Da li imate preko 18 godina?

Srbija na dlanu: kako iskoristiti predstojeće praznike

Autor:
0
0

Proleće je idealno godišnje doba da posetite, istražite i doživite destinacije u Srbiji. Uskršnji i prvomajski praznici su prilika da slobodne dane koje imate iskoristite tako što ćete sesti u automobil, autobus ili voz i sa vašim partnerom, porodicom ili prijateljima istražiti neke od nedovoljno popularnih destinacija. Destinacija gde ćete se u potpunosti prepustiti čarima prirode i opustiti u tradicionalnom gostoprimstvu.

Rajac

Iako mnogi Rajac smatraju zasebnom planinom, to je zapravo severoistočni ogranak planine Suvobor i nalazi se na petnaestak kilometara od Ljiga i auto-puta. Idealna je destinacija ako sa većim društvom idete na par dana ili vikend van grada. Nije preterano zahtevan i nije vam potrebna neka posebna planinarska oprema, samo dobra volja, udobna obuća i, za svaki slučaj, neka kabanica, tako da možete uživati u šetnjama ili laganim biciklističkim turama.

Smeštaj možete naći u okviru seoskih domaćinastava, a ukoliko niste previđe zahtevni tu su Planinarski dom Duško Jovanović, kojim upravlja PD Pobeda, ili Izvidački centar Saveza izvidača Srbije.

Na području Rajca postoji više pećina i jama, a najznačajnija je Rajačka pećina, ukupne dužine kanala 286 m. Ovim delom Suvobora preovlađuju šume bukve, hrasta, breze, jasena, cera, ali i četinara jele i bora. Sa Rajca možete produžiti i u obilazak Takova, Koštunića i Ravne gore.

Kladovo

Za putovanje u Kladovo automobil vam nije neophdan. Ovo je idealno mesto za ljubitelje biciklizma. Svakog jutra sa autobuske stanice kreće autobus ka Kladovu koji poseduje nosač za bicikle. Tako da je poseta ovom delu Srbije dobra prilika za vožnju Đerdapskom biciklističkom rutom od Kladova do Drobete Turnu Severin u Rumuniji.

Idilični predeli pored Dunava i mogućnost da ovu reku pređete preko Đerdapske brane predstavljaju idealnu varijantu ako žudite za aktivnim odmorom. Tokom ove ture videćete ostatke rimske civilizacije, srednjovekovne spomenike, crkve i manastire i, što je najvažnije, prelepu prirodu.

Odavde, ukoliko imate par dana viška, možete obići Veliko Gradište, Donji Milanovac, Tekiju, Lepenski vir i tvrđavu Ram. Mogućnosti za smeštaj ima mnogo, a svakako probajte neki od lokalnih ribljih specijaliteta i uživajte u izlascima i zalascima sunca pored Dunava.

Rudnik

Ova planina je jedan od sinonima sa seoski turizam, jer već godinama domaćinstva iz ovog kraja otvaraju vrata svojih domova gostima sa raznih strana sveta. Domaćini su ovde vrlo ljubazni, a izbor smeštaja je vrlo raznovrstan – od vajata do moderno opremljenih kuća građenih u tradicionalnom stilu. Ova planina već 100 godina ima titulu Vazdušne banje, na osnovu rešenja koje je donela Vlada Kraljevine SHS.

Dobar izbor su lagane šetnje pašnjacima i livadama, izleti u šume ili lagano osvajanje nekog od vrhova ove šumadijske planine. Jedan od toponima je Ostrovica, oštra ugašena vulkanska kupa strmih strana na nadmorskoj visini od 758 metara. Za njeno osvajanje morate biti u dobroj kondiciji i vladati tehnikama planinarenja, jer predstavlja izazov. Na njenom vrhu se nalaze ostaci utvrđenja koje je despot Đurađ Branković podigao za odbranu od Turaka.

Na Rudniku možete posetiti pravoslavne manastire Voljavča, Blagoveštenje, Nikolje i Vraćevšnica ili brojnih spomenika iz srednjovekovnog i doba Prvog i Drugog ustanka. Centar planine je varošica Rudnik.

Suva planina

Najmanje istražena i najmisterioznija lokacija na našoj listi je Suva planina, koju odlikuju guste šume proplanci, mnoštvo brda, litica i uzvišenja, uske planinske planinske staze i vidikovci i predivno divlje cveće. Savršena lokacija za vas ukoliko ste avanturista koji želi da istraži nove predele, jer je Suva planina mesto za planinarenje i pešačenje u netaknutoj prirodi.

Ukoliko se odlučite za planinarenje, laganija varijanta je uspon do Mosora (985 mnv), dok su vam odlična kondicija, veštine i oprema neophodni za uspone do Sokolovog kamena (1525 mnv), a naročito do Trema (1810 mnv). Doduše, dobra kondicija vam je neophodna i za pešačke ture, a naročito dobra ukoliko odlučite da Suvu planinu istražite biciklom. Ali sve vredi kada stignete do vidikovaca sa kojih se pruža neverovatan pogled na ovaj deo Srbije.

Planina je slabo naseljena, smeštajnih kapacietata nema mnogo, tako da je najbolja varijanta da smeštaj potražite u Niškoj banji ili Beloj Palanci.

Gornje Podunavlje

Na gotovo 20.000 hektara prostire se ovaj specijalni rezervat prirode na tromeđi Srbije, Hrvatske i Mađarske. Ovde možete uživati u vožnji Dunavom, nepreglednim rukavcima i kanalima, slušati riku jelena, uživati i opustiti se u mirnim bačkim noćima u seoskim domaćinstvima ili vikend naseljima i uživati u autentičnim ribljim specijalitetima koje spremaju dunavski alasi.

Delove rezervata možete obići biciklom ili pešake u pratnji lokalnih vodiča koji će vas upoznati sa karakteristikama i osobenostima „Evropskog Amazona“. Preporuka je i da se oprobate u vožnji kanuom ili čamcem na vesla. U dvorištu Eko-centra možete spremiti roštilj ili gulaš.

Za ovaj kraj je karakteristično i autentično kulturno nasleđe, jer su kao rezultat prilagođavanja velikoj reci nastali izvorni običaji, nošnje, jezik, alati, čamci i jela. U Bezdanu se nalazi poslednja tkačnica svilenog damasta i Muzej parfemskih flašica.

*foto: Valentin Salja

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: