Da li imate preko 18 godina?

Predmeti: Damir Damir

Pesnik i morepolovac, o sitnicama koje mu znače, poštenim lutalicama i prostoru za ideje između kopna i okeana.

Damir Janjalija (aka Damir Damir) je moreplovac i haiku pesnik. Polovinu godine provodi na brodu ploveći okeanima, a ostatak na kopnu, uglavnom u Beogradu ili lutajući zemljama jugoistočne Azije. Ima tri objavljenje zbirke poezije – “Otisci snova”, “Sloboda u izmaglici” i “Filigranska sećanja”.

Otkud ti na brodu?

Laka je logika jednog četrnaestogodišnjaka iz Kotora ili da ideš sa devojčicama u gimnaziju i budeš jedini muškarac, ili ćeš u pomorsku školu, a kao što vidiš i pogrešna (smeh). Porastao sam na moru, stari mi je pomorac, to je uveliko uticalo na izbor moje profesije.

I koliko dugo ploviš? Kako izgleda taj život na moru?

Već 20 godina smo sa Vama, hvala što ste dio ove priče (smeh). Trenutno plovim na teretnim brodovima za prevoz kontejnera, koji znaju biti dugački i do 366 metara. Osmislim putovanje sa ciljem da se teret preveze od tačke A do tačke B najkraćim i najbezbednijim putem, iscrtam to sve na karte, unesem podatke u elektronske uređaje i krećemo na put… I tako se onda valjaš svetom okružen kompletnim strancima, plavetnilom, zvezdama, piratima, olujama…

Prešao sam Ekvator, Međunarodna datumsku granicu, oplovio rt Dobre nade, rt Horn… Moje najduže prekookeansko putovanje bez pristajanja na kopno trajalo je 33 dana…

Kada pišeš?

Kada sam na kopnu zapisujem i skupljam  ideje, da bi u beznađima pučine ti zapisi dobili konačno obličje. Haiku je kratka forma tako da na miru svakom slogu treba pronaći mesto.

Predmeti

Knjiga Džeka Keruaka – Keruak sa svojom knjigom “Na putu” kralj je svakog poštenog lutalice, no meni u ovom trenutku prva na pamet pada melanholična ”Tristessa” smeštena na ulicama Meksiko Sitija.

Ploča Čak Berija – Čak Beri je i tata i mama rokenrola. Ovu ploču sam kupio ispred Kolarca za neku siću, a inače reč je o promotivnom izdanju koje nije bilo predviđeno za prodaju. Unikatna je i po tome što ima grešku, na obe strane ploče zalepljen je isti lejbl.

Presovani list – List je iz Bodgaje, otpao sa čuvenog Bodi drveta i sleteo mi u krilo dok sam meditirao. Na istom tom mestu, gde se danas uzdiže velelepni Mahabodi hram, Buda je pre 2500 godina doživeo prosvetljenje, a ja onako (smeh). Inače obožavam Indiju, odakle sam se nedavno vratio sa proputovanja. Početni plan da provedem tamo dvadesetak dana neosetno se pretvorio u dva meseca magije. O da, usput sam sreo Dalaj Lamu.

Pasoš Jugoslavije – Jednosmerna karta za put ka slobodi. Na moju veliku sreću, pasoš koji posedujem prepun je viza: indijska, tajlandska, kineska, američka…

Korto Malteze – Kapetan, sin britanskog mornara iz Kornvola i andaluzijske ciganke, veštice i prostituke poznate pod imenom “La Nina de Gibraltar”, sa svojim egzotičnim pustolovinama nepresušan je izvor inspiracija za nova putovanja.

Karta za koncert – John Paul Keith i H.T. Bobo, na Akademiji, u organizaciji mog omiljenog promotera Bad Music for Bad People. Te vrele junske večeri Keith je svojom svirkom prvi put oduvao beogradsku publiku, ustvari da se ne lažemo svih nas desetoro (smeh).

Cipelica – Prve baletanke moje ćerke.

Daruma doll – Lutka iz Japana. Zamisliš želju i nacrtaš joj jedno oko, a tek pošto ti se želja ispuni možeš docrtati i drugo. Fora sa njom je da je držiš na nekom vidljivom mestu kako bi te konstantno podsticala da radiš na ostvarenju sopstvene želje.

Razglednica iz Maroka – Ova razglednica iz budućnosti je upustvo mlađem meni da se jednog dana vratim lepoti plavog sela ili ti u Šefšauen (Chefchaouen).

Budistička mala od jakove kosti – Stara legenda kaže da je brojanica došla u moje ruke iz dalekog Kraljevstva Ladak.

Lutka iz Meksika – Frida Kalo, jednoobrva (smeh). Kada sam je prvi put ugledao pomislio sam – bože kako ružna lutka, ali sam je ipak, valjda momentalno začaran njenim šarmom, kupio.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: