorena.

Dodatna napomena: imena će ići u engleskom originalu. Ne zato što autor ima nešto protiv zarakijanih i zapivenih Srba (naprotiv) već zato što su imena u koktel barovima obično u originalu pa da ne bude zabune. I samo još nešto: na listi nema Sex On The Beach. Koktel je sranje, to će vam reći svi pravi koktel majstori. A i ime više nije interesantno. Živeli!

FRENCH 75

Ako želite da se osećate poput francuskog dadaiste s početka 20-ih godina prošlog veka, a nema razloga da ne budete intelektualac bar jednom u životu, onda je French 75 pravi koktel za vas. Ili višeg oficira francuske vojske koji je odlučio da se razbije kao guzica za slobodan vikend. Izbor je na vama.

Kombinacija London dry džina, limunovog soka, šampanjca i šećera i teleportovaćete se u bar u pariskoj Latinskoj četvrti. Ili u Harijevom New York baru u Parizu gde ga je Hari MekHelon, jedan od poznatijih pariskih barmena tog doba, i napravio tokom Velikog rata. A pio ga je i Rik u kultnoj „Kasablanci“.

Gde god se zamislili French 75 je, zbog džina, prilično jak koktel pa je ostalo uverenje da vas posle prvog gutljaja mlatne kao francuska artiljerska granata od 75 milimetara. Ukus je suvkast i kiselkast zbog džina i limuna i ne očekujete da vas saharoza zasladi do nivou hipeglikemije. Ali očekujete uroljavanje. I to gotovo momentalno.

WHITE RUSSIAN

Lista najboljih koktela bez pića i bez čoveka i filma koji ga je, maltene, proslavio predstavlja vrhunsku blasfemiju.

Boravak na listi ovog dosadnog, rudimentarnog koktela sačinjenog od votke, likera od kafe i pavlake će svaki iole bolji poznavalac popljuvati iz sveg srca, ali osećaj ispunjenosti i sreće dok pijete omiljeno piće svog omiljenog filmskog junaka razmišljajući o meta nivou ne samo filma (blaga levičarska propaganda i tretiranje pojma muškosti) već i sopstvenog života apsolutno nema cenu.

White Russian je, uz još jedan (kasniji) sa ove liste, najpopularniji koktel pop kulture i kao takav mora zaslužiti mesto na portalu koji se njome i bavi. Ustalom, ukus mu nije loš: dobijete utisak votke koju ste ljuštili sa produženom kafom sa kremom.

White Russian ima i blažu verziju – Anu Kurnjikovu s istim sastojcima s tim da se umesto pavlake koristi mleko sa niskim procentom masti. Koji koktel ima takav background?

NEGRONI

Da lista ne bi ispala privatni izbor autora koji ima previše veze sa popularnom kulturom a premalo s mozgom evo jednog koktel izbora – negorni je na svim listama najprodavanijih i najtraženijih koktela po barovima prošle godine.

Jednostavnog recepta – uzmete po trećinu kamparija, slatkog vermuta i džina – i propratne priče da je najseksipilnija žena koja pije negroni (ovo ćete morati proveriti sami) pošto ga je izmislio izvesni grof Kamiljo Negroni u firentinskom baru ovaj koktel ima gorkasti ukus „kamparija“ zaslađen džinom. Sva tri sastojka se toliko dobro slažu da je mešanje, kako kažu koktel majstrori, apsolutno nepotrebno.

Dakle, posle diskutabilnih mesta na ovoj listi, negroni ima aklamativnu podršku svakog pravog ljubitelja koktela, ne filmova. Ili se bar tako čini.

NEW YORK SOUR

Nemoguće je pisati o kokteli, a ne spomenuti jedan od najstarijih. Prvi put smućkan u Čikagu 1870. imao je nekoliko verzija sour mešavine koja se sastoji od viskija i limuna. Onda je, kako legenda kaže, jedan njujorški barmen dodao francuski bordo kako bi koktel, vizuelno, izgledao bolje i imao jači ukus.

Bio je u pravu. Limunova kiselost i oštrina viskija izvlače voće iz vina i ukus koji vam poteče niz grlo postaje veoma prijatan. Zavisno od vina dobićete drugo voće: ako barmen upotrebi „širaz“ dobija se ukus trešnje, kalifornijski „kaberne“ daje ukus jagode i tako dalje. Ono što je ključno kod New York sour-a je što više mešanja. Dakle, pre svakog gutljaja dobro promešajte inače ćete samo osetiti jaku „viskozu“, kako bi se reklo ’90-ih.

Ovaj klasik među koktelima em što ima odličan ukus i izgleda odlično te ćete biti u centru pažnju i ako ga samo naručite i pravite se da pijete. Naravno, to je prilično besmisleno raditi u koktel baru, ali ko zna. Ima onih kojima prija poza, a ne samo zadovoljstvo ispijanja vrhunskog pića. U svakom slučaju, sa ovim koktelom niste pogrešili ma šta da je u pitanju.

BLOODY MARY

Ovaj koktel kao da je smišljen po onoj narodnoj: “Klin se klinom izbija” jer ga smatraju najboljim lekom za mamurluk. Posle rakije pređete na koktel i svet (a i glava) odmah izgledaju lepše i lakše.

Bloody Mary se sastoji od votke, soka od paradajza, “vorčester” i “tabasko” sosa, celera, bibera, limunovog soka i soli. Ono što je interesantno za ovaj koktel je povezanost sa lancem hotela “St.Regis”: nastao je 1934. u njujorškom St. Regisu. Glavni barmen hotelskog bara King Cole Fernand Petio smislio je ovu kombinaciju i od tada je postala zaštitni znak ne samo ovog lanca hotela već i većine menija koktel barova širom sveta pošto četvrtina njih ima Bloody Mary na spisku 10 najprodavanijih koktela.

I ne samo to: po još jednom istraživanju Bloody Mary pokriva celokupan spektar ukusa znan čoveku. Citrus mu daje sladak, osvežavajući ukus, slaktoća i kiselost dolazi od limuna i “vorčester” sosa (ili rena u drugoj kombinaciji sastojaka), ljutoća od tabaska (a od istog prolazi i mamurluk), jačina od bibera i eto većine ukusa koju možete zamisliti. I na samom kraju dolazi alkohol, ali on, verovali ili ne, zauzima najmanje mesta u ovoj kombinaciji.

Bloody Mary se mora probati. Ne samo zbog svoje kombinacije ukusa već i zbog crveno krvave boje zbog koje je i dobio ime po britanskoj kraljici Meri poznatoj po krvavom pokolju protestanta tokom svoje vladavine Ujedinjenim Kraljevstvom.  I, last but not the least – koktel je sjajan.

SWEET VERMOUTH ON THE ROCKS WITH A TWIST

Ako ste pravi ljubitelj i poznavalac koktela verovatno ćete pomenuti sve živo i mrtvo autoru teksta koji u spisak najboljih koktela stavlja izmišljotinu Fila (Bil Marej) kojom zadivljuje svoju koleginicu Ritu (Andi MekDauel) pijući njen omiljeni koktel koji, malo je reći, mrzi.

Postoje najmanje tri razloga za to : 1) autor nije stručnjak za koktele već pokušava da napravi kombinaciju svojih iskustava, objektivno kvalitetnih koktela koji se najviše piju i zabavnog teksta jer ko bi ozbiljno shvatio listu najboljih koktela ukoliko nije PR tekst; 2) sigurno ste oduvek želeli da znate koji je „twist“ naterao Fila da svakodnevno nazdravlja „miru u svetu“ ako nije u pitanju monotonija svakodnevnog ponavljanja istog dana; 3) Bil Marej je car. I tačka. Sve što on pije mora biti dobro.

Pored svega navedenog kako da nepostojeći koktel, koktel za koga kažu da je bio omiljeno piće pokojnog kralja komedije i reditelja „Dana mrmota“ (Groundhog day) se ne nađe na listi najboljih koktela koja kombinuje nekoliko parametara od koga glavni nisu kvalitet pića?  Plus ova scena tako precizno objašnjava poentu muško-ženskih odnosa da bi koktel u njoj bio najbolji i da je u pitanju medicinski alkohol sa sokom od zove. Uostalom pogledajte scenu i sve će vam biti jasno.

MOJITO

Omiljeno piće većine domaćih devojaka i verovatno jedan od najomiljenijih srpskih koktela.

Kombinacija Bakardija, ruma „Havana“, nane, limete, sode, šećera i obične vode nastala je na Kubi između prve i druge dekade XX veka a sadašnji recepet nastaje 1946. u najčuvenijem koktel baru u Havani  „La Bodeguita del Medio“. Popularnosti ovog savršeno osvežavajućeg letnjeg koktela doprineo je i Ernest Hemingvej koji ga je pio u popriličnim količinama.

Neopravdano, mohito, kod nas, nosi etiketu „ženskog pića“ pošto je, valjda, lagan i osvežavajući, a domaći seksisti valjda vole da prišiju takve osobine ženama. Istina je da mohito predstavlja savršeno slatkasto i osvežavajuće letnje piće koje rashladi, osveži i neodoljivo podseća na tropske predele. Zato je i toliko popularno kod nas pošto, ma koliko ostali bez izlaza na more, i dalje pripadamo mediteranskim narodima.

OLD FASHIONED

Ako ste mislili da tekst napušta teren popularne kulture grdno ste se prevarili. Mada ovaj koktel ne samo da je postigao novootkrivenu popularnost kroz genijalnu seriju „Mad Man“ nego je i po svim istraživanjima najprodavaniji koktel na svetu. Stari, dobri (kakvog li oksimorona) Old Fashioned.

fotografija Erich Wagner (www.eventografie.de) po Wikipedia licenci CC BY-SA 4.0

Jedan shot „Jack Daniel’s“-a, dve kapi bitera, kandirana trešnja, kriška pomorandže, čep vode po viskiju, kašičica šećera i, naravno, led za jedan od 6 osnovnih koktela po međunarodnoj klasifikaciji i jedan od prvih ikada zabeleženih koktela. Nastao je 1881. u Pendennis klubu za gospodu u Luisvilu i to u čast najvećeg dilera burbona u to vreme, izvesnog pukovnika Džejmsa E. Pepera koji je ostao zabeležen kao prvi čovek koji je doneo burbon u čuveni hotel Valdorf Astoria u Njujorku. Od tada je ovaj koktel u svim svetskim koktel barovima i predstavlja meru za kvalitet, zdrav mačizam (što potvrđuje i ovulacijski san većine žena na planeti, čuveni Don Drejper) i uopšte koktel kao rod/vrstu alkoholnih pića.

I to je istina: Old Fashioned nikada ne maši. Kad god ga uzeli ne samo da će vas napiti kako treba već predstavlja standard gospodskog (a i, relativno, damskog) pića. O pop kulturnoj težini da ne govorimo pošto je od izlaska prve sezone „Mad Men“-a 2007. prodaja ovog pića skočila nezabeležno visoko. U to ime živeli!

MARGARITA

fotografija Akke Monasso, po Wikipedia Creative Commons licenci CC BY-SA 3.0

U prvih 5 najprodavanijih i najpopularnijih koktela na svetu klasična kombinacija sa tekilom je omiljeno piće većine ljudi na odmoru. Posle mojita, naravno.

Za ovo piće postoje čak 2 urbane legende o nastanku, a obe uključuju grad Tihuanu: po prvoj, Margarita je nastala za vreme američke prohibicije 30-ih godina prošlog veka kada su demonizovani Amerikanci, u očajničkoj potrazi za alkoholom, prelazili granicu i odlazili u Meksiko kako bi se uroljali. Pošto je Tihuana prvo turističko mesto posle granice, a Ameri su se sekli na tekilu pa su dovitlljivi barmeni izbacili meksički brendi iz tradicionalnog špansko-meksičkog koktela Daisy i dodali tekilu kako bi udovoljili raji što je „potvrdilo“ pisanje urednika najprodavanijeg dnevnog lista u Ajovi, Dejvida Grejema. Naravno, odmah su tu bile i dve druge varijante legende na istu temu, ali ih ne navodimo pošto nisu ni upola zanimljive kao ova. Po drugoj, koktel je izmislio slavni barmen Don Karlos Oroco šef „Hussong’s kantine“, jednog od najslavnijih koktel barova u istoriji, koji se nalazio u glavnoj stanici za kruzere u Meksiku, letovalištu Ensanada na poluostrvu Donja Kalifornija. Dok je Don Karlos mućkao sastojke u bar je ušla Margarita Henkel, ćerka tadašnjeg nemačkog ambasadora u Meksiku i barmen joj je ponudio da proba piće  od tri jednako prisutna sastojka: tekile, meksičkog likera od narandže poznatog pod ingeniozno kreativnim imenom „Naranja“ i limete.

Piće je poslužio u ohlađenoj čaši sa solju po ivicama. Neproverena legenda kaže da je gospođa Henkel odlepila na ukus i da je Don odlučio da nazove piće po njoj. Ne ulazeći u kredibilitet osoba koje piju tekilu od ranog jutra, kako legenda kaže, verzija najbliža istini je ona u kojoj je piće, u stvari, izmislio Francisko „Pančo“ Morales u Huarezu 1942. dok je radio u Tommy’s Place baru. No on je kasnije prebegao za Ameriku gde je bio raznosač mleka narednih 25 godina pa iako je, verovatno, prava ne uzimamo je u obzir.

Šta god da je priča Margarita je jedan od najboljih koktela koji postoje. Osvežava, ima veoma prijatan ukus čiju kiselost taman preseca sol po rubu čaše i eto savršenog pića s kojim se počinje i završava odmor ili vikend.

VODKA MARTINI

Za kraj – piće koje je većina nas zapamtila kao prvi koktel za koji smo čuli u životu. Još dok se ciklus filmova o Džejmsu Bondu vrteo na JRT-u znali smo da 007 pije neko piće „mućkano, a ne mešano“ iako ovo nije pravilno i dobro služenje Vodka Martinija.

Inače, da na početku budemo precizni: Džejms Bond ima svoju verziju vodka martinija – recept zvani Vesper – koji antologijski lik izdeklamuje barmenu u prvom romanu Iana Fleminga „Kasino Rojal“ iz 1953: tri mere Gordon džina, jedna mera votke, jedna mera Kine Lilet (vino slično vermutu), mućkanje dok ne postane hladno kao led i tek onda ubaciti jednu veliku, ali tanku krišku limuna.

Ovo piće, mnogo jednostavnije u stvarnosti, se nikada ne mućka pošto kombinacije ovih sastojaka moraju imati bistru boju. Plus mućkanjem velika količina leda, odnosno vode dospeva u piće i dobijate blažu varijantu, a Vodka Martini mora biti jak kao zemlja pošto opija momentalno. Izgleda da je Bond ipak vodio računa da se ne urolja na zadatku, pa je mućkana varijanta dramski motivisana.

Foto: BBC Food

Što se tiče istorije martini je, takođe, jedan od 6 osnovnih koktela s početka prošlog veka. Prva verzija se nalazi u recepata iz 1904. gde se kombinuje Plimutski suvi džin, francuski vermut i kora od narandže. Kasnije su različite vrste suvih džinova cirkulisale sve do prohibicije 1920. Nakon prestanka iste Amerikanci počinju da se zanimaju za votku već 1934. I eto Vodka Martinija sve do početka ’50-ih kada opšta američka satanizacija Sovjeta udara i na ovo alkoholno piće ali ne kao u Bajaginoj pesmi „Ruski voz“.

Pop kultura je i ovde umešala prste pa su vodka i dry martini na listi 20 najprodavanijih i najpopularnijih koktela na svetu što i ne čudi s obzirom na istoriju martinija, njegovu popularnost i sve moguće opcije za koktele koje pruža. Martini je, inače, kombinacija džina i vermuta i to je najpopularnije mešano piće za svetu. Onda vam dobar koktel majstor samo zameni džin sa votkom i eto vas kao 007.

Lajkuj:

Komentari:

 1. dule says:

  ima li gde u bg-u da se popije old fashioned?

  1. Ivan Jovanović says:

   Ima, takođe, u “Druidu” i “Beogradskom koktel klubu”.

 2. Maša Seničić says:

  Prilično sam sigurna da ima u Kultura baru (Kralja Milutina 4).

 3. Đorđe Sugaris says:

  Hilton i vredeće svakog dinara.

Ostavite komentar:

Slični članci: