Da li imate preko 18 godina?

Modernizovanje Tattoo scene

Mistika i duhovna snaga, Neotraditional, Humor i bezbrižnost

U periodu od 2000. do 2010. godine među umetnicima postaje prepoznatljiv subkulturni fenomen grafita, a vrlo brzo i još jedna forma izražavanja koja zahteva mnogo više majstorskog u pristupu i duže kaljenje od kaljenja sa sprejom. Počelo je od grupe E++, koja u tom periodu bez blama osvaja zidove grada, a čiji članovi vrlo brzo postaju zainteresovani za umetnost tetoviranja, jedan veoma kompleksan medij, i počinju da obogaćuju tattoo scenu svežim stilom.

Mistika i duhovna snaga

Fascinacija starim grafikama i ruskim zatvorskim tetovažama, kao i primena njihove estetike u tetoviranju brzo se širi u Evropi, uglavnom u Berlinu i Londonu, u studijima kao sto su AKA Berlin i Sang Bleu London Tattoo. Kod nas ovaj pristup ima nekoliko studija i umetnika, a pre svega studio Slavija i njen rezident Super Timor, studio D.A.S. Victor Ligoff, Neon BlackMilan Li, samostalni tattoo artist Ikaa i naravno ,,last but not least” – Mikrokosmos.

Stil ovih umetnika i studija je pun mistike i simbolike, rađen samo crnom bojom čija se karbon struktura najbolje “prima” pod kožom, za razliku od oksida metala čija su osnova pigmenta ostalih boja.

NeoTraditional

Direktni naslednici prvobitnog američkog stila, karakterističnog po jakim linijama i finom valerskom koloritu, utiču i na umetnike sa naših prostora, koji pokazuju da vrlo vešto mogu da vladaju ovom tehnikom. Pre svega sjajni La Madre Muerta, Karavampir studio Kapetan NemoMilica Vuckovic.

Humor i bezbrižnost

Pored teške crno bele estetike, ne baš pitke svakom, stil Sailor Jerrija je sve popularniji u Americi i dobija svoj podmladak u vidu neotraditional tattoo-a prožetog humorističkim detaljima, motivima iz detinjstva i referencama na stare crtane filmove. Ovakav stil razvija Studio Kobra Delux i njegovi rezidenti Cobe, Kris i Mashingun Misha.

Relativno mlada, tattoo scena Beograda pokazuje kreativnost i raznovrsnost koja je čini uzbudljivom. Tattoo umetnici hrabro i odlučno istražuju nove stilove i pronalaze u njima svoje autentične izraze. U svom nastojanju, umetnici hvataju korak sa svetskim trendovima i, možemo reći, ni na koji način ne zaostaju za onim što se širom planete događa.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: