Da li imate preko 18 godina?

Restoran koji pomera granice ukusa

Dokumentarac o čuvenom danskom restoranu Noma na ovogodišnjem FEST-u.

Autor:
2
0

Dokumentarni film Noma moja savršena oluja (Noma My Perfect Storm), koji govori o jednom od najboljih i najprestižnijih restorama na svetu, i predstavlja putovanje u misaoni svet kuvara i osnivača restorana Noma u Kopenhagenu Renea Redžepija (René Redzepi), biće prikazan na ovogodišnjem FEST-u 6. marta u 19:00 u bioskopu Cineplexx (Ušće). 

Reditelj ovog dokumentarca Pjer Dešam (Pierre Deschamps) ističe da je želeo da otkrije Redžepijev unutrašnji svet, intimne detalje koji otkrivaju ko je on zaista, ali i da ga prouči kao preduzetnika koji svoje odluke donosi na osnovu intuicije, sa svim rizicima koje takav pristup podrazumeva.

Inspiracija za film su bile dve Redžepijeve knjige – Time and Place, u kojoj govori o prvim avanturama u restoranskom biznisu i uspostavljanju odnosa sa dobavljačima, i A Work in Progress, u kojoj opisuje jednu godinu svog života u Nomi.

Druga dimenzija filma, naglašava Dešan, odnosi se na istraživanje Nome koje je trajalo duže od dve godine i različite razgovore sa Redžepijem i nekoliko članova njegovog tima u Danskoj i inostranstvu. “Imao sam priliku da učestvujem u svakodnevnom životu Redžepija i njegovog tima, i da tokom brojnih nedelja otkrijem stalne napore koji su neophodni kako bi se obezbedilo nesmetano funkcionisanje Nome, sistemom rada koji se može uporediti sa onim kod timova Formule 1”.

This is real!!!! A (15 pound) king crab from Tasmania #nomaaustralia

A photo posted by Rene Redzepi (@reneredzepinoma) on

Restoran Noma nalazi se na Greenlandic Trading skveru u Kopenhagenu, u nekadašnjem skladištu sa burnom istorijom i pogledom na luku. Počevši od lokacije, preko menija pa do detalja vezanih za boravak u restoranu, ova čitava gurmanska priča zvuči poprilično nestvarno. Nomu je 2003. godine otvorio Rene Redžepi, koji je i danas vlasnik i glavni kuvar.

Noma je proglašavana najboljim svetskim restoranom 2010, 2011, 2012. i 2014. godine.

Dokumentarni fim o ovom jedinstvenom restoranu govori o tome kako je Redžepi napravio revolucionarni preokret u čitavom svetu gastronomije, izmislivši azbuku i rečnik kojima je, nordijskoj kuhinji, doneo novi pedigre, i stvorio novi jestivi svet, istovremeno radikalno promenivši sliku o modernom kuvaru. Njegova priča nalikuje klasičnim bajkama: ružno pače se preobrazilo u veličanstvenog labuda, koji sada vlada univerzumom moderne gurmanske kuhinje. Ali ispod uglačane površine, pojavljuju se pukotine u vidu starih rana. Godina 2013. bila je najgora u Redžepijevoj karijeri. Pratimo njegovu borbu za povratak na vrh, pravljenje velikih promena u Nomi i ponovno osvajanje titule najboljeg restorana na svetu, po četvrti put, 2014. godine.

noma-my-perfect-storm01

Posetioci ovog restorana u prilici su da degustiraju tradicionalna skandinavska jela, sa akcentom na sezonskoj hrani. Jedno od najpopularnijih jela su slatki škampi u listu sremuša. Nomin tim ne odustaje od traganja za novim idejama, zbog čega su poznati po otvaranju pop-up restorana u različitim državama sveta. Korišćenjem različitih tehinka obrade hrane i berbom prvih sezonskih biljaka, Redžepi uspeva da proizvede jela koja nadmašuju granice ljudske percepcije ukusa.

Obrok u ovakvom restoranu ima svoju cenu, čiju osnovu čini strpljenje. Potrebno je rezervisati i po četiri meseca unapred, a u periodima kada je tim na putovanju zbog pop-up projekata, to se čini isključivo online. Poseban ugođaj moguće je iskusiti u private room-u ovog restorana, koji se nalazi sprat više i to sa pogledom na luku. Međutim, uslov je potrošenih 25.000 danskih kruna (oko 3.350 evra).

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: