Da li imate preko 18 godina?

Srbija kao inspiracija

Nepoznato, divlje i bez gužve.

Bilo je očigledno da će ovo leto proći u znaku Srbije, da ćemo preispitati usvojenu koncepciju godišnjeg odmora i letovanja. Dok su mnogi posegnuli za već proverenim destinacijama i po navici rezervisali smeštaj na Kopaoniku, Zlatiboru ili Tari, mnogo je onih koji su se odlučili za nešto drugačije aranžmane i neistražene destinacije. Došlo je vreme da se posegne za onim „e tamo stvarno jednom moramo da odemo” mestima u Srbiji.

U međuvremenu su nam se dogodili i redovi čekanja na Bešenovom jezeru, neopisive gužve ispred roze jezera u Palčir banji, ali i na Bukovcu, nadomaku Novog Sada, gde su kao u Felinijevoj režiji horde ljudi pohrlile na polje lavande. Ko bi rekao da smo toliki ljubitelji lavande?! Šta je prevagnulo: fotografija za instagram ili urođena nostalgija za Provansom…? Bilo kako bilo, od mnogobrojnih „nepoznatih” destinacija, preko noći su rođene turističke atrakcije.

Međutim, Srbija i dalje krije manje poznate bisere. Zato je ideja vodilja i izazov ovog teksta – upoznati nepoznato, izbeći gužvu, uživati u izvornoj prirodi i iz nje crpeti inspiraciju. Ok, dobro dođe i neka avantura… Ovo su ona mesta za koje kažemo: kao da nismo u Srbiji.

TIČJE POLJE

Nalazi se na tačno pola puta između Jadranskog mora i panonske ravnice, u podnožju planine Ozren, na blizu 1.500 metara nadmorske visine. Do Tičjeg polja dolazimo makadamskim putem. Ovde vreme kao da je stalo. Zbog kuća građenih u starom planinskom narodnom stilu (čitaj: kamen i drvo), na trenutak je moguće zbuniti se i pomisliti da se nalazite u živom etno muzeju na otvorenom.

U Tičjem polju nema prenoćišta za turiste, ali je zato spavanje moguće organizovati već u Sopotnici ili u Kamenoj Gori, selu „stogodišnjaka”. Iako na prvi pogled deluje da je ovaj kraj uspavan, on nam itekako nudi priliku za avanturu u prirodu: planinarenje, paraglajding, biciklizam…

Ne smete zaobići Sopotničke vodopade i simbol kraja – Sveti bor. Šta nam još nudi ovaj kraj, pronađite ovde.

KRČEDINSKA ADA

42 vrste insekata, 26 vrsta riba, 11 vrsta vodozemaca, 7 vrsta gmizavaca, 206 vrsta ptica, 26 vrsta sisara – rečno ostrvo smešteno uz levu obalu Dunava naspram naselja Krčedin je deo Specijalnog rezervata prirode „Кoviljsko- petrovaradinski rit“, obale duge čak 10 kilometara. Na manje od sat i po vremena od Beograda i još bliže Novom Sadu, nalazi se ovaj prirodni raj gde slobodno trče divlje konji.

Kad ste već u ovom kraju, posetiti Vrdničku kulu i avantura park, Stari Slankamen i vinograde ili se jednostavno upustite u plovidbu Dunavom. Pa dokle stignete… Golubac možda? Do Krčedinske Ade stiže se brodićem od restorana „Sidro”, a smeštaj možete pronaći u obližnjim selima ili na prelepoj Fruškoj Gori. Da isplanirate put, kliknite ovde.

Foto: Aleksandar Mišić

ROGOZNA

Gledajući iz ptičije perspektive, kada se spoje reka Raška i Ibar nastaje jedno planinsko ostrvo, strmih obronaka vulkanskih stena. Da li ste znali da je planina Rogozna deo vulkanskog masiva ugašenog pre više od 5.000 godina? Nauka smatra da je Rogozna najmlađi ugašeni vulkan u Evropi. Kakva titula!

O lepoti prirode ove planine i kvalitetu odmora najbolje govori podatak da ovde ne postoji kategorisani smeštaj, niti restorani! Najbliži privatni smeštaj, hoteli i hosteli se nalaze na Goliji ili u Novom Pazaru.

Blizu su vam i starovlaške planine Javor i Mučanj, a i Golija, koje nude brojne adrenalin aktivnosti – od zanimljivih biciklističkih staza do džip safarija. Šta čekate? Ranac, termos, udobne patike i detaljan vodič dostupan ovde.

ZAGAJIČKA BRDA

Znate li gde smo sada? Ne? U Vojvodini, na najvišem delu Deliblatske peščare, drevne peščane dine, delom šumovite, a delom prekrivene stepskom vegetacijom. Na obroncima Zagajičkih brda i danas se može videti trska, koja ovde raste još od vremena kada su ova brda činila ostrvo u Panonskom moru.

Do brda je gotovo nemoguće doći automobilom iz pravca Deliblatske peščare, pa je preporuka parkirati se što bliže i odatle nastaviti biciklom. Osim, naravno, ukoliko ne posedujete džip. Ni na Zagajničkim brdima ne postoji ni smeštaj, niti restorani. Čista inspirativna priroda.

Kad ste već tu, valja otići na pešačenje i vožnju džipovima po peščari ili svratiti do obližnjih Belocrkvanskih jezera na kupanje sa noćenjem u dobrim kampovima. A ujutru, skelom preko Dunava i pravac Ramska tvrđava, a odatle u dva pravca: vinskim putem uz Dunav do Smedereva ili preko Srebrnog jezera do Golubačke tvrđave. Ovde vas čekaju ideje za nezaboravnu avanturu.

foto: Marko Pakević

MITROVO POLJE

Zamislite ovo: krenuli ste put planine Stolovi i obišli najbajkovitiju lokaciju u Srbiji – mističnu tvrđavu Maglič. Odatle ste svratili na Goč i nakon safarija džipovima, vožnje kvadovima i paraglajdinga adrenalin je skočio u visine. Trebalo bi se malo i opustiti. Možda popiti neko dobro vino… Svratite do Aleksandrovca. Tačnije do Mitrovog polja.

Između planina Goč i Željin, na nadmorskoj visini od 700 metara, smestilo se ovo podplaninsko mestašce. Osim neverovatno ljubaznih meštana kraj je poznat po izvrsnoj tamjanici i prokupcu – najstarijim autentičnim sortama grožđa u Srbiji. Koliko još treba da vas ubeđujemo? Kliknite ovde i uskočite u avanturu.

*naslovna fotografija: Tičije polje/ foto: Aleksandar Mišić

Lajkuj:

Komentari:

  1. Milena says:

    A Stara planina? Večito nepravedno preskočena

Ostavite komentar:

Slični članci: