Da li imate preko 18 godina?

Saveti za selidbu koji nam mogu popraviti dan

Sve oko selidbe je sjajno, sem…same selidbe. Sa razlogom se selidba nalazi na samom vrhu lista događaja koji izazivaju stres. Pitanje je: mora li da bude baš tako? Mi mislimo da ne mora. Uz malo organizovanosti i savete iz nastavka teksta selidba može da postane jedan od vaših najuzubljivijih i najznačajnijih dana u životu.

Krenite na vreme sa organizovanjem selidbe

Nikada nije prerano da krenete sa organizovanjem selidbe! Iza rečenice ima vremena, još je rano  krije se kasnije haos i neorganizovanost, a to je poslednje što vam je potrebno.

Naš savet je da što pre odredite tačan datum selidbe i da odredite budžet za selidbu. Od ove dve stavke u najvećoj meri će da zavisi na koji način ćete organizovati selidbu.

Samostalna selidba nije besplatna, razmislite o agenciji

Samostalna selidba jeste način da se uštedi nešto novca, ali, moraćemo da vas razočaramo, značajnu svotu novca ćete morati ipak da izdvojite. To nažalost uglavnom bude više od očekivanog.

Ukoliko nemate svoje prevozno sredstvo, kombi ili kamion, računajte na troškove prevoza. Selidba autom, ša čak iako imate prilkolicu je gotovo neizvodljiva bez većih troškova za gorivo i velikih šansi za oštećenje stvari.

Takođe, ukoliko nemate ili ne uspete da pribavite kutije, potrebno je da kupite kutije za selidbu. Pored njih, potrebno je da imate i pucketavu foliju, mada u u slučaju folije možete improvizovati sa posteljinom ili starim novinama.

Još jedan trošak može da se javi u slučaju demontaže nameštaja, ukoliko ne raspolažete alatom. U ovom slučaju, biće potrebno da angažujete majstore.

Naš savet je da na vreme saberete sve troškove koje ćete imati, i da nakon toga kontakirate agencije za selidbe. Cena se formira uglavnom na osnovu razgovora ili izlaska na teren, ali u svakom slučaju ubrzo ćete imati transparentnu cebu njihovih usluga.

Pakujte pametno

Pakovanje je proces koji će vam oduzeti najviše vremena i njemu posvetite posebnu pažnju. Ako budete pakovali pametno, znatno ćete olakšati utovar i istovar, i učiniti čitavu selidbu lakšom.

Ukratko, teške stvari pakujte u manje kutije. Lakše stvari, kao i garderobu pakujte u veće kutije. Ukoliko želite da uštedite na prostoru i kutijama, graderobu možete ostaviti u vašim graderoberima.

Obezbedite vaše stvari

Poslednja stvar koju želite je oštećenje vaših stvari ili nameštaja. Stoga je važno da prilikom pakovanja i priprema upotrebite sva raspolagajuća sredstva za zaštitu kako do toga ne bi došlo.

Prevoz nameštaja je posebno zahtevan i izazovan. Čak iako ste obzbedili kvalitetan prevoz, potrebno je da nameštaj posebno zaštitite. Posebno obratite pažnju na ivice, a vrata od ormara, polica i slično, obavezno zalepite trakom kako se ne bi otvarala u toku prevoza. 

Označite kutije

Označavanje kutija će vam drastično olakšati posao raspakivanja, ali i posao utovara. Obavezno označite kutije u kojima se nalaze lomljive stvari!

Takođe, prlikom pakovanja naš savet je da pakujete po prostorijama. Upravo tako je najbolje i da označite kutije sa oznakama dnevna soba, spavaća, i slično.

Rešite se viška stvari

Selidba je odlična prilika da pretresete vaše stvari. S obzirom da ćete u procesu pakovanja proći kroz sve potrebno i nepotrebno, ovo je idealna prilika da se rešite ovog drugog.

Sve one stvari koje su imale kategrojiu zatrebaće nekad, a to nekad nije došlo sada mogu da predstavljaju nepotreban teret. U najvećem broju slučajeva radi se o garderobi. Ukoliko imate upotrebljivih stvari koje jednostavno više ne nosite, možete ih donirati Crvenom krstu.

Dokumenta posebno pakujte

Ankete pokazuju da se među najčeće zaboravljenim ili izgubljenim stvarima na prvom mestu nalaze dokumenta. Stoga njih posebno pakujte, označite i po mogućstvu držite uz sebe.

Dobro je da imate napravljenu takozvanu checklistu na kojoj ćete po svakoj obavljenoj radnji stavku na listi čekirati. Ovo je najsigurniji način da se obezbedite od sopstevene zaboravnosti.

Odvojte kutiju za prvu pomoć

Ukoliko procenite da će vaša seldiba da potraje, i da nećete stići istog dana da se raspakujete (što se u najvećem broju slučajeva i dešava) naš savet je da odvojite kutiju sa stvarima za prvu pomoć. To će biti kutija u koju smeštate sve one stvari za koje je potrebno da su vam na dohvat ruke i koje će vam biti potrebne za prvu noć u neraspremljenom stanu. Najčešće su to stvari za ličnu higijenu, punjači za telefon, posteljina i slično.

Ne pravite zalihe hrane

Kako se selidba približava vaš frižider bi trebalo da bude što prazniji. Poslednja stvar koju želite među svojim stvarima su staklene flaše, tegel, bočice i ostalo.Sve ovo je nepotreban teret, a uz to postoji rizik od otvaranja pakovanja i uništenja stvari.

Stoga je idealno da u danima pred selidbu ne private zalihe hrane, već kupujete za vaše dnevne potrebe. Takođe, frižider i zamrzivač bi trebalo da budu dan ranije isključeni kako bi se odledili.

I stigli smo do samog kraja. Nadamo se da će vam naši saveti biti od pomoći i da će vašu selidbu učiniti lakšom i manje stresnom.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: