Da li imate preko 18 godina?

Slengara

Osnove gramatike, rečnik & fristajl

Autor: Ilustrator: Linnch

SLENGARA? Šta je zapravo slengara? Odakle nam dolazi? Koje korene vuče? Primena slengare? Gradacija slengare? Sinonimi slengare u okviru srpskog rečnika? Ko su tvorci slengare i ostala srpsko-univerzumska pitanja, ovom prilikom ću pokušati da vam objasnim.

Pre svega želim da vas na jedan pozitivan i ćućketore način uvedem u priču slengare i njene primene na vrelim ulicama Beograda ili bilo kog drugog grada, koji oberučke želi da usvoji, primeni i dalje proširi ovaj rečnik koji direktno dolazi sa ulice kao takve. A kao što znamo – ulice su jedino mesto gde se prave vrednosti, kao i spontane supkulturne tvorevine prepliću, ukrštaju i do 100% dalje deluju, ostavljajući najkvalitetnije sleng izraze koji zapravo uvek negde levitiraju u našim glavama kada se baaaaaš opustimo u priči.

Slengaru poseduje svako i tu nema sumnje. Slengara je pre svega iskrena, inteligentna, i puna humora – a humor jedna od retkih stvari na koji Srbija odnosno srpski narod može da bude ponosan…. Valjda zbog toga što je drevni oblak tame odavno prekrio ove prostore, pa u nemogućnosti izlaska iz istog već vekovima unazad pribegavamo šegačenju, foricama i pogledu na negativne stvari iz tog nekog iskrivljenog, smešnog ugla. Svako može da bude iskren i da reči koje negde oseća izgovori, a forma u koju će ih upakovati je zapravo sama esencija SLENGARE.

Slengara je definisana, ima identitet, jasno delovanje i večno apgrejdovanje i širenje. Jednom rečju slengara je beskonačna.

Niko tačno ne zna kada je nastala slengara… Ali se znaju promoteri ovog govora i oni su rasprostranjeni po svim krajevima Srbije, iako se negde nagađa sa verovatnoćom i do 100% da slengara vuče korene iza prostora južnih obranjaka Šumadije i Rakovice uporedo.

Ono što ja kao tridesetogodišnjak, beogradski promoter i ponovni pokretač slengare mogu da vam kažem je da sam se sa slengarom prvi put susreo 90ih godina… Bila je to ljubav na prvi pogled i prihvatanje jedno drugoga na najiskreniji način, jednostavno konekcija do kraja života. Prva slengara mi se desila u vidu šlajmare sa nekih 4 godine da bi kasnije moj otac kupio bembaru, preselio porodicu u veću gajbaru i jednostavno obezbedio normalno odrastanje mene u ovoj dgrari.

Slengara se sastoji iz dva osnovna tipa, odnosno deli se na dva osnovna pravca koja moramo da savladamo kako bi smo delovali sa njom i dalje je promovisali:

REČNIK I FRISTAJL SLENGARE

Rečnik slengare je prilično definisan za razliku od fristajla i razume se, rečnik slengare se prihvata, dopunjava i dalje prenosi samo ako je ta osoba poznaje osnovne reči rečnika ili sinonime već poznatih reči, kako ih popularno zovemo slengarićele. Slengarićela je baza za svakog pripadnika slengarskog govora. Slengarićela je jednostavna, a opet komplikovana transformacija reči u okvirima slengare, a sada ću vas upoznati sa pravim i pogrešnim primerima, gradacijom i sinonimima slengare.

STAN > GAJBA > GAJBARA > GAJBARONA > GAJBANEZER > GAJBIĆELA

Kao što mozete da primetite, postoji gradacija. Gradacija i njen oblik direktno nastaju iz osećaja koji iskreno gajimo u sebi prema tom nekom obliku, u ovom slučaju GAJBA, na koji dodajemo nastavke, kojih ima 9. Važno: Nastavci se moraju znati napamet, pamte se do kraja života i nemaju dalju iskrivljenost ili slengićelu! Provućićemo jednu reč kroz sve slengićele kako bi vam bilo jasnije:

1. VIĆ – TEBROVIĆ – direktno vuče koren iz srpskog jezika i može se često naći na kraju prezimena
2. ARA – TEBRARA – jedna je TEBRARA, ovaj nastavak koristimo kada smo jako iskreni
3. ZER – TEBRANEZER – koristimo kada smo blago iznenađeni i fascinirani
4. ELA – TEBRICJELA – potiče od grčkog sira
5. ORE – TEBRATORE – nastavak koristimo kada jasno dajemo do znanja nekome koliko nam znači
6. ETO – TEBRATORENCETO – često ga primenjujemo u tepanju i nežnosti
7. ICA – TEBRICA – dosta popularna reč
8. INA – TEBRATINA – dosta jako zvuči
9. IJA – BURAZENGIJA – ovo je složeni sistem nadgradnje o kojoj ćemo nekom drugom prilikom

slengara-tebretana-final

Dakle, ovo su definisani nastavci, a mogućnosti apgrejdovanja su beskonačne. Nastavci, njihove fristajl varijacije koje su drugi segment SLENGARE (primer TEBRICEPS) mogu se rotirati, menjati i stavljati ispred ili iza reči koju odaberemo u već poznatim šatrovačko-utrovačkim okvirima za koje već odavno znamo.

Takođe, treba pomenuti da se prilikom spajanja nastavka na reč mora voditi računa – nekada se slova izgube u samom izgovoru i tada je bitno da zadrzimo koncentraciju i slengaru sprovedemo na pravi način. Znači – oprezno sa fristajlom.

Burazengija je titula u okviru slengare, tako da za sada ne treba da se opterećujete time, a ja ću vam reći da ja posedujem titulu Burazengije, kao i da imam jednog prijatelja iz Niša koji takođe poseduje titulu Burazengije.
On je iz rep ČUPRARE i kao i ja sa titulom BURAZENGIJE se sreo pre nekih 15ak godina…
Tačnije, tada smo zajedno prisustvovali zvaničnom obredu BURAZENGIJE i od tada se shodno toj tituli i ponašamo.
Takodje znam dosta burazenigija, koji nemaju titulu već jednostavno deluju tako, što je sjajno i pozdravljam ih ovom prilikom.

Kao što sam već napomenuo, slengara je ne samo ulični fazon (ZON, ZONARA, ZONIĆ, NIĆZO), već i jako emotivna u smislu formiranja reči, gde mi zapravo kroz emociju i osećaj prema nekoj reči ili pojmu nadograđujemo nastavak koji nije pre bio definisan u našem rečniku, već se jednostavno stvorila poreba za njim, kako bi smo iskreno dočarali nešto. Slengara jeste konfuzna u početku, ali kao i sa svim drugim stvarima potrebno je imati strpljenja, vere i puno rada.

Sada kada ste malo bliži slengari, i već je negde upoznali, zapravo upoznali osnove gore – dočaraću vam je na jednom prostom primeru.

“Juče sam se mnogo napila, bila sam sa Ivanom i Unom prvo u nekom kafiću, bila je super muzika, nije bila gužva, onako taman, posle smo jeli nešto i onda nas je mrzelo da idemo dalje. Otišli gajbi, srolali jednu buksnu i onda ovi zapalili kući, a ja morala da spavam… Jebiga, četvrtak pa sam morala na posao sutra.”

VARIJANTA SLENGARE (mešano slenićela i fristajl):

“Juče sam se razvalila, bila sam sa Ivanom i UNAROM prvo u nekoj FIĆKARI, bila super ZIKAMUS, nije bio GUŽVANJAC, onako TAMANIĆELA (POTAMANICA), SNIJE smo ZAHASALI nešto i onda nas je MRZUCKALO da PALUCKAMO dalje, ZAPALIĆKALI GAJBARIIII I SROLUĆKALI jednu ICU i ovi LIPALI GAJBARONI a ja morala na KUNTARU… Jebga četvrtak, pa sam morala na ŠLJAKARU TRASULIĆ.

Da li ste ga ukačili? Da li ste se nasmejali? Malo bar? Sada kada malo bolje vladamo, za sve vas početnike izbaciću više reči… Razlicitih varijacija u više nivoa kako bi ste kroz praksu, sinonime i SLENGIĆELU kao i u FRISTAJLARU, malo ušli u ZONIĆ sa ČUPRAROM.

MALI REČNIK SLENGARE

Ortak iz teretane se zove TEBRICEPS, dok za teretanu možemo da kazemo TEBRETANA.
Bog muzike se naziva ZIKAMUS, on je bog osećaja i zvukova.
Sex nazivamo ĆUĆKANJEM. ĆUĆKANJE se takođe može koristiti i za druge stvari i reči ali samo u pozitivnoj konotaciji. Dakle – ćućkanje je pozitivno. Npr, ćućkanje buksnice. 
Ortak koji puno duva zove se ĆUĆKETORE.
Ako je žurka dobra moze se samo nazvati ŽURKAROM, ŽUREZER takođe, ali on je za stariju ekipu.
Pekara – PEKARIĆELA ili PEKARONA
Zgrada – ZGRDADARA, ZGRADIĆLA, DŽGRARA
Faca iz grada – CUFAGIJA, CUFANEZER, NJUŠKARA
Dosada, smor – RSMORIĆ, RSMARA, SMORIĆELA
Pivo – PIVIĆELA, VOPSILIĆ, VOJIPSARA
Kanta – KANTARA
Fon – FONTELE (jako stara reč slengare)
Flaša – ŠUFLARA
Kompijuter – KOMPARA, KOMPIĆELATORETO
Sat – ČUKANEZER
Cigara – PLJUGARA, PLJUGARONA
Dzoint – BUKSNARAĆUĆKARONA
Riba – RIBARA, BICURI
Koncert – CERT, CERTARA
Dejt – DEJTARA, DEJTARONIĆELA
Smrad – SMRADIĆELA
Bleja – BLEJKANEZER, BLEJUCKANJE

slengara-shuflara

POČETNIČKE GREŠKE

Kontejner – KONTEJNERIĆELA, TEJNARAKONTERNEJTEĆELATORETO

E, sad STOP! Da li ste primetili poslednju reč? KONTERNEJTEĆELATORETO! Šta se ovde zapravo desilo? Desilo se da slengara jednostavno traži dalju nadgradnju o kojoj smo pričali. Kroz fristajl pokušava da ode u beskonačnost, ali morate biti pažljivi… Tu se najčešće prave greške… Evo npr. pre neki dan me zvao prijatelj i kaže “Ajmo do GRADIĆELITORE da popijemo ESPRESIĆENETETO.” STOP!!! Klasična početnička greška!
Kaže se “Ajmo do DGRARENCETO moj na ESPRESARU!” Ili NESARU, ili ESPRESIĆELU ili MAKIJATARU.

Kroz ovih par primera shvatate esenciju SLENGARE, a to je da ona zaista može da se primenjuje samo iskreno uz dozu hedonizma… To uvek imajte na umu! Što bi rekao Vlado Georgijev “SAMO OPUŠTENO”!

Ne smemo previše na svoju ruku da udaramo po fristajlu, zato što ćemo onda ukaljati slengaru i zapravo nećemo biti kul, već ćemo ispasti osoba koja nije u stanju da iznese slengaru, osoba koja nema uličnih ZONOVA u sebi, a to sebi ne smemo da dozvolimo. Ne smemo da uzimamo veće zalogaje no što usta mogu da podnesu… Važi za sve u životu.

Banka – BANKARA? NE!!! BANKARA bi značilo da je do jaja! Banka nije do jaja, tamo rade prevaranti i zato koristimo dupli sleng BANKARARA!!! BAN-KARA-RA. Jasno?

Instagram – INSTAGRAMARA? NE!!! Nije dovoljno samo nakačiti nastavak, to nije iskreno, a osnovni princip slengare se zasniva na iskrenosti, zar vam ne zvuci bolje GRAMIJA!!! Ili samo GRAMARA… Svi će shvatiti šta ste hteli da kažete, a i ako ne shvate, nemojte se truditi da objasnite – taj neko očigledno nije TEBRARA iz ČUPRARE ili još bolje uopšte nije iz DGRARE.

Ajmo da odradimo jos jedan primer kako bi smo baaaaaaaaš ukačili SINDROM SLENGARE.

ČUPRIJANOVIĆ – ČUPRARA – ČUPRANEZER – ČUPRARIĆELA – ČUPRATORE – ČUPRICA – ČUPRETINA – ČUPRAGIJA – ČUPRARONA

ŠTA JE ZAKLJUČAK?

Budite BURAZENGIJE
Budite ĆUĆJKETORETE
Budite CUFAGIJE
Budite TEBRARE
Furajte opuštene ZONOVE
Slušajte kvalitetan ZIKAMUS
Uživajte u LJUBAVUĆELI

A ja vas pozdravljam do sledećeg viđenja, na ulici naravno! Pozdrav od gradskog tabana!!!

Lajkuj:

Komentari:

 1. junkara says:

  Gradska burazengija, Cjofo MC kao Vuk Karadzic, kad u pitanju je slengara.

 2. KONTERNEJTEĆELATORETO

 3. 30godinanaulici says:

  Sindrom burazengije zahteva najtvrđe levele

 4. Koja glupa čuprara, ne mogu da verujem da neko fura ovaj zonfić. Klasična gomila ćesmrare… Šta se ovaj ćebre tripuje, da je izmislio toplu dujvaru sto bi rekao moj bakutaner stanislava ( od milošte stankatore). Jedna velika (baaaaš) hejtara uz dozu rezignićićluka. Pozdra za klas. Burazengiju i spektačica poslata sa obronaka suncem okupanog čavraćićluka, dobri moj braćketore

 5. Ivana says:

  hahahahahha nasmejana do suza, sjajno !!! :)

 6. Milan says:

  Kao prvo Cjofo MC JAAAAAAAKo los fazon, naziv, sta god! Kao drugo nisi ti brale izmislio sleng i malo to preradio i kao SLENGARA Cjofo MC YEAHHHH izmislio to sranje doaso Cjofo da pokupi kajmak a ? AJDE BRE SHABANE IZGUBI SE U SKOKOVIMA! FAKE ASS BITCH!

 7. "Kvalitetan i relevantan sadrzaj u savremenom drustvu" -toppestofkeks says:

  Vrati se u skolu.

 8. koleginica says:

  Je l’ se ortak sa faksa zove TEBRIFAKS, TEBROLEGA…? Kapiram da je TEBRULET ortak sa ruleta.

Ostavite komentar:

Slični članci: