Da li imate preko 18 godina?

Perfume Genius: TIMOTHY HAN – „She Came to Stay“

Inspirisan čuvenim esejem Simone de Beauvoir, ovaj parfem dolazi iz kolekcije koja ni slučajno nije namenjena da se svidi svakome.

0
2

U haotičnom ritmu življenja bez pravila u kojem se svaki sekund broji kao izgubljen lajk ili prazno srce na Instagramu, gotovo da ne postoji čovek koji se iz petnih žila ne trudi da bude #unique, pokušavajući bar jednom u životu da se domogne nečega pre svog omiljenog influensera ili blogerke koje opsesivno prati u stopu. Danas je, više nego ikad, važno biti pionir i zagarantovati sebi prvo mesto se na vreme, koje dokazuje da smo nešto uradili pre svih.

Međutim, više ni najprepredeniji medijski stručnjaci i stratezi ne umeju da objasne kako se stvaraju trendovi i generiše vojska sledbenika, a još manje na koji način se izaziva nekontrolisano pumpanje adrenalina u krvotok koji od svakog stvara krvoločnog potrošača koji sve što želi je da poseduje. Kada su parfemi u pitanju, tu su se granice odavno pomerile, do te mere da će neko pre da vam otkrije koliko zaista godina ima u ličnoj karti, nego što će da vam kaže pod čijim oblakom mirisa šeta.

Sve u svemu, došao je trenutak da slobodno, bez ustručavanja, svako može da kaže: „Moj omiljeni parfem je nepoznatiji od tvog.“

Tragajući za nečim sličnim i u sopstvenom životu, teško sam uspeo sam da naletim na brand koji još uvek nije toliko izvikan, a predstavlja na neki način nepoznanicu i zaprepaštenje kada među ljudima izgovorite njegovo ime. Međutim, serija parfema koja se rodila pod budnim okom Timothy Hana, možda može da bude na tragu upravo tog osećanja da mislite da ste posebni, jer niko u vašoj okolini ili nije čuo za njih ili jednostavno nema novca to i da priušti. Etiketirajući se kao poptuno bespolna bića u sferi mirisa i kao neko ko ne proizvodi obične parfeme, već otpočetka smrdi na preveliku dozu pretencioznosti koja skoro uvek obećava. Bahatost u nastupu i teška filozofija koja se krije iza svake bočice od 50ml jednostavno teško da može da vas tek tako zaobiđe, pod uslovom da ste ozbiljan kupac. A dobro je poznato da pasionirani konzumenti moraju da popiju svaku priču, koja će bar na kratko da im ulije nadu da su zaista posebni samim tim što kupuju nešto što još niko do sada nije iskusio.

Elem, parfemi koji nam dolaze iz fabrike snova Timothy Han, inspirisani su najkvalitetnijom literaturom, bizarnim trivijama najvećih pisaca današnjice, ali i misliocima slobodnog duha koji su provocirali malograđanske principe. Dakle, sve što se nalazi u toj malenoj bočici, pomešano je sa esencijom beskompromisnog individualizma, utopijom današnje civilizacije, u kojoj se svi očajnički trude da svoje ličnosti dovedu do nivoa autentičnosti, uprkos snažnoj želji za pripadanjem bilo kakvoj frakciji koji obezbeđuje mir i sigurnost u društvenom smislu. Ovo su mirisi koji zapravo povezuju one najdublje strahove koje može da oseti čovek s margine, kojeg su na dno socijalne izopštenosti dovele sopstvene misli i sasipanje najbritkijih stavova ljudima u lice. U pitanju je kolekcija koja ne služi da se svidi svakome, naprotiv, rađena je u jako malim serijama, svojeručno, poput prašnjave boce vina zaturene u vinskom podrumu hedoniste koji je do te mere bio sam da nije imao kome šta da ostavi.

Ako je verovati vlasnicima ove firme, za proizvodnju magije koja isparava oko vas i mami osmehe prolaznika, oni uvek koriste 100 posto prirodne sastojke, trudeći se da ni na jedan način ne ugrožavaju opstanak prirode. Tako se i u toj mini seriji izdvojio njihov bestseller parfem, vickastog naziva „She Came to Stay“, čija je ideja bila da na najbolji mogući način prezentuje ideje istoimenog, egzistencijalističkog romana Simone de Beauvoir iz 1943. godine. Pretpostavićete da je reč o potpuno uniseks parfemu, koji preispituje naše suočavanje sa celokupnim društvom u toku bitnih promena. Ovaj višestruko nagrađivani debi, zapravo je drugi u nizu u seriji ovih parfema, za čije je kreiranje ponajviše kriv LA umetnik Kirtland Ash. Ovaj izuzetni primerak kojim preovladavaju snažne note geranijuma, bosiljka i limuna, u samom početku, da bi se pretvorili u najčudniji miks pačulija, vetivera, muskatnog oraščića, labdanuma i kedra, predstavljen je javnosti pre tačno četiri godine.

Može se slobodno reći, bez lažne patetike, da ovo nije parfem za svakoga, s obzirom na činjenicu da čim krene da deluje, počnete da se gušite, baš kao kada želite nešto da promenite u svom životu. Elem, za ovaj miris vredi provući karticu samo u slučaju ako se zaista ložite na eseje Michela Houellebecqa, uzbuđuje vas pomisao da vas Elfriede Jelinek seksualno iskoristi ili tajno u svesku tvrdih korica lepite sve kolumne Borke Pavićević.

Persone koje slučajno mogu da odlepe na specifične note ovog parfema mahom su žrtve mimikriranih poremećaja, od svakodnevnog prebrojavanja escajga u kuhinji do čišćenja fuga u kupatilu neupotrebljenom četkicom za zube. U pitanju su ljudi koji zaista čitaju fusnote, pasionirano love druge u govornim greškama i započinju dijaloge o politici sa slučajnim prolaznicima. Vole da zapale na mestima gde je apsolutno zabranjeno pušenje, da se satima objašnjavaju sa konobarima oko adekvatne čaše za piće ili da taksistima nabijaju na nos da to nije baš najkraći put do željene destinacije. Nisu ljubitelji godišnjih odmora, jer su letovališta i skijališta prepuna ljudi, a odlazak u prirodu preziru iz dna duše, jer im se od svežeg vazduha i kravlje balege vrti u glavi. Smatraju da je najbezbednije ostati kod kuće, neprekidno negodojući da za njih ne postoji adekvatno mesto u gradu. Ne gledaju serije, ne daj Bože televizijski program, jer smatraju da je i upustvo za fen kvalitetniji sadržaj. Odeveni su u tamne tonove, bez obzira na okolnosti i prilike, s obzirom na to da veruju da boje ulivaju lažnu nadu u bolju budućnost.

„She Came to Stay“ je zaista onaj klasični primer „love&hate“ situacije iz leksikona nepoznatih pojmova, koji objašnjava da možete samo ili da ga obožavate ili da ga duboko mrzite. Sve u svemu, ako se ikada usudite da ga pridružite vašoj kolekciji na toaletnom stočiću, biće to prvi znak da ste zaista rešili da okrenete list. Ali, kao sa svakom velikom promenom u životu, od nečega mora da se počne. Neka makar najskuplja cena toga bude menjanje parfema.

Lajkuj:

Komentari:

  1. Anabel says:

    Dragi Jordane vase me kolumne/eseji istinski ozare….

  2. Ognjen Lopušina says:

    Dragi Jordane ulepsao si mi mesec. Sa Ogijeve adrese veliki pozdrav D

Ostavite komentar:

Slični članci: