Donji Dorćol je proteklih godina doživeo transformaciju i svakako više nije poznat isključivo kao industrijska zona. Ovde se otvaraju restorani, barovi i radnje. Upravo tu, na uglu ulica Žorža Klemansoa i Dunavske, smešten je Majstor za pivo, jedinstven beer shop. Na policama možete pronaći craft piva, a majstori za pivo, koji rade ovde, pomoći će vam da izaberete ono koje vam najviše prija. Tu su najpoznatija craft piva iz SAD, Velike Britanije, Nemačke i Belgije, ali i domaća zanatska.
Ono što Majstor za pivo nudi su pribor i sastojci za kućnu pripremu piva. Menadžer beer shopa Majstor za pivo Miloš Stošić Stole ističe da svi koji su zainterovani za pravljenje sopstvenog piva u ovoj radnji mogu kupiti neophodnu aparaturu i sastojke, ali, što je još važnije, dobiti dragocene savete i preporuke. Od pre nekoliko meseci u ponudi je i uslužno pravljanje piva za koje, prema Miloševim rečima, vlada ogromno interesovanje, tako da ukoliko sada pozovete prvi slobodan termin je u maju. Njegova preporuka je da oni koji žele da im se pivo napravi ovde prisustvuju samom procesu, osete atmosferu, malo uprljaju ruke i upoznaju se sa tehnološkim procesima.
Sa Milošem smo pričali i o kućnom pivarstvu, zanatskim pivima, druženjima kućnih pivara, razmeni iskustava, trendovima i dobili korisne savete. Zakazali smo i uslužno pravljenje piva.
Kako ste došli na ideju da otvorite Majstor za pivo?
Srbija ima veliku tradiciju u proizvodnji alkoholnih pića, vina i rakije, a kod nas se popiju dovoljne količine piva da se tako nešto, samo po sebi, nametnulo. Kako se kod nas nije moglo doći do sirovina za pravljenje kućnog piva, krenuli smo u ovu priču. Kabinet pivara je Majstora za pivo osnovala u cilju promocije kućnog pivarstava sa željom da ljudi otkriju neverovatnu mogućnost da sami sebi naprave pivo po želji.
Kako bi nekome objasnio šta je to Majstor za pivo? Šta nudite ljubiteljima piva, pre svega onima imaju naviku da piju tradicionalna industrijska piva, a želeli bi da probaju nešto drugo?
Jednostavno, objasnimo ljudima da imaju mogućnost da naprave svoje pivo. Ljudi su navikli na industrijska vina i rakije, ali svakako više vole nešto što je neko napravio u kućnoj radinosti ili da oni to sami urade. Majstor za pivo je jednostavno tvoj mali pivski raj, ovde možeš da napraviš vlastiti recept za pivo, dođeš sa svojom idejom i konceptom i mi ćemo ti pomoći da napraviš pivo.






Kako izgleda proces pravljenja piva?
To je jako lepo, jer su ljudi, bez obzira da li imaju neko predznanje o pivu, oduševljeni činjenicom da mogu napraviti pivo u vlastitoj režiji. Posebno se iznenade kada shvate da je to mnogo lakše nego napraviti vino ili rakiju. Iskustva su pozitivna. Mi ljudima nudimo sirovinu i opremu za pravljenje piva, ali im nudimo i savete i pomoć. Imamo internu šalu da smo vlasnici „pivskog hot line“, jer nas ljudi, koji prave pivo, zovu i preko telefona rešavamo neke probleme ili odgovaramo na pitanja. Ideja koja stoji iza ovoga je da se ljudi druže, dele svoje recepte i iskustva, razmenjuju piva. Sve ovo ima jednu društvenu notu. Ljudi jednostavno vole da se okupe oko dobrog piva, a sve postane bolje kada naprave nešto svoje.
Kakva su iskustva? Da li ljudi više vole da kupe aparaturu kod vas i prave pivo kod kuće ili dolaze sa idejom da kod vas naprave pivo?
Ima ljudi koji su potpuno u svetu pravljenja piva, tačno znaju šta hoće. Kao da su pošli u supermarket, sa spiskom. Dođu i kažu šta im je potrebno. Ima ljudi koji dođu samo sa željom da naprave pivo i traže savet kako da dođu do recepta koji im najviše odgovara. Prava draž je da se „ubode“ ono što neko želi kada pravi svoje pivo. Dolaze iskusni ljudi, čak i oni koji imaju više iskustva od mene, ali i oni koji žele da ih neko uvede u svet pravljenja kućnog piva.
Mi ljudima nudimo sirovinu i opremu za pravljenje piva, ali im nudimo i savete i pomoć. Imamo internu šalu da smo vlasnici „pivskog hot line“, jer nas ljudi, koji prave pivo, zovu i preko telefona rešavamo neke probleme ili odgovaramo na pitanja
Kako izgledaju pivske ekskurzije kod vas?
To je putovanje kroz različite stilove piva. Ljudi nisu svesni da stilova piva ima mnogo više nego stilova vina. Što je i logično jer sorti hmelja i sladova ima mnogo više nego sorti grožđa. Te ekskurzije izgledaju tako što mi napravimo pivski meni i onda ljudi probaju piva, razgovaramo o istoriji piva, kako su neka nastala, stilovima, kako je tehnologija napredovala kroz istoriju. Edukujemo ljude o različitim stilovima piva, učimo ih da razlikuju stilove, da naprave razliku između pejl ejla i indija pejl ejla, između jako zahmeljenog i blago zahmeljenog piva, da prepoznaju piva kod koga su korišćene dodatne tehnike. Sve je to jako dug, ali veseo proces obrazovanja ljudi o pivu i pivskoj kulturi.
Kakva su iskustva?
Naše pivske ekskurzije su jako veseli događaji i sva dostupna mesta se brzo rezervišu. Neverovatan je odziv i za uslužno pravljenje piva, uslugu koju smo nedavno počeli da pružamo. To su ljudi koji nemaju dovoljno hrabrosti da se upuste u sam proces, a žele da vide kako bi izgledalo pivo napravljeno u kućnoj radinosti. U dogovoru sa njima napravimo recept, sve odradimo ovde i oni na kraju dobiju gotovo pivo.
Savet onima koji kreću u pravljanja kućnog piva?
Kod pravljenja piva postoji par stvari koje su zaista bitne i kod kojih čovek može da zabrlja, a to su higijena, temperatura fermentacije i naravno kvalitet sirovina. Moj savet ljudima je da počnu sa ekstraktima, nećete napraviti ništa lošije pivo nego kada ga pravite sa žitaricama, jedino što ste ograničani na ekstrakte koje kupujete. Ali, jako je dobro da ljudi uđu u rutinu, da paze na higijenu, fermentaciju. Jer, ako tu krene nešto naopako nema ispravljanja. Mislim da je važno krenuti ovako, pa kada neko dobije sigurnost krene u proces pravljenja od žitarica.
Vaš slogan je „Revolucija je počela“. U proteklih godinu dana primetne su promene kada govorimo o pivu, sve je više specijalizovanih prodavnica, barova u kojima se nudi isključivo pivo. Šta je, po tvom mišljenju, razlog za to?
Opet se sve svodi na dostupnost. Mi smo pre svega toga imali širok dijapazon piva, ali su to sve bila gotovo jedna te ista piva. Postojao je prostor za razvoj zanatskog i kućnog pivarstva, koji su ljudi čekali. Kada nekome daš mogućnost da izabare jedan drugačiji pivski svet, možemo govoriti o revoluciji. Mogućnost da nekome ponudimo da napravi ono što želi, da se otrgne iz zagrljaja industrijskog piva, zovem revolucijom. Shodno tome i naš slogan.
Kakva kućna piva je moguće naći u Srbiji, a kakva zanatska?
Sada se malo dotačinjemo i pitanja zakonskih regulativa. U slobodnoj prodaji teško da može da se nađe kućno pivo. Ono je za ličnu konzumaciju, deljenje sa prijateljima i rodbinom. Što se zanatskog piva tiče, postoji nekoliko manjih pivara i pabova koji rade svoja piva do nano pivara koje su uspele da plasiraju svoja piva na tržište. Pristrasno izdvajam Kabinet Brewery. Oblast kućnog pivarstva nije dovoljno zakonski regulisana, kako bi se nekome ko želi da pravi pivo pružila mogućnost da ga plasira na tržište. Ima puno zakonskih začkoljica kroz koje je potrebno proći kako bi nečije pivo moglo da se nađe na tržištu. Nikome nije u interesu da prodaje na crno, jer to može da baci senku na celu branšu, a to ne želimo. Želimo da kućno pivo zaživi, ali da zaživi na jedan pravi način.







Da li zanatska piva koja se proizvode u Srbiji mogu da pariraju pivima koja se prave u inostranstvu?
Bez pogovora. Sam proces pravljenja piva nije previše komplikovan, ali je kao za svako kuvanje potreban talenat i kvalitetni sastojci. Mi pomalo zaostajemo sa iskustvom i kod nas se ne mogu pronađi iskusni tehnolozi koji bi mogli da pariraju pivarama koja se ovime bave godinama u nazad, ali svakako imamo šta da ponudimo. Doduše nama u veliki prilog ide činjenica da je pivara kao Kabinet ostvarila trostruku kolaboraciju sa svetski poznatim Mikellerom. To je presedan u svetskom craft pivarstvu i definitivno je znak da smo na pravom putu.
Kako vidiš budućnost pivarstva u Srbiji?
Pivarstvo može samo da se razvija. Ne verujem da iko, ko je počeo da se bavi ovome, može da se vrati na ono što je bio pre toga. Koga zakači ova buva, samo nastavlja dalje.


Tvoja preporuka za 5 najboljih craft piva mogu da se kupe u Majstoru za pivo?
Ja sam previše pristrasan. Ima toliko dobrih piva koja mi baš leže ali ako bih morao da izaberem to bi recimo bili La Trappe Blonde ili Dubbel, Founders Porter, Thornbridge St. Petersburg ili Blanche de Namur. To su sve skroz dobra piva. Mogu da nabrajam do prekosutra. Nezahvalan je posao izdvojiti ono što je najbolje. Svako pivo ima priču iza sebe i potpuno drugačije ukuse, pa je nemoguće izdvojiti nešto.
Šta je preporuka za onoga ko nema previše iskustva sa craft pivima?
Oni bi trebalo lagano da uđu u taj svet. Trebalo bi početi sa klasičnijim nemačkim ili češkim lagerima. Ako nekome ko je do skoro bio na klasičnom industrijskom pivu ponudiš neki ejl ili jako zahmeljeno pivo, postoji mogućnost da se razočara i kaže: Šta je ovo, to nije pivo. Treba početi sa pivima koja su najsličnija onome na šta su ljudi navikli, a to su definitivno češki i nemački lageri sa laganim pejl ejlovima. Posle ih gurkaš u druge vode, dok sami ne pronađu šta im najviše prija.
Od domaćih?
Tu i dalje ne postoji toliki izbor da bi moglo da se izdvoji neko koje je najbolje. Sve domaće zanatske pivare imaju svoje kvalitete. Kabinetova Supernova se definitivno izdvaja kao vodeće craft pivo Srbije, kao i njihova piva sa Mikkellerom.
Koje je tvoje omiljeno domaće?
I tu sam pristrasan. Meni je Kabinet Porter najbolje, bez pogovora. Ali to sam ja, gotivim tamna piva, to mi leži.


Lajkuj:
Komentari:
Ostavite komentar:Cancel reply
Slični članci:
- Ne možemo stajati u mestu jer ćemo krenuti unazad
Ne možemo stajati u mestu jer ćemo krenuti unazad
Razgovarali smo sa Ivanom Blečić, edukatorkom u oblasti komunikacija i ličnog razvoja.
- Tampon zona, podkast Ive Parađanin Lilić: siguran prostor za sve žene
Tampon zona, podkast Ive Parađanin Lilić: siguran prostor za sve žene
Sredinom oktobra počela je nova sezona podkasta Tampon zona, novinarke Ive Parađanin. Međutim, ovaj put Iva je svoj projekat pokrenula samostalno, gradeći svoj kanal i publiku od nule.
- Dr Maja Milojević: Najzanimljivija nauka je ona koju možemo dovesti u vezu sa našom svakodnevnicom
Dr Maja Milojević: Najzanimljivija nauka je ona koju možemo dovesti u vezu sa našom svakodnevnicom
- Veselin Vladimir Zvekić: Važno je biti glas zdravog razuma
Veselin Vladimir Zvekić: Važno je biti glas zdravog razuma
- Ksenija Stevanović: Radio ima veliki umetnički potencijal
Ksenija Stevanović: Radio ima veliki umetnički potencijal
Odakle vam da je ” jedinstven beer shop”?? Ni prvi ni poslednji, kako mi se cini.
meni se čini da je Majstor za pivo jedini beer shop na teritoriji Beograda koji nudi uslužno kuvanje piva i zbog toga je jedinstven u gradu