Da li imate preko 18 godina?

Top lista: destinacije koje bi trebalo posetiti 2018.

Izbor mesta za nezaboravan odmor.

0
2

U ime Dana zaljubljenih, 14. februara, i nacionalnog praznika proslave donošenja Sretenjskog ustava, Dana državnosti Srbije  15. i 16. februara, objavljujemo spisak zanimljivih turističkih i manje turističkih lokacija na koje možete otići. Neke baš i nisu lako dostupne za produženi vikend, za neke je potrebno para i organizacije, a neka mesta je nezgodno posetiti zimi pa ova lista važi za celu godinu pošto su preporuke skoro sa sve 4 strane sveta. 

„Velika komešanja uma često prati puno vremena provedenog na putu“ rekao je jedan od utemeljivača sociologije medija Danijel Borstin. Građani Srbije su, dok je ostatak civilizovanog sveta uživao u blagodetima jeftinih avio karata i uzimanja slobodne godine za obilazak sveta, komešanja uma imali svaki put kada siđu u prodavnicu u kojoj nema ni najosnovnijih namirnica dok je avantura dobijanja vize za putovanje makar do Rumunije bila ekvivalent avanturama u vijetnamskim močvarama ili tajlandskim seks turizmom. No od 2008.konačno i mi dobijamo priliku da putujemo slobodno, dolaze nam i lou kost kompanije te smo iskusili deo, do tada, neuhvatljive magije lepog života u kojoj uzmete pasoš, 100 evra, sednete u avion i gle čuda – otputovali ste (skoro) gde god želite. No nećemo praviti žalopojku o sopstvenoj sirotinji i mračnim godinama iza nas, već slaviti mogućnost da i dalje (relativno) povoljno pobegnemo iz sive svakodnevnice ovom listom 10 mesta koje možete posetiti ove godine, a sigurno se nećete pokajati.

PJONGČANG, JUŽNA KOREJA

Da počnemo od mesta za koje niko nije imao pojma da postoji do prethodnog petka i mesta gde vam džep ipak mora biti duplo dublji kako biste otišli na skijanje ovde, a ne na Jahorinu ili avanturističku turu po preživeloj infrastrukturi ZOI-a 1984. u Sarajevu. Krenete iz Seula za Pjongčang (slično ima i Pjongjang pa pripazite gde želite otići mada sigurno ima jako skijalište i kod Kima plus je Miroslav Lazanski relaksirao situaciju svojom, sada već epskom, reportažom iz Severne Koreje) novim brzim vozom sa kojim vam treba samo malo više od sat do haj tek skijališta, i to sve saznate preko pregršt panela sa informacijama iz kojih, pride, vozi i K-pop, koreanska popularna muzika posle koje ćete znati još nekog muzičara sem PSY-a. Staze rade svaki dan do pola tri ujutro, planinski masivi nisu grandiozni kao na severu Japana, ali su veoma dobro pripremljeni i infrastruktura oduzima dah. I jedan fun fact – grad ima gomilu tzv.  „jjimjilbang”-ova. To je kombinacija saune, spa centra i parnog kupatila, a veruje se da je tretman tu bolji od bilo kog klasičnog spa mesta. Još samo da se neviđeno ložite na ZOI i da imate, što bi rekli članovi Zabranjenog pušenja, benda iz grada gde smo imali našu ZOI, “..kamaru para”.

KRIT, GRČKA

zaliv Vai na Kritu, fotograf Marc Ryckaert (MJJR)

Heraklion, glavni grad ostrva Krit, bio je mesto sa najbržim svetskim rastom turizma u 2017. Takođe, Krit je rodna gruda minojske civilizacije, nastale 3.000 godine pre nove ere, zvanično najstarije evropske etničke grupe. A na ostrvu se nalazi i palata Knosos koja se smatra za dom Minotaura, polu-čoveka i polu-bika. Ali ukoliko niste zagriženi ljubitelj arheologije tu je i divan gradić Retimno i Lefka Ori (Bele planine) ako volite hajking. Krit je svima pristupačan što se tiče novca, mada iskustvo pisca ovog teksta govori da je među najskupljim grčkim destinacijama. No lepote i istorija Krita ne mogu se porediti sa popularnim Pefkišem, prstenjem Halkidikija i ostalim Srbima poznatim lou kost mestima na egejsko-jonskom primorju. U svakom slučaju, vredi dati više novca, a i možete otići van sezone jer već od maja vremenske prilike dozvoljavaju lep i kvalitetan odmor.

NJU ORLEANS, SJEDINJENE AMERIČKE DRŽAVE

čuveni Burbon strit u Nju Orleansu

Koga god da pitate u kom američkom gradu se najbolje proveo, a da nije bio u Njujorku ili Los Anđelesu, navešće vam baš glavni grad države Luizijane kao pravo mesto za posetu. Nakon 2005. i razarajućeg uragana Katarine, koji je sravnio grad sa zemljom, Nju Orleans je ponovo tip top: novoizgrađeni aerodrom, potpuno rekonstruisano šetalište kraj obale, močvare Luizijana blizu i preko 300 sunčanih dana godišnje koji će vam omogućiti pečenje poput guštera koje god godišnje doba poželite. Naravno, najbolje ostaje za kraj: Burbon strit i sijaset džez klubova i barova odakle se samo može izaći četvoronoške. Uz zvuke najboljeg džeza, naravno. Iako je truli turizam Burbon strit predstavlja polaznu tačku za provod u Nju Orleansu, a posle ko preživi. Uostalom, šta biste drugo mogli očekivati od mesta gde se mešaju španska, francuska, i afrička kultura nastalom 1718. i nazvanom po Filipu Orleanskom.

LISABON, PORTUGALIJA

čuveni lisabonski tramvaji, foto Dr.G.Schmitz

Kao što kazuje tragično i prerano preminula legenda srpskog glumišta, Nebojša Glogovac, u filmu “Munje” Raše Andrića: “E da smo mi sada u Portugalu sve bi bilo u redu. Tamo sede po ceo dan u nekim kafanama, piju vino, gledaju fudbal i deru se k’o nenormalni”. Nema tačnijeg opisa ove čarobne zemlje koja kombinuje najbolje od mediteranske i atlantske klime, kulturnih uticaja Afrike i Španije kao i zadivljujuće arhitekture pastelnih boja smeštene u strme ulice jednog od najzabavnijih i najlepših gradova u Evropi. Do skoro magični “fado” i najjeftinije i najbolje vino nam nisu bili toliko dostupni zbog velikih cena karata, ali sada se može otići iz Budimpešte kompanijom Viz Er za 150 do 200 evra što ovu avanturu ne čini preskupom, ukoliko se putovanje isplanira dovoljno unapred. Onda vam ostaje da poslušate  Bajagin savet iz njegovog ultimativno namenskog turističkog hita “Montenegro” i “…ponesete osmeh i u velikoj flaši lepo vreme”. Pošto ćete sigurno vratiti poneku flašu portugalskog vina. O morskoj hrani, čuvenim tartovima od jaja koji mogu da se uzmu i na ulici i činjenici da 6 restorana u Lisabonu imaju Mišlin zvezdice da ne govorimo.

PODRAVJE, SLOVENIJA

Kako ne bi ispalo da vam je potrebno brdo para za sve destinacije sa liste evo jedne koju možete posetiti i automobilom. Slovenija ima veliki broj fenomenalnih vrsta vina, a pošto smo s Portugalijom zagazili u samoproglašeni “alkoholičarski turizam” nema bolje destinacije od najbolje slovenačke vinske regije – Posavja. Ova regija ima dve oblasti  – Štajersku Sloveniju i Prekomurije sa Mariborom kao najvećim gradom gradom. Ova fenomenalna regija je brdoviti deo zemlje (nadmorska visina između 250 i 400 metara) poznat po uzgoju vinove loze i belim vinima, te je pravo uživanje ići od sela do sela, degustirati vina i u jednom trenutku se obeznaniti u nekom od rajskih seoskih pansiona koji izgledaju kao da ste seli u vremeplov i otišli u francuske vinske krajeve s početka prošlog veka. Predeo je oivičen rekama Savom, Savinjom i Murom, graniči se sa Austroijom, Hrvatskom i Mađarskom, a priroda je, ako verujete autoru teksta, rajska. Takođe, ovaj predeo je kao idealan za produženi vikend koji vas ukupno ne bi koštao više od 200-ak evra, a pamtili bi ga celog života ukoliko odete sa voljenom osobom. Ukoliko odete sa ortacima pijanka bez prestanka je ionako zagarantovana, ali u gotovo blaženoj prirodi i na predivnoj nadmorskoj visini. A pijanku možete i sa voljenom osobom, zavisi od afiniteta i koliko potežete u paru i solo.

ESAUIRA, MAROKO

plaža u Esauiri, foto Katarzyna Matej

Ako vas to uopšte zanima ova destinacija je davnašnja želja autora ovog teksta, a uspostavljanje lou kost leta kompanije Wizz Air od Budimpešte do obližnjeg Agadira za cenu od 100 do 200 evra (u zavisnosti od datuma i sezone) će ga sigurno poslati put Easuire, poznatijeg pod portugalskim imenom Mogador. Ova nekada najveća afrička luka koju je sultan Sidi Muhamed ben Abdulah nadogradio i proglasio jedinom lukom iz koje ide promet afričke robe ka Evropi 1765. i koja je, na žalost, ubrzo postala poznata kao najveća pijaca robova u 18. veku sada je prelepi turistički centar za one koji bi sredinu između ludila i partijanja po Marakešu i turističke blaziranosti koju nudi Kazablanka, sada najveći i najrazvijeniji grad Maroka. Easuira bukvalno izgleda kao mesto gde je stalo vreme: evropska arhitektura se meša sa berberskim uticajima, Atlantski okean, a deo grada Medina (a tako se naziva većina gradskih, živih četvrti u severnoafričkim gradovima i ne odnosi se samo na istoimeni Saudijski sveti grad) izgrađen je između 18. i 20. veka, presečen je sa dve paralelne glavne ulice od kojih jedna vodi ka luci, a druga ka obali, i tu imate bukvalno sve što vam srce išti. Ukoliko ste kajter ili surfer Esauira je pravo mesto za vas pošto ima vetra preko cele godine i mesto je veoma brzo postalo centar ovih sportova. Ukoliko meditirate evo duple sreće pošto većina Reiki sledbenika odlazi ovde na seminare. Ukoliko volite provod, ima i toga tako da praktično morate posetiti ovo mesto u 2018.

HAJNAN, KINA

Sa pristupačnih opet letimo na destinacije za koje bi ili trebalo da budete imućni ili da prodate bubreg ili, prosto, budete deo pobedničke koalicije na izborima. Hajnan je u zapadnim turističkim bedekerima poznat kao “kineski Havaji” upravo zbog sličnosti sa američkom turističkom državom i kineske vlasti su, poslednjih godina, uložile veliki novac u izgradnju luksuznih hotela i sadržaja upravo radi privlačenja zapadnih turista kojima Azija postaje omiljena destinacija poslednjih godina. Egzotične plaže i očuvana priroda (i dalje ma koliko zvučalo čudno) omogućavaju vam da se za tren oka nađete u kiptećem luksuzu, a onda, veoma brzo, izigravate Indijanu Džonsa. A i kada se uzmu u obzir fenomenalni odnosi NR Kine i Srbije i činjenica da veliki broj građana Srbije odlazi u najmnogoljudniju svetsku zemlju kako bi predavali engleski, Hajnan se čini i kao mesto gde posle nezaboravnog odmora možete naći i svoj kutak za emigraciju. Šalu na stranu, Kina je prekrasna zemlja koju bi trebalo posetiti u svakoj varijanti i ako vam je dostupna ne časite časa.

MALTA

panorama Malte, foto Berit Watkin

Malta je postala hit destinacija u poslednje vreme. I za ovu ostrvsku zemlju na pola puta između Gibraltara i Sueckog kanala koja se nalazi na arhipelagu u sred Sredozemnog mora na samom jugu Evrope imate lou kost let, i to iz Beograda, što je čini veoma pristupačnom destinacijom. Južno od Sicilije, istočno od Tunisa i severno od Libije Malta je, geografski, više u severnoj Africi, a kulturno i geopolitički mesto gde se više puta prelamala sudbina Evrope i sveta. Malta je jedno od prvih mesta na kojima su sagrađeni verski objekti (hramovi Džantije na Gocu i hramovi Hadžar-Kim i Mnajdre 3500 godina pre nove ere) i mesto izuzetne istorije kojim su vladali Grci, Feničani, Kartaginjani, Fatimidi i, na kraju, Sicilijanci u različitim monarhističkim postavkama sve do vlasti čuvenih Malteških vitezova (Jovanovaca) kojima kralj Karlo V predaje ostrvo na večno upravljenje. Napoleon ih osvaja, pa onda Englezi i Malta ostaje pod Komonveltom sve do nezavisnosti 1964. Jasno je da su svi ovi kulturni uticaji ostavili dubok trag na ostrvu tako da možete ići od jednog kraja do drugog i iskusiti mediteranske, afričke i bliskoistočne uticaje u arhitekturi, hrani, običajima ili čemu god želite što Maltu uistinu čini jedinstvenim (i povoljnim) mesto za odmor. Valeta je moderni glavni grad a zemlja je od 2008. članica Evropske unije. I jedan mali fun fact: na Malti su najniži porezi na zarade u Evropi te većina kompanija prebacuje svoje centrale na ostrvo pa se nemojte čuditi, ukoliko radite za neku IT kompaniju, počnete posećivati Maltu često. U svakom slučaju, nećete se pokajati.

JEZERO KOMO, ITALIJA

panorama jezera Komo, foto Bernini Massimo

Ukoliko ste gledali film “Call me by your name” ili pomislili kako izgleda Raj (ako uopšte postoji) to je sigurno glečersko jezero između Milana i Švajcarske granice smešteno na 200 metara ispod nivoa mora, a sa dubinom od 410 metara jedno je od najdubljih jezera u Evropi. Kako bi ovaj tekst dobio tabloidni šmek koji je neophodan s obzirom na temu fali podatak koji, manje-više, svi znaju, ali uvek je lepo podsetiti se na opštosti: Bred Pit, Anđelina Džoli, i Džordž Kluni poseduju vile na jezeru Komu. Nadamo se da Dara Bubamara i Đani neće krenuti njihovim stopama, ali ovo Lombardijsko parče raja izgleda kao mesto na kome je dobro i umreti, a kamoli imati nekretninu. Samo jezero ima površinu 37 kilomatara, a njegova voda jedinstveno se rasipa u tri “ipsilon” kraka što ga čini jednim od najneobičnijih jezera u Evropi. Na obalama jezera su mestašca do kojih možete doći javnim, gradskim brodskim prevozom koji kreće iz lučice grada Komo. Ono što bi obavezno trebalo posetiti je “Beverli hils” jezera, mesto Belađo gde se nalazi većina renesansnih vila kao i kuća poznatih, ribarsko selo Varena koje bukvalno izgleda kao nacrtano sa svojim romantičnim dokovima i, na kraju, Menađo gde možete iznajmiti i bicikl, otići na hajking u pravcu neke od obližnjih planina ili skijati na vodi. A možete, što je i najbolje, samo sesti u brod i bez ikakvog plana obilaziti jezerska sela na obali. Prirodni diverzitet predstavlja najlepšu stvar kod Koma: ne znate da li ste na planini, jezeru, mediteranskoj obali ili na lombardijskoj ravnici.   Jedino što smeta je jeziva gužva koja maletene traje cele godine, ali ako to apstrahujete i odete negde u rano proleće Komo nikada nećete zaboraviti. Čak i ako sretnete Đanija u njegovoj blizini.

VIS, HRVATSKA

Za kraj, u ime ponovo vaspostavljenih odnosa sa narodom s kojim delimo jezik, a delili smo i istu državnu zajednicu tričave 72 godine,  evo jedne preporuke iz (do juče) mrskog nam susedstva. Šalu na stranu (opet), Vis je, pored Lastova, najudaljenije dalmatinsko ostrvo i  najstarije naseljeno mesto na teritoriji Hrvatske (750 godine pre nove ere, u vreme kolonizatorskog zamaha Antičke Grčke). Sastoji se od dva grada – Visa i Komiže – i još uvek nije potpalo, uz Korčulu, u ralje ekonomskog turizma. To znači da potpuno opušteno i kao ’80-tih  možete uživati u 77 kilometara obale.  Vis je bio najveća pomorska vojna baza u Evropi (van Nato i Varšavskog pakta) do 1991. te je ostrvo bilo zabranjeno za turiste a i za masovnu gradnju što ga je verovatno spasilo hvarske propasti. Od plaža na Visu se izdvajaju fenomenalna Stiniva koja izgleda veoma slično plaži iz istoimenog filma Denija Bojla i adaptacije sjajnog romana Aleksa Garlanda, Zaglav, Milna i ostrvce Biševo koje se nalazi pored Modre špilje, jedne od najmagičnih jadranskih priordnih lepota. Tu su i Titove špilje gde se, kao što im ime kaže, krio Josip Broz nakon desanta na Drvar. Da ne pomislite kako se morate držati penzionerski na Visu: i u Komiži i u istoimenom gradu je veliki broj barova gde možete uživati a tvrđava kralja Džordža III, popularna “fortica”, postala je diskoteka. No Vis je ipak za mirniji i kontemplativni odmor. Ako tražite baš to nema bolje destinacije.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Bojan says:

    Lisabon je divan, jer je kul otici tamo gde ljudi imaju slican mentalitet. Glasni, bucni, zivahni. :) Prihvate nas lepo.

  2. redpanda says:

    hainan je ‘tropical island gone wrong’ – unistena priroda, kiceraj na sve strane, preskupi resorti koji tokom visoke sezone kostaju koliko i resorti na sjajnim mestima po jugoistocnoj aziji, kineski turisti iz unutrasnjosti kine koji urlaju po aerodromu kao nenormalni, po plazama nema apsolutno nikakvog holiday vibea, cak se ne pije alkohol nego sve neki tuzni kinezi u havajskim kosuljicama srcu kokos, stoje u plicaku jer ne umeju da plivaju. ovo ostrvo je za zaobici, ako zivis u kini pre ces otici do vijetnama, okinawe ili hong konga, ako ti je do plaze ili ostrva…

Ostavite komentar:

Slični članci: