Da li imate preko 18 godina?

Nikotinski raj: savremene lounge zone za moderne pušače

Uživaoci duvana širom sveta nisu želeli da trpe poniženje puš-pauza na kojekakvim stepeništima, pa su se izborili za neverovatno lepo dizajnirane prostore.

1
0

Postoji očigledan jaz i rivalstvo između sveta pušača i nepušača: jedni se bore za svoje pravo na uživanje u duvanu, drugi za pravo na čist vazduh i zdravlje. Zakleti protivnici cigareta negoduju zbog toga što su često primorani da budu pasivni pušači, pa ćete ih neretko videti kako odmahuju glavom, rasteruju rukama dim i podsećaju na statistike svetskih zdravstvenih organizacija koje se tiču štetnosti ove navike.

Realno gledajući, malo je verovatno da će cigarete ikada biti u potpunosti ilegalne. Pomislite samo koliko bi radikalno ova odluka uticala na dinamiku svetske ekonomije: pre pet godina, ukupan profit vodećih kompanija na tržištu iznosio je čak 35 milijardi dolara! Ipak, danas je veliki broj zemalja uveo zabranu pušenja u zatvorenom prostoru i na javnim mestima. Pušači su ako postali primorani da svoju naviku smeste u najčešće male prostore, kako bi bili izolovani od nepušača.

Sudeći prema izveštaju Međunarodnog aerodromskog saveta, postoje šanse da će pušačke zone u narednim godinama biti istisnute sa svetskih aerodroma. Ali iako se Svetska zdravstvena organizacija zalaže za tzv. smoke-free gradove i apsolutnu zabranu pušenja u zatvorenom prostoru (dakle, ne priznaje čak ni praksu odvajanja pušačkih od nepušačkih zona), ovakve pravne regulacije još uvek nisu zaživele u svim delovima sveta.

Možemo zaključiti da su nepremostive razlike između pušača i nepušača dovele do pojava smoking lounge zona. Uživaoci duvana širom sveta nisu želeli da trpe poniženje puš-pauza na kojekakvim stepeništima, te su se izborili za neverovatno lepo dizajnirane prostore u kojima, ne samo da je dozvoljeno pušenje, već je i atmosfera savršena za druženje i opuštanje.

1. Tokio, lounge – dizajn firma Hiroyuki Ogawa Architects

Zemlja izlazećeg sunca oduvek je prednjačila po pitanju razvitka tehnologije i dizajna. Japanska firma Hiroyuki Ogawa Architects dizajnirala je fantastičan prostor za pušače koji se nalazi unutar tržnog centra Grand Tree Musashikosugi na periferiji Tokija.

Umesto da primoraju pušače da napuste zgradu kada se zažele cigarete, Japanci su osmislili nešto sjajno: sobu za pušače koja ima inovativan sistem ventilacije i sprečava preveliko gomilanje dima. Zakrivljeno drveno nadglavlje ima ugrađene ventilatore koji povlače vazduh na gore, filtrirajući ga. Ovaj lounge sastoji se od 12 kvadratnih metara, prijatno je osvetljen i mahom napravljen od drveta, a tu su i ogledala koja vizuelno povećavaju prostor. Staklena vrata se zatvaraju, ne propuštajući dim u hodnik tržnog centra.

2. Cirih, paviljon za pušače – dizajn firma Gianni Botsford Architects

Predivno dizajniran pušački paviljon nalazi se u Cirihu, u dvorištu jedne privatne rezidencije. Firma Gianni Botsford je 2015. godine za ovo ostvarenje dobila Wallpaper Design nagradu. U pitanju je struktura u obliku kocke koja je otvorena sa jedne strane, tačnije napravljena od posebnog materijala prozirnog betona kako bi omogućila prodiranje prirodne svetlosti i dozvolila onima koji se nalaze unutar polu-zatvorene prostorije da uživaju u prirodi koja ih okružuje. U zavisnosti od doba dana, jačina svetlosti u unutrašnjosti se menja, kao i nivo transparentnosti zidova.

Ovo je ujedno prva samostalna građevina načinjena od prozirnog betona i mada na prvi pogled deluje minimalistički i jednostavno – rezultat je mukotrpnog rada inženjera koji su uložili mnogo vremena kako bi došli do savršenih slojeva materijala prikladnih za namenu ovog lounge-a.

3. Oregon, Burn Box sklonište – sagradili studenti Univerziteta u Oregonu

Burn Box je zajednički projekat studenata Fakulteta za primenjenu umetnost u Oregonu. Na prvi pogled izgleda kao da je sagrađen od običnih drvenih paleta. Međutim, studenti su koristili drevnu japansku tehniku građenja shou-sugi-ban koja podrazumeva upotrebu kedrovine i poigravanje sa oblicima. Ono što ovu tehniku čini posebnom je činjenica da se drvo pre upotrebe spaljuje, a potom odmah poliva vodom i brusi. Na taj način dobija specifičan potamneo izgled koji vuče na srebrnu boju i estetski izgleda dosta moderno.

oregon

Burn Box kreiran je sa namerom da se pušačima pruži prijatan i polu-zatvoren prostor gde će moći da razgovaraju i uživaju u cigaretama, pritom ne ugrožavajući nepušače. Glavna motivacija bila je da se potrebe pušača uvaže i da im se posebno dizajniranim prostorom pokaže poštovanje.

4. De Mojn, Smoker’s Shelter – dizajn firma Ask Studio

U gradu De Mojn (Ajova) postoji modeno dizajnirana struktura od čak 275 kvadratnih metara po imenu Smoker’s Shelter. Za dizajn je bila zadužena lokalna firma Ask Studio koja se vodila mišlju francuskog pisca i filozofa Albera Kamija:“Prava velikodušnost prema budućnosti leži u pružanju svega što imamo u sadašnjosti”. Ovaj kockasti prostor za pušače sačinjen je od betona, drveta i metala. Zamišljen je da liči na skulpturu i pruži sklonište pušačima, a nalazi se nadomak stambenog kompleksa čiji su stanovnici upravo i primarni korisnici. Betonske klupe uklapaju se u dizajn koji pomalo podseća na radove Frenk Lojd Rajta, a LED lampe obezbeđuju osvetljenost i u toku noći.

5. Osaka, IQOS lounge – dizajn kompanija Frontline Display International

Futuristički dizajniran lounge postor na aerodromu u Osaki posvećen je specifičnom uređaju za konzumaciju duvana po imenu IQOS. U pitanju je uređaj heat-not-burn tehnologije koji ne sagoreva duvan, već ga samo zagreva. Samim tim, ne dolazi do oslobađanja duvanskog dima kao što je to slučaj kod klasičnih cigareta. Ono što ovaj prostor razlikuje od prethodno pomenutih je fokusiranost na brend, ali i na momenat socijalizacije. U njega su dobrodošli i nepušači koji se pritom neće gušiti u dimu, pa na svojevrstan način predstavlja “neutralnu” teritoriju na kojoj mogu da uživaju obe strane.

osaka

 

Kad je reč o  IQOS lounge-u u Osaki, kompanija Frontline Display International odradila je sjajan posao isprativši savremeni japanski minimalistički dizajn koji podseća na sci-fi filmove i “Zvezdane staze”. Prostor je većinski bele boje uz primese jarke ljubičaste, što dosta dobro komunicira ideju o naprednoj tehnologiji. Takođe su prostorije dobro segmentirane, pružajući mogućnost privatnosti pušačima u različitim odeljcima udobnih kaučeva i sedalnih mesta.

Ovo je bilo pet lounge zona koje su privukle našu pažnju. Za koje vi znate, a da ih nismo pomenuli?

*cover foto: Thong Vo

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: