Da li imate preko 18 godina?

Težnja ka savršenom pivu!

Intervju sa Nemanjom Uskokovićem, marketing menadžerom pivare Kum.

Novosadski i beogradski festivali zanatskog piva bili su prilika da se publika bolje upozna sa Pivarom Kum. Oni su se potrudili da ljubiteljima piva ponude šest različitih ukusa. U ovoj pivari, koja dolazi iz srca Mačve, veruju da će i dalje biti omiljen među ljubiteljima zanatskog piva, kao i da će njihov vizuelni identitet ostati originalan i upečatljiv. Sa marketing menadžerom pivare Kum Nemanjom Uskokovićem smo razgovarali o nastanku ove pivare, ćirilici kao delu vizuelnog identita i budućim planovima.

kum

Kada je nastala Pivara Kum i kako je došlo do toga da proizvodite zanatsko pivo?

Kao i svaka dobra priča, započela je u pabu uz pivo. Teme su bile tada skoro nepostojeća scena zanatskih pivara u Srbiji, kućno pivarstvo, (ne)kvalitet piva u ponudi…Negde na pola diskusije smo shvatili da svako od nas ima komplemantarna znanja i veštine koje u sinergiji mogu da pokrenu zanatsku pivaru, a i da smo svi ljubitelji dobrog piva. Tu je svima “kliknulo” da zajedno krenemo u avanturu zanatskog pivarstva.

Nedavno ste predstavili nove flašice. U pitanju je šest vrsta piva. O kakvim se pivima radi?

Proizvodimo ejlove u pet stilova i jedan lager. To su: Crno – Porter, Crveno – Irish Red Ale, Zlatno – Pale Ale, Snažno – IPA, Manastrisko – Belgian Tripel i Svetlo – Pilsner.  Naša piva su inspirisana američkom “kraft revolucijom” malog pivarstva koji zahteva korišćenje najkvalitetnijih sirovina, eksperimetnisanje sa stilovima, večitu težnju ka “savršenom pivu” i naravno puno hmelja (smeh).

Zbog čega ste odlučili da ćirilica bude deo vašeg vizuelnog identiteta?

Već sam pomenuo “kraft revoluciju” koja je došla sa Zapada. S druge strane, sve se to proizvodi u Srbiji, u Šapcu, u prilično skromnim uslovima u odnosu na inostrane zanatske pivare, sa svima nam već poznatim  problemima i rizicima koje nosi poslovanje u Srbiji. I baš taj sudar “modernog” Zapada sa “tradicionalnom” Srbijom mi je bio osnovna inspiracija za ime i vizuelni identitet Kum pivare. Stilizovan ćirlični logotip i tradicinalni ornamenti su mi se uklapali u tu ideju. Autori vizuelnog rešenja su Dušan Popović i Darko Alispahić.

Imate zanimljiv identitet flašica. Ko je za to zadužen?

Zaduženi smo Nemanja Manjenčić i ja. Zamisao je bila da ispričamo priču o svakom pivu kroz piktogram, ornamente, paterne i boju, a da sve bude svedeno – jer moj moto je “manje je više”. Moja ideja je bila da tu priču predstavimo na zasebnom delu etikete i da sve etikete čine jednu celinu, a Nemanja je sve to sproveo u delo.

sve-flase-vizual-01

Kako vidite srpsku scenu zanatskog pivarstva?

Neverovatno je koliko se za ove dve godine, od kada pivara Kum postoji, scena zanatskog pivarstva razvila. Posebno me raduje što znam da će ih u narednom periodu biti još više. To je bitno jer našem tržištu je pre svega potrebna edukacija o zanatskom pivarstvu.

Kakvi su planovi Kum pivare?

Kum pivara je trenutno na prekretnici jer je došla do nivoa kada treba da izabere kojim putem će dalje poći. Jedan put vodi u ozbiljno širenje proizvodnih kapaciteta i osvajanje novih tržišta. Za ovu opciju su potrebna ozbiljna dodatna ulaganja ne samo u finansijskom smislu, već i u novim ljudima koji bi osvežili postojeći tim Kum pivare. Drugi put je da se Kum pivara profiliše kao autentična lokalna pivara. Vasnici Kuma će odlučiti kojim putem će krenuti.

A2-poster---pikto

Lajkuj:

Komentari:

  1. Sava P. says:

    Jako zanimljiv intervju i solidno pivo! Sve pohvale.

Ostavite komentar:

Slični članci: