Da li imate preko 18 godina?

Pisma od kuće #13: Foto-izolacija Mine Piščević

Fotografijama i mislima kroz enterijere pojedinačnih samoizolacija: poslednje digitalne razglednice i crtaći stižu sa beogradskih ulica i iz stanova od Mine Piščević.

Autor:
6
0

Izdvojenost u kojoj pokušavamo da budemo dosledni – radi sopstvene i tuđe bezbednosti – saterala nas je ovih dana u jednu ili nekoliko soba, u unutrašnjost sopstvenog ili tuđeg prostora, a tu bi trebalo i da ostanemo: na neodređeno. Ukoliko pretpostavimo da imamo dovoljno hrane, posla i samodiscpline, sve će naizgled biti u redu: samo treba mirovati.

Kao pokušaj potvrđivanja života digitalne zajednice, koja opstaje intenzivno u svojevrsnoj internet izolaciji – ovi tekstovi su doprinos osećaju da je i kuća, osim što je dom, mesto nemira i preispitivanja – ukoliko se transformiše u karantin. A u tome smo svi zajedno.

U shvatanju da nijedan niz pitanja ne bi mogao da bude dovoljno adekvatan za ovu rubriku – budući da su preporuke svih vrsta odavno preplavile mreže – preuzeli smo i neznatno modifikovali informativni upitnik koji su 1937. godine izvesni američki psiholozi postavljali insitucionalnim zatvorenicima. Jasno je da nemamo nameru da se upuštamo u duboku psihologizaciju situacije, niti bismo je poredili sa zatvorskom, ali rešeni da ostanemo kod kuće i zaštitimo se od virusa upražnjavanjem drugačijeg ritma života, makar možemo da se duhovito poigramo sa kontekstom. Jer, možemo da se složimo – kontekst nas je preplavio.

1. Kakav ti je bio dan? 

Dani su mi svi slični, dovoljno mirni, a opet aktivni na svoj način. Meni prija utihnut grad i mir vanrednog stanja, ali ne i njegovi uzroci i posledice. Pitanje je kako će sve funkcionisati kad se sve jednom bude stišalo, ili još bolje, završilo.

2. Kako provodiš vreme između soba; posao, hobi, nešto treće? 

Vreme provodim kod kuće, kao i na biciklu. Bavim se minijaturnom stop-frame animacijam, to je nešto što već godinama čeka na svoj red, da počne da se razvija. Igramo se i Kulturforum online interaktivnim zadacima, karantinskim predstavljanjem dela u virtualnom prostoru, a uskoro će se pojaviti i neki novi Kf proizvodi, nastali kao rezultat tih radova i verujem, neka mala izložba. Takođe, neposredno pred čitavu ovu situaciju smo započeli i Kf KRZD – Kulturforum kreativne radionice za decu, sproveli smo promotivne dogadjaje u UK Stari grad, gde je učestvovalo skoro četrdesetoro dece, ali je izložba tih radova odložena zbog virusa, sve do otvaranja UK Stari grad. Tako da ćemo uskoro imati taj program i, iskreno, tome se veoma radujem. Rad sa decom je posebna dimenzija. Uvek ima zanimljivih komentara, dečijih misli i radova. Takođe, pre par meseci počela sam da se bavim, na Institutu za majku i dete, kreativnim radom sa obolelom decom pri udruženju Zvončica, preko drugara Drije. Taj rad za mene takođe poseduje posebne razmere, kao i sam osećaj da možeš da pomogneš nekome kome to baš dosta znači.

3. Upražnjavaš li neki sport ili vežbe dok si kod kuće? 

Jedini sport kojim se bavim je vožnja bicikla. Čekam leto i more, kada ću moći da zaplivam.

4. Koja te aktivnost trenutno najviše ispunjava? (Ili najmanje opterećuje)

Trenutno baš ti crtaći na kojima radim. Gotovo svakog dana nacrtam makar po jedan i primećujem da mi bavljenje time jako prija, kao vid opuštanja i kreativnog delanja. Dok se ja zabavljam, puno ljudi reaguje lepo, pa verovatno ta interakcija dodaje lepoti tog utiska. Za sada, ti radovi stoje samo na mom Instagramu profilu u (highlights) kružićima.5. Da li imaš ambiciju da nešto postigneš/pogledaš/pročitaš ovih dana?

Poželela sam da savladam još neke kompjuterske programe, čak sam pohađala jedan kurs koji je prekinut zbog cele situacije, ali lako me povuku druge situacije. Zapravo nisam stigla da uradim dosta od toga što sam zamišljala, haha, ali sam zato neke druge uspela da postignem. Imam spisak obaveza, pa nekim svojim ritmom ih rešavam i dodajem.6. Kako se osećaš povodom državnih odluka koje se svakodnevno donose?

Državne odluke ne predstavljaju isključivo brigu o građanima, pa me čitava priča o korona virusu stavlja u poziciju neprijatnosti, zbog čega sam se dosta brzo distancirala od svakodnevnih vesti i izjava. Stanje prinudne zatvorenosti je, evo, prošlo, a virus je i dalje tu nesmanjenim intenzitetom, kako mi se čini, tako da sam uverena da su odluke vladajućih stav ličnih interesa, i ništa više od toga.

7. Da li praktikuješ bilo kakav oblik verovanja? (Institucionalni ili ne)

Verujem u svoje misli i maštu (smeh). 

8. Koliko se trenutno dobro slažeš sa porodicom/ukućanima?
 
Sa ukućanima obe kuće (jer idem kod mame zbog mog mačka Prede, da mu pomažem) slažem se manje-više kao i pre. Svi smo napeti zbog situacije u kojoj se nalazimo, ali rekla bih da je napetost u tim odnosima prisutna i neovisno od toga. Mirno more razumevanja i sloge uvek se lako ustalasa do uzburkanosti.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: