Da li imate preko 18 godina?

Šumska kuća – san idealnog života

Veliki broj biljaka u ovoj kući proizvodi toliku količinu kiseonika na dan tako da može da snabdeva 240 ljudi.

Zamislite život u prostoru gde umesto zidnih slika imate velike ustakljene površine koje u svakom trenutku dozvoljavaju vašem pogledu da doseže u daljinu prirodnog pejzaža – vaše intimne bašte ispunjene živopisnim biljem. Ukoliko dopustite mašti da se dalje razvija, zamislite sada vaše balkone i krov koji se ne završavaju običnom ogradom ili crepom, već ih čine 20 različitih vrsta bilja sa ukupno 120 drveća. Upravo jedna takva magična kuća realizovana je u Bangkoku, glavnom gradu Tajlanda i zove se Šumska kuća (Forest House).

Kuća je projektovana od strane arhitektonske Šma kompanije (Shma Company) i namenjena je za porodicu od sedam članova. ‘Shma’ znači Zemlja (the Earth), što govori o glavnom cilju ove kompanije – efikasno sprovođenje promišljenog arhitektonskog dizajna vezanog za globalne promene radi održivog razvoja i podsticanja ekološke svesti. Naime, svojim impresivnim izgledom, ova porodična kuća jedan je od svedoka realizacije inovativne zelene arhitekture koja doprinosi regulisanju klimatskih promena.

Arhitektura kuće je složena kompozicija geometrijskih volumena koji svojim blještavo – belim površinama u kontrastu sa zelenim biljem čine dopadljivi izraz inovativne moderne arhitekture. Posmatrajući je iz ptičje perspektive, kuća izgleda kao domino – kocka puna neobuzdanog rastinja. Jedna od glavnih ideja bila je vezana za maksimalno uspostavljanje protoka sunčeve svetlosti što prestavlja veliki iskorak u razmišljanju o vezi arhitekture i prirodne ventilacije. Razigrana kompozicija arhitekture i prostranih balkona ispunjenih zelenilom na svakom nivou, dozvoljava da pogled iz unutrašnjosti svake prostorije doseže do spoljašnjosti gde ponosno vlada prirodno carstvo rastinja. Arhitektura odiše izuzetno skladnim nenameljivim izrazom, oličenim u ritmici belih masa i profilaciji zidnih površina. Dekoracija u obliku zelenog bilja prati i podcrtava konstrukciju i funkcionalne detalje. Funkcija i harmoničnost uklapanja materijala i prirodnog rastinja predstavljaju glavnu idejnu koncepciju arhitekture. Atraktivnost je izražena kroz kontrast zelenila i snežne beline na svakom nivou. Kuća predstavlja sveti hram u prirodnom okruženju, koji čini savršeni sklad za porodični život.

Igra siluete krovišta efektno je oličena kroz nekoliko vrsta biljaka, voća i povrća, počevši od limunske trave do egzotične biljke zvane Đžekfruit (Jackfruit). Uz različite vrste drveća, voda koja isparava sa svakog drveta, održava standadni nivo vlažnosti usled sušnih sezona. Na ovaj način uspešno je sprovedena ideja arhitekture koja odgovara održivom razvoju. Takođe uključen je poseban sistem navodnjavanja, poznatiji kao drip irrigation system, odnosno sistem koji mrežom perforiranih cevi navodnjava i hrani rastinje doslovno kap-po kap, i efikasno zamenjuje moderne prskalice, pri čemu je glavni cilj da se minimalizuje isparavanje.

Zanimljivo je da bele čelične rešetke pokrivaju ulični front i time obezbeđuju privatnost, ali ujedno i dozvoljavaju korisnicima da drže otvorene prostore kako bi se omogućio protok svežeg vazduha. Veoma je značajna informacija da veliki broj biljaka u ovoj kući proizvodi toliku količinu kiseonika na dan tako da može da snabdeva 240 ljudi. Ne samo da ovakvo zelenilo u sklopu jedne kuće može da pomogne u proizvodnji kiseonika, absorbciji ugljen-dioksida, smanjenju lokalnog zagađenja, pa čak i regulisanju klimatskih promena, već predstavlja zdrav i privlačan način organizacije života. Ovakva zelena arhitektura čini se da danas predstavlja nezaobilazan preduslov za lepšu i zdraviju budućih generacija.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: