Da li imate preko 18 godina?

Mladi dizajneri regiona rebrendiraju institucije kulture

Timovi mladih dizajnera Zapadnog Balkana će, uz pomoć mentora, rebrendirati  odabrane kulturne institucije i tako doprineti povećanju njihove vidljivost i atraktivnost, a posredno i uticaja na lokalnu zajednicu.

Autor:

PDP konferencija poziva mlade dizajnere Zapadnog Balkana na konkurs međunarodnog projekta ReCulture na kom će biti odabrano osam dizajnera koji će rebrendirati četiri institucije kulture iz Srbije, Bosne i Hercegovine i Crne Gore.

Institucije kulture igraju važnu ulogu u razvoju društva, očuvanju i prezentaciji kulturnog nasleđa i podsticanju razvoja savremene umetničke scene. Kako se potrebe publike i načini komunikacije menjaju, neophodno je da i kulturne institucije pronađu načine da postanu ili ostanu relevantne savremenoj publici.

Osim što projekat ReCulture unapređuje institucije kulture, doprineće i razvoju dizajn scene regiona, birajući mlade dizajnere Zapadnog Balkana da upravo oni, uz mentorstvo domaćih i evropskih profesionalaca u dizajnu, rade na novim rešenjima vizuelnog komuniciranja institucija.

“Iskoraci u vizuelnom oblikovanju i nove tendencije u grafičkom dizajnu neretko se rađaju upravo na dizajn projektima u sektoru kulture, te ako govorimo o unapređenju regionalnih dizajn praksi, sektor kulture je idealan prostor za to”, izjavila je Dajana Vujaklija, urednica programa PDP konferencije i menadžerka ReCulture projekta.

Ideja ReCulture projekta, koji finansira Evropska Unija kroz program Kreativna Evropa, jeste upravo podsticanje modernizacije kulturnih institucija Zapadnog Balkana kroz redizajn njihovih vizuelnih identiteta i unapređenje načina na koje komuniciraju sa publikom. Četiri institucije kulture koje su odabrane da budu “studije slučaja” i koje će tokom trajanja projekta biti u potpunosti rebrendirane su: Spomen-zbirka Pavla Beljanskog iz Novog Sada, Kulturni centar Trebinje, Muzej savremene umetnosti Republike Srpske iz Banjaluke i galerija Umetničke kolonije iz Danilovgrada (CG).

Pored repozicioniranja institucija kulture kroz dizajn, ovaj projekat takođe doprinosi razvoju  dizajn scene u regionu. Naime, timovi mladih dizajnera Zapadnog Balkana sinergijski će, uz pomoć mentora koje čine profesionalni dizajneri Zapadnog Balkana i zemalja EU, rebrendirati  odabrane kulturne institucije i tako doprineti povećanju njihove vidljivost i atraktivnost, a posredno i uticaja na lokalnu zajednicu.

Mane Radmanović, grafički dizajner i umetnički direktor projekta ReCulture istakao je da je učestvovanje u projektu ReCulture sjajna prilika za mlade dizajnere i dodao “Mladi dizajneri će raditi na značajnim i velikim dizajn projektima, a ceo proces će biti prožet njihovom međusobnom saradnjom, konsultacijama, razmenama ideja i mišljenja. Posebno je važna bliska saradnja sa mentorima koji će biti tu da premoste prepreke koji mladi dizajneri mogu da imaju zbog nedostatka iskustva, a takođe i da u kreativnom smislu izvuku najbolje iz njih.”

Kroz brojne zajedničke aktivnosti u zemlji i inostranstvu, poput poseta muzejima koji su primeri dobre prakse, radionica, predavanja, diskusija i izložbi, projekat će promovisati saradnju između dizajnera i zaposlenih u institucijama kulture i izgraditi temelje za zajedničke projekte u budućnosti.

Projekat realizuju organizacije iz Srbije (Fakultret dramskih umetnosti iz Beograda i PDP konferencija/udruženje Ink fest iz Novog Sada), Bosne i Hercegovine (Kulturni centar Trebinje – lider projekta i Muzej savremene umetnosti Republike Srpske iz Banjaluke), Crne Gore (Umetnička kolonija Danilovgrad), Austrije (iCP Institut za kulture politike iz Beča) i Francuske (muzej MUCEM iz Marseja).

Više o projektu i pozivu za dizajnere koji je otvoren do 31.05.2021. saznajte na sajtu Reculture i društvenim mrežama Instagram i Facebook

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: