Da li imate preko 18 godina?

Tampon zona, podkast Ive Parađanin Lilić: siguran prostor za sve žene

Sredinom oktobra počela je nova sezona podkasta Tampon zona, novinarke Ive Parađanin. Međutim, ovaj put Iva je svoj projekat pokrenula samostalno, gradeći svoj kanal i publiku od nule.

Autor: Fotograf: Tina Marić

Možda ste ranije slušali podkast Tampon zona u svoje dve sezone, prvo kao deo Mondo Ona a zatim kao deo Elle platforme, ali ovaj put Tampon zona ima svoju YouTube nezavisnu stranicu, jer, kako kaže „samo tako ovo mesto može ostati sigurno i naše”. Iva je otvorila sezonu iskrenim razgovorom sa Anom Mihajlovski o ženama u medijima, zatim je njena gošća bila aktivistkinja i jedna od predvodnica ženskih protesta u Srbiji – Jelena Riznić, a razgovor sa Hanom Selimović o ženskom telu i seksualnosti na filmu prethodio je serijalu o akušerskom nasilju koje se trenutno emituje. Sa Ivom smo razgovarali o važnosti prostora za žene u medijima, neophodnosti da se promene prakse izveštavanja koje profit i klikove stavljaju iznad bezbednosti žena.

Zbog čega si odlučila da Tampon zona bude tvoj samostalni projekat, van kako kažeš većih medija. Da li tvoje iskustvo pokazuje da mediji ne posvećuju dovoljno pažnje temama kojima se baviš?

Većina medija, naročito oni najčitaniji i najgledaniji, već dugo neguju jednu stereotipnu sliku i ulogu žene koja je generalno pasivna, diskreditujuća i koja samim ženama često oduzima pravo na aktivan glas i aktivno promišlljanje, pa samim tim i sudelovanje u društvu. Međutim, u poslednje vreme naziru se pozitivne promene i stvarno pre svega postoji sve više medija i nekih mini medijskih punktova koji se na pravi način bave pravim ženskim temama, ali ipak, ja sam želela da stvorim neku svoju planetu i da bezuslovno kreiram sadržaj kakav želim i kakav mislim da nam je potreban. Međutim, glavni razlog zašto u ovo uplivavam nezavisno i samostalno jeste to poverenje koje sagovornice imaju u mene, a koje ne želim da izigram. Želim da zajedno sa njima stvorim slobodan prostor i zonu gde će se osetiti bezbedno, osnaženo i ohrabreno da progovore o bilo kojoj temi koja utiče na kvalitet njihovog života, a to mogu jedino u ovakvom formatu.

Zbog čega se ženski glasovi sada čuju glasnije nego ikada?

Svedočimo istorijskim prilikama o kojima ćemo sigurna sam jednog dana čitati u čitankama i udžbenicima. Usled krize koja po pravilu intezivira loš položaj žene u društvu, žene su jednostavno progovorile i pustile svoje glasove na različitim poljima ugrožavanja njihovih prava. Više im nisu potrebni mediji da bi ispričale svoju priču, a svaka prethodna priča inspiriše narednih još deset. Sva dešavanja u svetu sa oduzimanjem prava koje smo davno stekle učinila su da žene prekinu svoju dugu ćutnju i zauzmu se jedna za drugu, jer sistem svakodnevno dokazuje da to neće za njih uraditi. Gutanje nepravde, tolerisanje nasilja i normalizovanje diskriminacije dotaklo je užasnute nivoe i žene su osetile potrebu da se brane glasom.

Više im nisu potrebni mediji da bi ispričale svoju priču, a svaka prethodna priča inspiriše narednih još deset.

Koliko su za žene i njihova prava, za njihovo osnaživanje, važni protesti koje su pokrenuti posle najblaže rečeno skandaloznog intervjua sa serijskim silovateljem?

Svaki glasan bunt i svako izlaženje u realan prostor je, po meni, od presudne važnosti, kao i formiranje konkretnih zahteva i time upiranje prstom u konkretne probleme koji nam ugrožavaju bezbednost ili neka od osnovnih prava. U ovoj zemlji toliko puno hororično štetnih medijskih sadržaja ali i postupaka i nepostupaka (institucija) samo prolazi i dešava se, dok mi nemo sedimo i posmatramo i time ih afirmišemo kao nešto “normalno”. Krucijalno je sankcionisati ovakve vrste sadržaja i ponašanja sistemski. Žene su ovim protestima pokazale koliko ih sistem ne čuje i ne prepoznaje, pokazale da su tu, da su besne i da su njihova iskustva slična. Srećna sam što je na ulicama ogroman broj mladih žena koje su spremne da dignu pesnicu u vazduh, puste glas i bore se protiv onog što im smeta.

 

View this post on Instagram

 

A post shared by Tampon ZONA (@tamponzona)

Kako reaguješ kada u medijima pročitaš naslov još jedna porodična tragedija kada je očito reč o ubistvu žene?

Analiza medijskog sadržaja grupe Novinarke protiv nasilja nad ženama čija sam i ja članica, pokazala je blage pozitivne promene kada je izveštavanje o femicidu u pitanju, međutim mi i dalje viđamo ovakve i slične naslove. Kao udruženje, mi odmah objavimo saopštenje i pozivamo da se koriste propisane smernice. Postoji određeni broj novinara koji nije senzibilisan da o ovome izveštava i zbog toga prave greške, dakle nenamerno, zbog izostanka edukacije. Međutim, nažalost u većini slučajeva to je namerno, jer će se korišićenjem senzacionalističkih obrazaca doći do više klikova. Koriste se detalji, a neretko i žrtva okrivljuje za ono što joj se desilo. Mnogo je važno da mediji osveste svoju ulogu u kreiranju stavova javnog mnenja. S obzirom da o nasilju nad ženama ne učimo mnogo u okviru nekih formalnih kanala, mediji imaju tu veliku ulogu u edukaciji. Alarmantno je da shvatimo da šokantne i klikomameće vesti mogu biti mnoge druge, ali ovo je oblast gde se neka pravila moraju poštovati inače održavamo normalizaciju nasilja i inspirišemo klimu u kojoj će se desiti.

Internet je odličan za ženske glasove, heštegovi su važni, ali na ulici i u sistemu se prave promene.

Kako uopšte reaguješ na razne inicijative koje imaju za cilj osnaživanja žena? Da li i tu ima nekih koje se samo sporadično pojave da bi se potrošio donatorski novac, bez nekog opipljivog rezultata?

Postoje razne incijative i drago mi je da ih je sve više. Bilo koja doza osvešćivanja je otrežnjujuća. Možda više treba biti oprezan u imidžnom predstavljanju nekih kompanija koje žele da se zbog “trenda” etabliraju kao neko kome je stalo do tog problema, a unutar sistema su te koje određena prava grubo krše. Međutim, ono čime se ja vodim kada su različite kampanje i inicijative u pitanju, je da uvek držim tu nit misli u glavi i trudim se da na tu incijativu ne zaboravim za jedan dan, već posle određenog vremena proverim šta se sa njom desilo i da li je imalo neke odjeke i intervencije u realnom prostoru. Internet je odličan za ženske glasove, heštegovi su važni, ali na ulici i u sistemu se prave promene.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: