Da li imate preko 18 godina?

NEOtkriveno: Napulj, Sorento, Positano

Vodimo vas kroz gradove putevima koje ne možete da nađete na Google Maps-u, na kafu, branč i u muzej koji ne postoje na TripAdvisor-u. Druga stanica: Napulj i jug Italije.

Kao turisti istražujemo monumentalne građevine, viševekovne institucije i parkove sa razglednica, odakle je zgodno poslati sliku rodbini i kupiti suvenire za prijatelje. Ali, biti lokalac znači znati gde se pije piće nakon posla, kojim putem se zaobilazi gužva i šta prijateljima doneti sa lokalnog buvljaka – to je rezervisano za one koji u gradovima žive i koji se tim gradovima vraćaju; savete nam ovaj put daje Isidora S. Radojković, koju put često navodi na jug Italije.

Da li je jug Italije stvarno toliko drugačiji od severa, i po čemu?

Jug Italije je, po meni, drastično drugačiji od severa. Od Rima ka severu i od Rima ka jugu bismo mogli da podelimo na dve zemlje. Napolitanci (Napuljci) i ne vole da kažu da su Italijani, oni su Napolitanci. Koliko znam, imaju i svoje televizijske programe, pevače, fudbalski klub, jezik. Napuljski jezik je drugačiji od italijanskog – nije samo reč o dijalektu nego i unutar samih reči (nekih, naravno) i njihovom izgovoru. Osim toga, njihov jezik ima dosta španskih i francuskih izraza. Kada ga slušam, ponajviše mi zvuči kao portugalski pomešan sa italijanskim i španskim. Naravno, što se ide južnije, jezik se više menja (Kalabrija, Sicilija). Ipak, najveća razlika juga i severa su ljudi i njihov mentalitet. Oni su kao Srbi, pa puta 10, što se meni jako dopada – prisni su, prirodni su, vole da uživaju u hrani, muzici i alkoholu; stalno su jedni kod drugih kući, cene porodicu, nemaju momenat hladnog zapadnoevropskog vaspitanja.

Sorento, foto: Isidora Radojković

Najveća neosnovana predrasuda vezana za Napulj? A osnovana?

Neosnovana predrasuda je da nije bezbedan grad, a osnovana da žive za fudbal.

Koji lokalni restoran biraš za ručak s nogu?

Fast food pica sa nogu na ulici – Pizzeria Da Michele, a za ručak Osteria Mattozzi.

Odvedi nas na neku gradsku pijacu rano ujutro i posavetuj šta da kupimo.

Ribu, od svih stvari koje su mi bile najinteresantnije su prodavnice u kojima se svakodnevno nudi mnogo vrsta sveže ribe, koje nama nisu dostupne. Ribljih prodavnica ima na svakom koraku, kao kod nas pekara. Posavetovala bih da se kupe friarielli- to je povrće koje raste na Vezuvu i ima ga samo na mestima oko vulkana.

Koji muzej ili palatu ne treba propustiti?

Castel dell’Ovo, Maschio Angioino. Teatro San Carlo je jedno od prvih operskih pozorista u Evropi. Universita Federico II Napoli je otvoren 1224. godine i prvi je univerzitet u Evropi, a jedan od prvih u svetu. Crkava ima mnogo po celom gradu, ali za mene je najzanimljiviji muzej zvani ulice i ljudi Napulja, džungla na asfaltu.

Šta od hrane tipične za ovo područje bi nam preporučila? Možda postoji nešto i što bismo mogli da zaobiđemo?

Preporučila bih picu (koja je nastala u Napulju), pogotovo moju omiljenu Margaritu, preporučila bih ribu, morske plodove, pastu. Ne bih preporučila da se zaobđe išta (vratite se 5kg teži, ali srećniji)! Tokom dana je glavna tema šta ste jeli i šta ćete jesti: ako imate priliku da odete kod prijatelja iz Napulja na nedeljni, praznični ručak ili čak bilo koji drugi dan, spremite se na višečasovno iskustvo. Pasta će vam biti predjelo, i to verovatno drugo ili treće predjelo.

Daj nam savet za espreso koji ćemo pamtiti.

Espreso je svuda isti, većinom piju samo to, nisam nigde videla da neko naručuje moku sa karamelom i sojinim mlekom ili nešto slično. Ono što pamtim i u čemu sam bolja svaki put kad odem – njihova brzina ispijanja kafe.

Šta bi za tebe bilo na iskrenoj razglednici sa juga Italije?

Ljudi i ljubav.

Koji kraj Napulja bi turisti trebalo da izbegavaju?

Industrijski deo grada i komercijalne centre – nema šta da se vidi.

Gde pobeći na jednodnevni izlet? Da su Vezuv i Pompeja must-see?

Sorrento ili Positano mali gradići na obali mora u blizini Napulja. Vezuv i Pompeja takođe.

Koje prevozno sredstvo nam preporučuješ za istraživanje Napulja i okoline?

Bilo koje, kola ili motor. Samo je bitno da se psihički spremiš na njihovu vožnju, gde se ne zna gde ko prelazi ulicu i gde ko skreće. Jedan totalni haos u kome oni fantastično funkcionišu! A ako se vežeš u kolima, znaće ljudi da si turista (reči mog dečka). Što se tiče metroa, imaju prelepe metro stanice koje su isto zanimljive da se vide, na primer Via Toledo.

Čašu kog vina treba da probamo? A posle koje čaše da se zaustavimo?

Moja omiljena vina su Fiano di Avellino, Falanghina, Biancolella d’Ischia. Hmmmm, a zašto stati?

Tvoja omiljena ulica (ili niz ulica) u Napulju?

Decumani, istorijski deo grada, Via Roma, Via Caracciolo.

Slatkiš koji ne postoji nigde drugde na svetu, ali ga ovde prave izvanredno?

Imaju dve vrste tradicionalnih slatkiša koje ne postoje nigde drugde: Baba i Sfogliatella. U periodu praznika isto imaju deserte koji su njihovi tradicionalni, a to su Pastiera, Struffoli, Roccoco, Delizia al Limone.

Gde u ovom kraju pronaći nešto posebno za poklon? Preporuči nam neki seknd-hend, buvljak, tajno mesto.

Mercato Della Pignasecca, pijaca gde ima svega – od hrane do sekend henda i suvenira.

Naposletku, gde plesati do jutra?

Tokom zime ima zatvorenih klubova, najpoznatiji je La Mela, a Napuljci uglavnim idu u barove po malim ulicama i piju unutra i napolju na ulici; leti ima mnogo barova i mesta na obali mora u Napulju i okolini.

Naslovna fotografija: myfootprintsintheworld.files.wordpress.com

Lajkuj:

Komentari:

  1. beda says:

    Jako lepo! Da ne pominjem daleko bolje od onog lika u Berlinu koji ne voli pivo, parkove i tehno.

Ostavite komentar:

Slični članci: