Da li imate preko 18 godina?

Praskozorje – najlepša srpska reč

Autor:
0
0

Reč praskozorje izabrana je za najlepšu srpsku reč od onih koje su učenici i učenice različitih uzrasta, od onih koji pohađaju peti razred osnovne škole do onih koji završavaju srednju školu, predložili na konkursu koji je Društvo za srpski jezik i književnost Srbije u saradnji sa Katedrom za srpski jezik Filološkog fakulteta Univerziteta u Beogradu organizovalo u okviru manifestacije „Mart, mesec srpskog jezika”.

Stiglo je 905 predloga, a tročlana Кomisija, koju su sačinjavale prof. dr Rajna Dragićević, prof. dr Vesna Lompar i msr Vesna Nikolić, izabrale su reč praskozorje kao najlepšu od onih koje su pristigle na konkurs. Ovu reč predložilo je 10 učenika i učenica.

Praskozorje je slovenska reč koja označava vreme pred izlazak sunca, kad zora praska, puca.

Ova slika vidljiva je i u složenoj tvorbenoj strukturi te imenice. Reč nosi duboku simboliku rađanja, početka i nade. U obrazloženju svoje odluke učenici su pisali da im se čini kao „da puca, uz prasak, ljuska dana koji se rađa”, da reč označava „početak nečeg novog, lepog i iskričavog”, kao i da se praskozorje odnosi na „novi dan, novi početak i povratak svetlosti nakon tame”, dok su neki zapazili da ta „jedna reč opisuje toliko mnogo”.

U užem izboru našle su se i rečiblagodat, blagouhan, blagovanje (jer su zbog uzvišenosti prideva blagu njihovom sastavu bile među najbrojnijim tvorenicama u srpskoslovenskom jeziku), nigdenigdina (zbog velikog ekspresivnog naboja), vatra (zato što spada u imenice koje imaju najviše značenja u srpskom jeziku), preumljenje (zbog toga što preumljenje sledi nakon iskrenog pokajanja), mrkosvestica (zato što se razlikuje od opštepoznate nesvestice).

Među rečima koje su se mnogo puta ponovile kao najlepše nalaze se ljubav, porodica, majka, što, kako ističe Društvo za srpski jezik i književnost, svedoči o tome da naša deca, uprkos svemu, drže do pravih vrednosti.

Svih deset učenika/ učenica pobednika biće pozvano na Filološki fakultet, gde će im biti uručene simbolične nagrade, a Društvo za srpski jezik i književnost Srbije objaviće digitalnu knjigu sa odgovorima svih koji su učestvovali na konkursu, njihovim imenima i obrazloženjima koja su naveli, jer Кomisija smatra da su svi odgovori pobedili i da su sve poslate reči najlepše.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: