Da li imate preko 18 godina?

Top 10 nedovoljno poznatih destinacija u Grčkoj

Putovanje od Halkidikija, preko Kiklada, Dodekaneza, Sporada do Peloponeza i Jonskog mora. Istražite Grčku!

Planirate odmor, Grčka vam se čini idealnom za ovo leto, ali niste odlučili gde. Želite da izbegnete turističke agencije, ali i mesta gde je prevelika gužva. Ovaj tekst može da bude dobar vodič ukoliko tragate za manje poznatim destinacijama na Jonskom ili Egejskom moru. 

Neke od lokacije su bliže Srbiji. Za neke će vam trebati dobar plan, i da na vreme potražite najbolji i najpovoljniji transport i smeštaj. Ali vremena ima sasvim dovoljno. Grčka je odličan izbor i za sam kraj septembra.

Kitera

Ovo ostrvo mnogi smatraju jednim od najlepših nedovoljno poznatih mediteranskih ostrva. Nalazi se južno od Peloponeza i do njega možete stići trajektom ili avionom iz Atine. Ono što je mnogima važno – na ovom ostrvu nikada nema gužve i možete na miru uživati na njegovim plažama.

Najbolja i najpopularnija plaža je Kaladi, ali tu su i ostale Melidoni, Kapsali, Diakofti, Komponada… Do nekih morate doći putevima koji nisu potpuno asfaltirani ili da se spustite velikim stepeništem (do plaže Kaladi ih ima 120). Na Kiteri možete obići brojne tvrđave, spomenike, pećine, vodopade, crkve i manastire.

Kaladi

Kea

Ovo ostvo nalazi se u blizini Atine, nekih sat vremena vožnje trajektom, ali i dalje uspeva da odoli masovnom turizmu. Upravo su i Grci iz Atine najčešći posetioci ovog ostrva koje pripada grupi kikladskih, ali ovo je i jedna od omiljenih destinacija za ljubitelje ronjenja, jer je u blizini ostrva 1916. godine potopljen je brod Britanik, najveći brod na svetu u to vreme.

Gialiskari, Kundros ili Skila spadaju u najpopularnije plaže, ali su brojne i one na kojima nema organizovanog sadržaja i svakako ih vredi posetiti ukoliko ste odlučili da svoj odmor provedete u potpunom miru. Kea je idealna i za hajking. Preporuka je kombinacija –  posetite Atini na par dana, a potom se prebacite na Keu.

Folegandros

Folegandros je jedno od najautentičnijih neotkrivenih ostrva u Grčkoj. Pripada grupi kiklandskih ostrva i nalazi se četdesetak kilometara severo-zapadno od Santorinija. Stenovito ostrvo, koje se prostire na 32 kvadratna metra i ima svega 600 stanovnika, idealan je izbor za avanturiste. Ovde postoje tri sela – Karavostasis, Ano Meria i centralno Hora koje se nalazi na litici i predstavlja idiličan kontrast belih kuća i stena. Na samo 15ak minuta laganog hoda je i crkva posvećena Bogorodici.

Ovo je jedno od onih ostrva koje treba obići celo, sva tri sela na njemu su spojena asfaltiranim putevima. Iako malo, Folegandros ima nekoliko divnih plaža. Uglavnom su peščane, može se pronaći i prirodan hlad, ali retko koja ima neku tavernu, uglavnom su divlje tako da obezbedite hranu i piće. Do nekih je moguće doći automobilom, ali će vam trebati kondicija jer se do nekih pešači.

Meganisi

Meganisi je maleno ostrvo u Jonskom moru. Nalazi se u neposrednoj blizini Lefkade odakle iz Nidrija za svega nekoliko minuta trajektom stižete na ovo ostrvce. Karakteriše ga bujna vegetacija, četinarske šume i maslinjaci. Na ostrvu postoje tri sela Vati, Katomeri i Spartohori. Do poslednjeg u nizu je najbolje doći uskim putem ili stepenicama, laganom desetominutnom šetnjom, od zaliva i luke Spilija, gde se nalazi i jedna fenomenalna plaža.

Idealna varijanta je da iznajmite skuter, lagano obiđete ostrvo i pronađete uvale i plaže na kojima možete uživati. Na ostrvu se nalazi pećina Papanikolis, druga po veličini u Grčkoj. Sa Meganisija lako stižete i do Lefkade ukoliko želite da istražite oba ostrva.

Kasteloriozo (Megisti)

Najznačajnije mesto na ovom ostrvu Megisti je ujedno najistočnija tačka Grčke. Pripada Dodekanima i nalazi se svega dva kilometra od turske obale, otprilike na pola puta između Rodosa i Antalije. Tokom istorije osvajale su ga brojne vojske. Na ostrvu je sniman italijanski film Mediteraneo, dobitnik Oskara za najbolji strani film 1992.

Ovo je svakako netipično grčko ostrvo, za razliku od belih kuća na Kikladima, u Megistiju, luci i jedinom mestu na ostvru, izgrađene su vile i kuće u različitim bojama. Vredi se popeti na vrh Sveti Đorđe, do koga vodi 401 stepenik, i baciti pogled na tursku obalu. Takođe, kupanje u Plavoj pećini, koja je dobila ime po zadivljujućoj plavoj boji, i poseta malom ostrvcetu Ro, koje nema stalnog stanovništa, a gde je do 1982. živela Despina Ahladioti, koja je svakoga dana podizala grčku zastavu, neizostavni su deo plana ukoliko poželite da svoj odmor provedete ovde.

Alonizos

Pripada Sporadima, i nalazi se u zapadnom delu Egejskog mora. Još jedno savršeno mesto za miran odmor, jer je ovo ostrvo prekriveno zelenilom i ima odlične plaže. Plaže su na južnom delu ostrva, dok je njegov centralni i severni deo prekriven šumama i ispresecan putevima kojima možete istražiti Alonizos.

Kažu da su zalasci sunca na ostrvu, posebno u centralnom selu Alonizos, među najlepšima na Egejskom moru. Nepristupačne pećine ostrva stanište su sredozemne morske medvedice, ugrožene vrste, zbog čega je ljudima i brodovima zabranjen pristup većini manjih ostrva koji pripadaju Alonizosu.

Kufonisija

Grupacija od tri ostrva koja pripada Kikladima nalazi se između Naksosa i Amorgosa. Pano Kufonisi je naseljeno, Kato Kufonisi je ostrvo sa jednom tavernom i crkvom, ali se na njemu nalaze predivne plaže, dok je Keros zaštićeno arheološko nalazište.

Idealno za odmor jer vam ovde automobil apsolutno nije potreban. Pano Kufonisi možete obići biciklom ili se upustiti u lagane šetnje, jer njegova površina iznosi nešto manje od 6 kilometara kvadratnih. Glavno mesto na ostrvu je tipičan primer kiklandske arhitekture – bele kuće sa plavim prozorima i vratima. Na ostrvu postoje odlične plaže, najpoznatije su Pori i Fanos. Brodićima i čamcima se možete odvesti do Kato Kufonisija i uživati u njegovim lepotama.

Pilion

U jugoistočnom delu Tesalije nalazi se planinska oblast Pilion, jedna od najživopisnijih grčkih regija koja predstavlja odličnu kombinaciju morskog i planinskog ambijenta. Ovde možete uživati u peskovitim, ali i stenovitim i šljunkovitim plažama. Neke od njih su Agios Joanis, Milopotamos, Papa Nero, Horefto, Fakistra, Damohari, Mourtia, Potistika, Agio Saranta… Iznad ovih plaža uzdiže se planina koja je zimi prekrivena snegom i jedna je od grčkih ski centara.

Preporuka je da se smestite u neko od sela ušuškanih među šumama ovog planinskog dela Grčke i da istražite celokupnu oblast.

Amuljani

Jedino naseljeno ostrvo Halkidikija površine je nešto manje od 5 kvadratnih kilometara. Ostrvce ima zanimljivu istoriju jer je do početka prošlog veka pripadalo svetogorskom manastiru Vatoped, a prvi stanovnici su doseljeni 1925. Bile su to grčke izbeglice koje su živele na ostrvima Mramornog mora.

Iako malo, na ostrvu postoji nekoliko organizovanih plaža koje su prekrivene sitnim peskom, ali i divljih plaža, kao i slano jezero koje naseljavaju različite vrste ptica. Idealno je za kampere, ali i za one koji žele destinaciju koja je blizu, i nema previše turista. Preporuka je i da iskoristite mogućnost i da se okupate na susednom, nenaseljenom ostrvu Drenia.

Vurvuru

Još jedna destinacija bliže Srbiji, koja vam može biti dobra polazna tačka za obilazak Sitonije. Vurvuru je više vikend naselje, nego što je turističko mestašce. Ima usku peščanu plažu, okruženo je borovom šumom i mirno je mesto.

Odlična je tačka da automobilom ili skuterom krenete u obilazak Sitonije i njenih skrivenih plaža gde možete u potpunosti uživati u mirnom odmoru i napuniti baterije. Čamcem možete otići do ostrvceta Diaporos, koje se nalazi prekoputa Vurvurua, a neke od sjajnih plaža srednjeg prsta su Lemos, Karidi, Kavourotripes (čuvena Orange beach), skrivene plaže u blizini Porto Karasa, Aretes, Skinia…

Kavourotripes

Istražite Halkidiki, vredi. U ovom delu Grčke gotovo 90 plaža ima plavu zastavicu. Uvek možete naći mesto gde ćete izbeći gužve i prepustiti se odmoru.

*naslovna fotografija: Charlie Marusiak