Da li imate preko 18 godina?

Pet grešaka koje treba izbegavati prilikom iznajmljivanja stana

Iznajmljivanje stana je uobičajena praksa, naročito popularna među madim parovima, studentima i srednjoškolcima, a u zavisnosti od uslova pod kojima iznajmljujemo nekretninu ovo može biti dugotrajno ili privremeno rešenje.

Rast potražnje i cena na tržištu nekretnina poslednjih godina utiče na to da je proces pronalaženja stana za iznajmljivanje daleko kompleksniji i zahtevniji no što je to bio slučaj ranije, tako da se sve intenzivije raspitujemo u vezi sa načinima pronalaska nekretnine koja će zadovojiti sve naše potrebe a pri tome podrazumevati i cenu koja se uklapa u naš budžet. Više o tome koje je greške važno izbegavati prilikom iznajmljivanja stana, pročitajte u tekstu koji sledi.

Pouzdanost izvora informacija

Budući da je pretraga stanova koji su dostupni za izdavanje uglavnom dugotrajan proces, vrlo je važno da se pobrinemo da izvori informacija u vezi sa stanovima i kontakti stanodavaca koji su priloženi budu validni. Ukoliko poslujete sa agencijom za nekretnine, jedna od ponuđenih usluga može biti i spisak stanodavaca, što je veoma praktično rešenje. S druge strane, vrlo je važno da budete obazrivi i osigurate se da je dati spisak validan, te i da zahtevate račun za datu uslugu, koji je verifikovan potpisom i pečatom agencije, da biste izbegli situaciju u kojoj trošite vreme i novac na spisak nedostupnih brojeva telefona. Princip pretrage koji je s razlogom najpopularniji među ineresentima jeste pregled online oglasnika, koji se redovno ažuriraju. Primenjujući adekvatne filtere, vaš fokus mogu biti različiti stanovi za izdavanje u Beogradu ili Novom Sadu, kuće u određenim prigradskim ili vikend naseljima i tako dalje. U oglasnicima ćete takođe moći da pronađete informaciju u vezi sa vremenom poslednje provere dostupnosti nekretnine, te ćete moći i sami da napravite procenu u vezi sa aktuelnošću oglasa.

Obilazak nekretnine

Prilikom donošenja odluke u vezi sa iznajmljivanjem stana, vrlo je važno da ne preskočite obilazak nekretnine. Iako oglasnici uglavnom nude fotografije, ne bi trebalo da se oslonite na ovu prezentaciju ponude i podrazumevate da vam dati stan odgovara, pre no što ste ga i videli uživo. Prilikom obilaska stana, vi ćete biti u situaciji da uočite eventualne diskutabilne detalje, ali i da upoznate stanodavca, sa kojim ćete poslovati u narednom periodu i procenite da li vam njegov pristup odgovara. Ovom prilikom ćete takođe moći i da dogovorite detalje poput dinamike plaćanja rente, procesa plaćanja računa i popravku eventualnih kvarova do kojih može doći u toku vašeg boravka u stanu.

Fizičko stanje nekretnine

U vezi sa prethodno rečenim, vrlo je važno da budete pažljivi prilikom procene fizičkog stanja nekretnine u koju ulazite. Iako ona može biti sveže okrečena i naizgled sasvim funkcionalna, raspitajte se dodatno u vezi sa izolacijom, grejanjem, proverite stanje stolarije i ispravnost uređaja, ukoliko ih stan poseduje. Ukoliko uočite određene kvarove, važno je da ih istaknete i pobrinete se da stanodavcu date do znanja da očekujete da će oni biti uklonjeni pre vašeg useljenja. Ovo je takođe važno i iz razloga što se kasno uočeni kvarovi mogu pripisati vašem nemaru i neadekvatnoj upotrebi aparata, te i da budete izloženi dodatnim troškovima ili neprijatnostima.

Namešten ili nenamešten stan

Namešteni stanovi se na tržištu po pravilu više cene, što je sasvim logično, budući da vam stanodavac nudi i upotrebu svog nameštaja i aparata. S druge strane, ukoliko posedujete sopstveni nameštaj i aparate, fokusirajte se na nenameštene stanove, budući da su oni jeftiniji, dostupniji i pri tome preuzimate manje odgovornosti prilikom useljenja. Između podstanara i stanodavaca neretko dolazi do nesporazuma zbog eventualnih ošećenja nameštaja i uređaja, te neslaganja u pogledu vrednosti oštećenih predmeta i pitanja da li je predmet oštećen zbog nemara ili pak starosti i kvarljivosti, odnosno lošeg kvaliteta. Useljenje u nenamešten stan je skuplje, ali je ovo jednokratni trošak koji je uglavnom nadomešten razlikom u visini kirije u odnosu na druge nameštene stanove. Ukoliko birate nenamešten stan, takođe je važno da budete oprezni, te da se uverite da on sadrži instaliranu sudoperu i uređen toalet, budući da su ovo stavke koje se ne bi isplatilo samostalno nabavljati i instalirati.

Stavke ugovora

Nakon što ste konačno pronašli stan koji odgovara vašim potrebama i vašem budžetu, sledi potpisivanje ugovora sa stanodavcem, koji mnogi potpisuju olako, ne čitajući pažljivo stavke koje su u njemu navedene. Pobrinite se da svi detalji prethodnog usmenog dogovora budu jasno predstavljeni u ugovoru, te i da postavite pitanja u vezi sa eventualnim pojedinostima koje su navedene u ugovoru, a o kojima niste ranije razgovarali sa drugom stranom. Ovo se najčešće odnosi na uslove u kojima stanodavac ima pravo da zadrži dati depozit i pitanje otkaznog roka.

Ukoliko je pred vama potraga za stanom za izdavanje, naoružajte se strpljenjem i informišite se iz pouzdanih izvora o pravima koje imate kao podstanar, kao i o stavkama o kojima je važno da razgovarate sa stanodavcem pre konačnog dogovora. Iako je situacija na tržištu nekretnina takva da velika potražnja podiže cenu stanova za izdavanje, a istovremeno i čini izbor užim, budite istrajni i zasigurno ćete biti uspešni u traženju svog idealnnog kutka.

*fotografije: Ketut Subiyanto

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: