Da li imate preko 18 godina?

Najbolje destinacije za aktivni odmor u regionu

Ukoliko želite malo drugačiji odmor, koji podrazumeva brojne aktivnosti na otvorenom, možda su ovo neke od idealnih destinacija da uzmete par slobodnih dana i napunite baterije.

Budući da se poslednjih godina sve više osvešćujemo po pitanju važnosti negovanja zdravog stila života, kao i da domaći turizam postaje sve popularnija solucija, među turistima sa našeg podneblja se budi sve veće interesovanje za ponudu sadržaja koji odgovaraju konceptu aktivnog odmora u regionu.

Sam po sebi, aktivni odmor podrazumeva učestvovanje u aktivnostima koje doprinose zdravlju i uglavnom se izvode na destinacijama koje podrazmevaju prirodni ambijent. Budući da Srbija i region nesumnjivo obiluju prirodnim bogatstvima i da istovremeno naše tržište prepoznaje potencijal aktivnog odmora kao koncepta, u tekstu koji sledi ćemo vam predstaviti neke od najboljih domaćih destinacija za ovaj vid turističkog iskustva.

Istražite kanjon reke Tare i upustite se u rafting avanturu

Kao granična reka između Bosne i Hercegovine i Crne Gore, Tara duž svog toka nudi raskošno iskustvo prirode, a donji i najatraktivniji deo njenog kanjona je polazna tačka većine rafting tura. Kao prava adrenalinska aktivnost, uzbudljivi rafting Tarom ima veliku popularnost kako među domaćim, tako i među stranim turistima koji su željni avanture, a pri tome sama destinacija nudi priliku za relaksaciju i uživanje u prirodi. Kanjon reke Tare je najdublji u Evropi i kao jedinstveno prirodno blago se nalazi pod zaštitom UNESCO-a. Kao hidrološki, biloški i geološki fenomen, reka Tara i njen kanjon, u kojem se krije preko osamdeset pećina, predstavlja destinaciju koja još uvek nije u potpunosti istražena, te zbog toga biva još privlačnija onima koje odlikuje istraživački duh i ljubav prema prirodi. Po svojoj konstrukciji grandiozan most na Đurđevića Tari, čiju lepotu potvrđuju legende o udelu vila u njegovoj izgradnji, atraktivan je kako za ljubitelje ekstremnih sportova, tako i za one koji žele da uživaju u prizorima koji se sa njega ukazuju i čiji je on sam deo.

Iskusite čari Zlatibora kao najpopularnije turističke destinacije u Srbiji

Iako nas poseta Zlatiboru pre svega asocira na zimski period, ova destinacija nudi brojne sadržaje u toku svih perioda godine. Kombinacija kontinentalne i mediteranske klime na Zlatiboru pruža idealne uslove za aktivni odmor tokom cele godine. Počev od skijanja, snoubordinga i ostalih zimskih sportova, čemu u prilog idu obilne padavine i slabiji vetrovi, pa do prilika za ljubitelje pešačenja, koje na Zlatiboru podrazumevaju jedinstveno iskustvo zbog autentičnog okruženja i kvalitetnog vazduha, ova planina nudi zaista raznolike sadržaje i ističe se među brojnim opcijama za planinski turizam u Srbiji.

Posetite planinu Taru kao oazu prirode i aktivnosti

Lepoticu Taru možemo izdvojiti kao svojevrsnu riznicu aktivnosti, koja je poznata po svojoj netaknutoj prirodi, a čijem iskustvu doprinosi blaga klima. Planina Tara je idealna destinacija za one koji žele naročito planinarsko iskustvo, budući da su njene pešačke staze krunisane prelepim vidikovcima, a pri tome nudi i aktivnosti poput vožnje kvadova i kupanja u kristalno bistroj vodi svojih jezera. Tokom letnje sezone je naročito popularno jezero Perućac, koje pored izuzetno čiste vode podrazumeva i uređenu pontonsku plažu. Iskustvo jahanja proplancima planine je takođe iskustvo koje je vredno pomena, budući da je ujedno zabavno i reklasirajuće.

Divčibare: Idealna destinacija za one koji neguju sportski duh

Sportski tereni koji su na planini Divčibare izgrađeni po FIBA standardima, privlače kako sve ljubitelje sporta i rekreacije, tako i profesionalne sportiste. U prilog sportskim aktivnostima na ovoj planini nesumnjivo idu i izuzetan kvalitet vazduha i blaga klima. Među sadržajima koji nudi ova planina nalazi se i Avantura park, kao idealna opcija za sve turiste željne zabave i uzbuđenja, ali i za porodice sa decom. Među sportskim aktivnostima koje ovde možete praktikovati nalazi se i streličarstvo, a tu su i uređene biciklističke staze za bicikliste svih nivoa, koje pružaju nezaboravno iskustvo ljubiteljima planinskog bicilizma.

Za turiste u potrazi za aktivnošću i dubokim iskustvom prirode, naše podneblje nudi nebrojeno mnogo opcija, među kojima je gotovo nemoguće načiniti greškuu u izboru. Raznolikost i bogatstva Srbije i regiona, turistima pruža mogućnost da biraju sadržaje i aktivnosti različitih intenziteta, uživaju u autentičnim ambijetima i doprinesu svom zdravlju i kvalitetu života jedinstvenim doživljajima.

*naslovna fotografija: Ivan Aleksić

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: