Da li imate preko 18 godina?

NEOtkriveno: evropski muzički festivali

Nastavljamo putovanja po manje poznatim mestima, a ovaj put vas vodimo na turu kroz raznovrsne muzičke festivale, otkrivamo njihove ambijente, programe i atmosferu.

Kao turisti istražujemo monumentalne građevine, viševekovne institucije i parkove sa liste mesta koje ne smete da zaobiđete na putovanju; zanimaju nas rasporedi vožnje trajekta i toponimi o kojima smo čitali u prospektima. Pa ipak, biti skoro lokalac znači poznavati puteve kojima se zaobilaze gužve na plažama i taverne u kojima šef kuhinje sprema lokalni specijalitet i posle radnog vremena – to je rezervisano za one koji su spremni da istražuju predele i vraćaju im se neumorno. Ovaj put otišli smo dalje od prirode i uputili se ka muzičkim festivalima koji se odigravaju na raznovrsnim mestima, sa raznorodnim izvođačima. Nemanja Nešković otkrio nam je gde se informiše o sve brojnijim festivalima, šta je ključno osim line up-a, gde možemo da odemo ukoliko želimo da budemo blizu plaže i šta su jeftinije (a ponekad i uzbudljivije) alternative velikim festivalskim imenima.

Lowlands Festival 2019/ foto: Lowlands Photo Team

Muzičkih festivala je sve više. Kako uopšte odabrati gde otići, gde se informisati?

Tako je, svake godine, da li na ovim prostorima ili negde u Evropi nikne novi festival, pa su ljudi koji su redovni na festivalima, poput mene, uvek na slatkim mukama prilikom donošenja odluke koji festival ovoga puta treba posetiti. Dva najveća izvora informacija, za mene, su portali eFestivals i Festicket, gde se mogu pronaći informacije o gotovo svakom festivalu na kugli zemaljskoj, odabrati događaj koji najviše odgovara vašim preferencijama, rezervisati karte, diskutovati na forumu, međutim tu su i drugi raznorazni pop kulturni sajtovi koji najavljuju i izveštavaju sa festivalskih manifestacija. Ako dozvolite besramnu samopromociju, uskoro bi trebalo da i sam uspostavim specijalizovani portal posvećen muzičkim festivalima, pa će tu čitaoci moći da saznaju sve što ih zanima o toj temi.

Koje doba godina je ‘najplodnije’ po pitanju evropskih muzičkih festivala?

Svakako da je to period od kraja proleća, sve do početka jeseni. Nezvanični start evropske festivalske sezone rezervisan je za Primavera Sound u Barseloni (isti festivala, samo u manjem obimu održava se nedelju kasnije u Portu), dok je nezvaničan kraj na berlinskoj Lollapaloozi. Naravno, ovde govorim o outdoor festivalima.

Koliko je važan ambijent/prostor/lokacija kada idemo na festival? Da li bi ti izdvojio neke po ovom kriterijumu?

Itekako važno, čak pored koncerata i muzičkog programa, verovatno, drugi najvažniji faktor na osnovu koga biram određenu festivalsku destinaciju. Pristalica sam karnevalskog tipa festivala, prija mi kada neki prostor vrišti od šarenila i živopisnih ukrasima i zastava, da je sve široko sa pregršt mesta za chill, da ima mnoštvo bina, ne nužno i isključivo sa muzičkim aktovima. Sve ovo, pa na kub, možete videti na Szigetu, najmasovnijem događaju u ovom delu Evrope, ali i na Lowlandsu u Holandiji ili Colours of Ostrava u Češkoj.

Da li te od nekih festivala odbija gužva? A na kojima nema toliko ljudi, ili su makar dobra publika?

Ako se odlučim za neki festival, nikakva gužva me ne može odbiti od toga. Dok sam bio mlađi, bio sam gotovo uvek u prvim redovima, tek mi tada to nije smetalo. Sada sam dovoljno iskusan da procenim kolika će biti poseta na određenim nastupima, te shodno tome i zauzmem odgovarajuću poziciju.

Gde je iz Srbije jednostavno otići, a da je dobar program i ne košta čitavo bogatstvo?

Pretpostavljam da bi u takvom slučaju trebalo obratiti pažnju na zemlje u okruženju. Zagrebački INmusic svake godine radi dobar posao kada je lajnap u pitanju, a trodnevna karta je, rekao bih, pristupačna. Ljubitelji metala i panka sreću mogu pronaći u slovenačkom gradu Tolminu, gde se najpre održava MetalDays, a zatim Punk Rock Holiday. (Tako je bar bilo do ove godine, videćemo šta će se dešavati sa ovim ubuduće). Sziget je na dohvat ruke, a i u Rumuniji se mogu pronaći kvalitetni festivali poput Electric Castle ili Summer Well.

Electric Castle 2019/ foto: Electric Castle photo team

Najraznovrsniji festivalski line-up kojem si prisustvovao?

Sziget, bez svake sumnje. Tokom sedam dana ovog festivala u Budimpešti možete da čujete svaki bogovetni muzički žanr koji postoji. Od mejnstrim trepa/popa i komercijale, preko indie, rok, pank, elektro, metal muzike sve do latino i rege zvukova, odnosno klasične i džez muzike. Poseban šarm čitavom programu daje Global Village (nekada World stage) gde se predstavljaju izvođači sa svih svetskih meridijana donoseći pritom autohtonu muziku sa tih prostora. Uvek je zanimljivo videti kako zapadnjaci igraju improvizovano kolo uz balkanski melos, kao što i ja radim nešto nalik plesu kada nastupaju bendovi iz Afrike ili Južne Amerike.

A kom se festivalu vraćaš bez obzira na izvođače? Zašto?

Hajde, ako sam u prethodnom odgovoru pisao o Szigetu, ovde ću pomenuti EXIT. Od našeg najpoznatijeg festivala je sve krenulo, prosto nekako se podrazumevalo da se odmor planira pre ili posle Exita. Na Petrovaradinskoj tvrđavi sam gledao neke od najvećih imena u istoriji muzike: Faith No More, Pulp, Nick Cave and the Bad Seeds, Jamiroquai, Guns’n’Roses, Duran Duran, New Order, Prodigy, Placebo, Moby, Madness, Bad Religion, između ostalih. Poslednjih godina ima maksimum do dva imena koja me zanimaju (govorim o stranim bendovima), tako da smo se razišli po tom pitanju. Međutim, svake godine se zaputim na đavu, sva četiri dana provedem gore, bez obzira ko nastupa. Već ustaljene šeme, navike, druženja, provod – još uvek se ne odričem toga. Prosto, ne mogu da podnesem da je čitav svet u „mom dvorištu“, a da ja nisam tamo.

Koji festival koji si posetio ima najbolji odnos cene i kvaliteta?

Tu bih se odlučio za OFF Festival u Katovicama – u pitanju je daleko pristupačnija Primavera. Dakle, originalna Primavera spada među najbolje festivale u čitavoj Evropi, međutim, pri planiranju posete Barseloni, pored skupe ulaznice, u čitavu računicu treba uključiti troškove prevoza i smeštaja, kao i džeparac za Španiju. Kada je poljski festival u pitanju, za muzički program koji se po konceptu i stilu skoro identično poklapa sa španskim, potrebno vam je do četiri puta manje novca. Ako se ne varam, trodnevna ulaznica iznosi do 70 evra, postoji kamp koji plaćate 30ak evra, a cene u Katovicama su niže nego u La Rambli i Parc del Forumu.

Nemanja Nešković na OFF festivalu u Katovicama

Nabroj nam nekoliko festivala na kojima je ulaz besplatan, a koji su te oduševili.

U lokalnim okvirima, to bi bio Festival uličnih svirača u Novom Sadu, naročito otkad su se preselili na novu lokaciju – Podgrađe Petrovaradinske tvrđave. Sada sa nekoliko drugih organizacija čine Gradić fest, pa se pored koncerata tu mogu pogledati filmske projekcije, pozorišne predstave, izložbe i najrazličitiji performansi. Kada je u pitanju Evropa, preporučio bih Pol’and’Rock, festival inspirisan Vudstokom, a listu najboljih besplatnih festivala u Evropi možete pogledati ovde.

Neki festival na moru koji je zgodno posetiti, ne samo zato što je na obali?

Što se tiče morskih festivala, oni uvek imaju prednost koju im donosi sama lokacija. U okruženju, tu prednjače Dimensions i Outlook u Puli, za simpatizere elektronike i soundsystem kulture, zatim Sea Dance u Crnoj Gori, jednoj u nizu podružnica Exita, a među omiljenim mi je SuperUho, koji je menjao lokacije, pa i nazive, a poslednjih par godina održava se u Primoštenu. Jedan od najpopularnijih među samim izvođačima svakako je Tam Tam na Hvaru, gde nastupaju regionalni bendovi.

Sea Dance Festival 2018/ foto: Krsto Vulović Sea Dance Photo Team

Savet za kišno i/ili sparno festivalsko vreme?

Neću izmisliti toplu vodu ako kažem da je neophodno da budete spremni kako za izuzetno toplo tako i za kišovito i olujno vreme. Lagana odeća u prvom slučaju, uz obilno konzumiranje vode, odnosno gumene čizme i kišne kabanice, u drugom slučaju. Kiša i blato sastavni su deo festivala u Velikoj Britaniji, Belgiji, Holandiji, pa imate raznorazne snimke na netu, gde se festivalci, u takvim situacijama, kreću sa velikim poteškoćama.

Izdvoj nam nekoliko festivala koje si posećivao prethodnih godina i koje preporučuješ.

Sziget, na prvom mestu. Sve što jedan festival odražava može da se nađe tokom jedne nedelje provedene u Budimpešti. Kao skup svih festivala na jednom mestu. Open’er u Poljskoj je od jeftinog festivala sa fantastičnim lajnapom izrastao u jedan od najvećih i najskupljih poljskih festivala, ali i dalje sa fantastičnim lajnapom. Nedaleko od festivalskog prostora nalazi se divlja plaža, pa možete da pokvasite noge u Baltičkom moru. OFF Festival, kao pristupačnija opcija u odnosu na Primaveru, kao i Pohoda festival u Slovačkoj. Berlinska Lollapalooza je, takođe, jedan rasplesani i živopisni dvodnevni karneval, a voleo bih da posetim Rock Werchter i Pukkelpop u Belgiji.

Zanimam se i za showcase festivale gde sviraju mladi i talentovani bendovi, pa predviđam ko će biti naredni next best thing, pa su u tom smislu interesantni Eurosonic, MENT, BUSH, Waves Vienna, Tallinn Music Week, Reeperbahn, ali i Indirekt kod nas.

Naš festival koji me je ove godine oduševio jeste Terminal Music & Arts u Somboru. Glavni deo programa, gde su nastupali RY X i Nneka, održava se u samom centru grada, dok se onda čitav festival seli u Cafe de Sol, pored kanala, na di-džej nastupe do svitanja. Svaka preporuka za ovo skriveno vojvođansko blago.

Koji van-muzički program te je oborio s nogu (može i doslovno)?

Pretpostavljam da najjači i najveći broj vanmuzičkih aktivnosti na jednom festivalu nudi Sziget. Krenimo redom, od cirkuskih predstava, umetničkih izložbi, modnih revija, joge i raznih drugih radionica, ulično-plesnih performansa, comedy show i drag queen nastupa, TEDx salona, filmskih projekcija, predstavljanja muzeja, NGO sektora, dela ostrva posvećenog osobama sa posebnim potrebama, neverovatne postavke Luminarium, sportskih aktivnosti, bandžija – samo recite, Sziget to ima.

 

 naslovna fotografija: Lollapalooza 2018/ Stephan Flad

Lajkuj:

Komentari:

  1. Random says:

    Ovaj Katowice festival nije ni primirisati Primaveri, svako sa očima može da proveri…

  2. g says:

    A Obscene Extreme?

Ostavite komentar:

Slični članci: