Da li imate preko 18 godina?

Srbija na dlanu: kako iskoristiti predstojeće praznike

Predlog za praznike je da odaberete destinacije gde ćete se u potpunosti prepustiti čarima prirode i opustiti u tradicionalnom gostoprimstvu.

Autor:

Proleće je idealno godišnje doba da posetite, istražite i doživite destinacije u Srbiji. Uskršnji i prvomajski praznici su prilika da slobodne dane koje imate iskoristite tako što ćete sesti u automobil, autobus ili voz i sa vašim partnerom, porodicom ili prijateljima istražiti neke od nedovoljno popularnih destinacija.

Predlog je da to budu destinacije gde ćete se u potpunosti prepustiti čarima prirode i opustiti u tradicionalnom gostoprimstvu. Organizujte se na vreme, pripremite sve što vam je potrebno za put i uživajte.

Rajac

Iako mnogi Rajac smatraju zasebnom planinom, to je zapravo severoistočni ogranak planine Suvobor i nalazi se na petnaestak kilometara od Ljiga i auto-puta. Idealna je destinacija ako sa većim društvom idete na par dana ili vikend van grada. Nije preterano zahtevan i nije vam potrebna neka posebna planinarska oprema, samo dobra volja, udobna obuća i, za svaki slučaj, neka kabanica, tako da možete uživati u šetnjama ili laganim biciklističkim turama.

Smeštaj možete naći u okviru seoskih domaćinastava, a ukoliko niste previđe zahtevni tu su Planinarski dom Duško Jovanović, kojim upravlja PD Pobeda, ili Izvidački centar Saveza izvidača Srbije.

Na području Rajca postoji više pećina i jama, a najznačajnija je Rajačka pećina, ukupne dužine kanala 286 m. Ovim delom Suvobora preovlađuju šume bukve, hrasta, breze, jasena, cera, ali i četinara jele i bora. Sa Rajca možete produžiti i u obilazak Takova, Koštunića i Ravne gore.

Kladovo

Za putovanje u Kladovo automobil vam nije neophodan. Ovo je idealno mesto za ljubitelje biciklizma. Svakog jutra sa autobuske stanice kreće autobus ka Kladovu koji poseduje nosač za bicikle. Tako da je poseta ovom delu Srbije dobra prilika za vožnju Đerdapskom biciklističkom rutom od Kladova do Drobete Turnu Severin u Rumuniji.

Idilični predeli pored Dunava i mogućnost da ovu reku pređete preko Đerdapske brane predstavljaju idealnu varijantu ako žudite za aktivnim odmorom. Tokom ove ture videćete ostatke rimske civilizacije, srednjovekovne spomenike, crkve i manastire i, što je najvažnije, prelepu prirodu.

Odavde, ukoliko imate par dana viška, možete obići Veliko Gradište, Donji Milanovac, Tekiju, Lepenski vir i tvrđavu Ram. Mogućnosti za smeštaj ima mnogo, a svakako probajte neki od lokalnih ribljih specijaliteta i uživajte u izlascima i zalascima sunca pored Dunava.

Golija

Jedna od najlepših i najšumovitijih planina u Srbiji karakteristična je i po tome što ima najviše snežnih padavina tokom godina, tako da je idealna destinacija za prolećni, a možda još bolja i za letnji odmor kada poželite beg iz grada,.

Idealna je za ljubitelje prirode, avanturiste i planinare, bogata je lekovitim biljkama, zdravom i čistom vodom, biljnim i životinjskim svetom. Na ovoj planini izviru dve prelepe planinske reke Studenica i Moravica, a obavezno posetite jezero Tičar koje je smešteno na nadmorskoj visini od 1 500 metara na Dajićkom brdu. Nebeska suza nalazi se na Okruglici i nastalo je posle snažnog zemljotresa koji je pogodio Rumuniju, dok su Košaninova jezera prirodni fenomen jer kada je kišovito ona presušuju, a kada je sunčano i bez kiše, njihov vodostaj raste.

Ovde će vas dočekati izuzetno ljubazni domaćini i seoska trpeza, tako da je preporuka da smeštaj pronađete na samoj planini, i nekom od seoskih domaćinstava.

Suva planina

Najmanje istražena i najmisterioznija lokacija na našoj listi je Suva planina, koju odlikuju guste šume proplanci, mnoštvo brda, litica i uzvišenja, uske planinske planinske staze i vidikovci i predivno divlje cveće. Savršena lokacija za vas ukoliko ste avanturista koji želi da istraži nove predele, jer je Suva planina mesto za planinarenje i pešačenje u netaknutoj prirodi.

Ukoliko se odlučite za planinarenje, laganija varijanta je uspon do Mosora (985 mnv), dok su vam odlična kondicija, veštine i oprema neophodni za uspone do Sokolovog kamena (1525 mnv), a naročito do Trema (1810 mnv). Doduše, dobra kondicija vam je neophodna i za pešačke ture, a naročito dobra ukoliko odlučite da Suvu planinu istražite biciklom. Ali sve vredi kada stignete do vidikovaca sa kojih se pruža neverovatan pogled na ovaj deo Srbije.

Planina je slabo naseljena, smeštajnih kapacietata nema mnogo, tako da je najbolja varijanta da smeštaj potražite u Niškoj banji ili Beloj Palanci.

Gornje Podunavlje

Na gotovo 20.000 hektara prostire se ovaj specijalni rezervat prirode na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske. Ovde možete uživati u vožnji Dunavom, nepreglednim rukavcima i kanalima, slušati riku jelena, uživati i opustiti se u mirnim bačkim noćima u seoskim domaćinstvima ili vikend naseljima i uživati u autentičnim ribljim specijalitetima koje spremaju dunavski alasi.

Delove rezervata možete obići biciklom ili pešake u pratnji lokalnih vodiča koji će vas upoznati sa karakteristikama i osobenostima „Evropskog Amazona“. Preporuka je i da se oprobate u vožnji kanuom ili čamcem na vesla. U dvorištu Eko-centra možete spremiti roštilj ili gulaš.

Za ovaj kraj je karakteristično i autentično kulturno nasleđe, jer su kao rezultat prilagođavanja velikoj reci nastali izvorni običaji, nošnje, jezik, alati, čamci i jela. U Bezdanu se nalazi poslednja tkačnica svilenog damasta i Muzej parfemskih flašica.

Cer

Odlična destinacija za vikend izlet, za odmor od svakodnevnih obaveza i predah od stresa. Ova planina nije poznata samo po čuvenoj bici iz Prvog svetskog rata. Kažu da se sa njenih vidikovaca, kada je lepo vreme, vidi pola Srbije. Šumovita planina je idealna za lagane šetnje, postoje i brojne tematske staze. Ukoliko ste za nešto veće napore, ovde postoje i staze za vožnju biciklom.

Važno je napomenuti da Cer nije previše zahtevna planina, tako da vam nije neophodna preterano velika kondicija.  Jedna od preporuka su tematske staze koje se ovde organizuju – rimska staza tokom koje ćete obići Trojanov grad iz III veka, staza slave i pobede je za ljubitelje istorije, a šumska za one koji žele samo da uživaju i oslobode se stresa. Smeštaj možete pronaći u nekom od seoskih turističkih domaćinstava u podnožju planine.

*foto: Stock Rocket

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: