Da li imate preko 18 godina?

Predmeti: Slavimir Stojanović Futro

Kvadratni metar kreativca koji se trudi da njegovi projekti poboljšavaju, unapređuju i inspirišu sredinu u kojoj stvara.

Slavimir Stojanović Futro je dizajner, vizuelni umetnik i pisac. Njegovi radovi se nalaze u Muzeju reklame i plakata u Hamburgu, Muzeju plakata u Varšavi i Centru Pompidu u Parizu. Nedavno je uvršten u Tašenovu Istoriju grafičkog dizajna. Osnivač je studija za kreativne komunikacije Futro Design.

Autor je serijala dečijih ilustrovanih knjiga Avanture Singi Lumbe, kao i autobiografskog romana Devet. Predaje na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu i glavni je urednik časopisa za studente vizuelnih komunikacija Plima.

Slavimir nam je otvorio vrata svog Futro Design studija i pokazao predmete koji su značajni za njegov svakodnevni rad, ali i one koji ga podsećaju na to da se dečački snovi ostvaruju, kao i na to da ne odustaje od pomeranja granica na komercijalnim projektima.

 

1. Moleskine blokčić

Imam ih na desetine, raznih veličina, popunjenih od korice do korice. Najbolje ideje uglavnom se osveste na najneobičnijim mestima. Zato u džepu uvek mora da bude mesta za blokčić.

2. Flomasteri Uni Pin Fine Line 0.4

Uvek i svuda su sa mnom. Retko mogu samo da sedim i ništa ne radim. Olovka je oduvek bila moj najbolji drug.

3. Aparat za reljefni pečat

Za mene fascinatna naprava, mehanički veoma jednostavna, a izgledom vrlo komplikovana. Čist dizajnerski fetiš.

4. Naočare Oliver Peoples

Još jedan neizostavan predmet u mojoj svakodnevici. Sa ovim naočarima radim za kompjuterom i čitam. Dizajnerski evergrin.

5. Pivo Kabinet, Vertigo

Gomila flaša sa ovim etiketama koje sam dizajnirao stoje na policama Futro Design studija i svakodnevno me podsećaju da ne odustajem od pomeranja granica na komercijalnim projektima.

6. Sat IWC Schaffhausen Portugese Chrono-Automatic

Jedini sat koji imam i jedini koji sam oduvek želeo da imam. Svaki put kada ga pogledam setim se da sam u stvaran život krenuo od svojih dečačkih snova.

7. Blue Tooth zvučnik Unlimited Ears Mega Boom

Funkcionalno remek-delo koje je osmislio i dizajnirao moj drugar sa Akademije, Branko Lukić, koji već više od 20 godina živi i radi u San Francisku, gde sa svojom ženom Sunčicom vodi njihov dizajn studio Non-Object.

8. Slušalice Beats Wireless

Moja dnevna rutina se sastoji od dizajna, spavanja i šetanja. Dnevno prepešačim bar 15 kilometara. Muzika me transportuje na kreativna mesta svesti na koja želim stignem, a kada stignem, onda kopam duboko.

9. Nagrada Brumen

Skulptorska mini-bravura koja se dodeljuje osvajačima Brumen Grand Prix na slovenačkom bijenalu vizuelnih komunikacija.

10. Roman Srđana Valjarevića, Komo

Knjiga koju najmanje jednom godišnje pročitam, a koju je napisao moj drugar iz klupe u srednjoj Dizajnerskoj školi. Dok je čitam, čujem njegov glas kako govori.

Glavni si urednik časopisa za studente vizuelnih komunikacija Plima, koji je promivisan u Beogradu? O čemu je zapravo reč?

Reč je o časopisu koji predstavlja platformu za promociju talenata iz domena vizuelnih komunikacija. Izlazi jednom godišnje kao neka vrsta plimnog talasa nove generacije koja se pojavljuje na tržištu. Radovi koji su odabrani za objavljivanje u Plimi su dela đaka srednjih i visokih škola za dizajn sa teritorije cele Srbije. Uredništvo je sa Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu gde je časopis i pokrenut. U prvom broju je izabrano 10 najboljih studenata koji su posebno predstavljeni u časopisu, gde pored njihovih najboljih projekata možemo čitati mini intervjue i upoznati se sa njihovim motivima, načinom rada i razmišljanja, kao i planovima za budućnost. Plima je osmišljena kao širi promotivni prostor koji bi sledeće godine trebao da se pretvori u međunarodnu konferenciju na kojoj bi đaci i studenti mogli da se upoznaju sa iskustvima svetskih majstora iz prve ruke i da na kraju dobiju nagrade u kategorijama kao što su grafički dizajn, ilustracija, dizajn ambalaže, dizajn publikacija, tipografija, animacija, dizajn plakata i fotografija.

Kakva su tvoja iskustva u radu sa studentima na Fakultetu primenjenih umetnosti u Beogradu? Kakva je budućnost vizuelnih umetnosti i dizajna u Srbiji?

Potvrdilo se pravilo da jedna trećina studenata poseduje ozbiljan talenat, jedna trećina je upisala samo da bi formalno završila fakultet, a jedna trećina nema pojma zašto je tu. Od te prve trećine moguće je da će se samo dvadesetak posto njih profesionalno baviti vizuelnim komunikacijama. Međutim, kada su talentovani, onda su na svetskom nivou, pogotovo ako se to oplodi radnim navikama, upornošću i fokusom.

Kada se samo prelista prvi broj Plime, deluje kao da nam je budućnost dizajna u sigurnim rukama.

Kreirao si identitet Narodnog muzeja. Autor si imena platforme Srbija stvara. Koliko ti je važan rad na ovakvim projektima?

Reč ‘dizajn’ je imenica koja u bukvalnom prevodu znači crtež. Međutim dizajn je glagol. On predstavlja proces promišljanja koji se nalazi iza crteža. Dizajn je misao, ideja, vizija koja postoji samo sa jednim ciljem – da poboljša život. Ukoliko dizajner ima sreće da radi na projektima koji poboljšavaju, unapređuju i inspirišu društvenu sredinu u kojoj nastaju, onda je njegova svrha ispunjena. Takav je moj odnos prema pomenutim projektima.

Prošle godine si objavio autobiografski roman za koji su ilustacije radili tvoji prijatelji i kolege, vizuleni umetnici. Šta te je navelo na to da deo svog života podeliš sa drugima?

Roman Devet je nastao kao logična posledica otvaranja autorske fioke u mojoj svesti. U mladosti nisam imao puno toga da kažem osim da idem okolo i dokazujem da sam talentovan da bi dobio što više novih poslova. Sada, sa 50 godina, svestan sam konteksta u odnosu na protok vremana i imam šta da kažem. Ali moj motiv se krije u pomoći drugima da se čitajući roman identifikuju, da se nadahnu da prepoznaju svoje životne okolnosti i dobiju bar neku nadu, neku verziju raspleta događaja.

Koji projekti, na kojima radiš u ovom trenutku, najviše okupiraju tvoju pažnju?

Pored nekih dvadesetak tekućih komercijalnih poslova iz domena dizajna vizuelnih identiteta i ambalaže koje radimo u Futro Design studiju, radim drugu knjigu iz serijala dečijih ilustrovanih knjiga Avanture Singi Lumbe, pod naslovom Singi Lumba i Kockasta planeta, koja bi trebala da se pojavi pred Novu godinu u izdanju Male Lagune.

Šta je ono što slušaš/čitaš/gledaš, a što bi preporučio našim čitaocima?

Slušam novi album Nika Kejva, Ghosteen. Čitam novi roman Lorenca Maronea, Običan momak, na srpskom u izdanju Derete. Na televiziji gledam isključivo Premijer ligu.

Lajkuj:

Komentari:

  1. g says:

    Slavimir SNStojanovic Futro

  2. Miki says:

    Rasim Ljajic “art” scene – pegla!

  3. Mirko says:

    Aplauz za decacke snove

Ostavite komentar:

Slični članci: