Da li imate preko 18 godina?

Metastaze uživanja

Marija Ratković nam donosi listu koja pokazuje onostranu stranu Facebooka! Ludilo, haos, duhovitost, vulgarnost, životni sokovi, suština, nepoštovanje i subverzivnost! Kad pročitate ovaj tekst shvatićete da SRBIJA IMA SNAGE!

0
1

Na poziv ekipe Before Aftera, odlučila sam da se autujem i ekskluzivno sa celim svetom podelim history svog browsera. Ovoga puta to će biti Fejzbuk stranice, grupe i profili koje pratim i u kojima su začete metastaze mog uživanja u Fejzbuku dok ga se svi masovno odriču. U vreme kada je izuzetno teško prihvatiti humor bez ironičnog odmaka i podsmeha, volela bih da naglasim da istinski volim sve ove sadržaje i želim da ih zavoli što veći broj ljudi, zbog čega ih javno predstavljam. Namerno sam birala stranice koje nemaju preterano veliki broj followera, one kojima promocija nije značajna i za koje sam saznavala krišom u inbox, slučajno ili gubeći se u plavim poljima Fejzbuka.

Svi mi koji smo za turbo folk i hocemo da istrebimo Metaliku

Dok sam još patila zbog komplikovanih veza koje donosi 21. vek i evropska zajednica i pitala se šta nije u redu sa mnom, primetila sam kako se metalci uvek iskreno vole i dugo šetaju oko peemefa ili veselo čekaju Rokanje ili Azra tribjut u KST-u cvoljajući pivo iz dvolitre naslonjeni na ogradu mog faksa. Kada sam razvila zavist i mržnju prema metalikama, otisnula se u mračne vode turbo-folka koji jedini nudi odgovore na pitanja koja muče savremenog čoveka (i ženu) pa sam otkrila ovu stranicu koja otelotvoruje te vrednosti na Fejzbuku. I dok raspale metalike jebu jazavce kod kontejnera, ja sam izabrala život, uz pečenje, kupus salatu u nadi da će ova Facebook strana doprineti istrebljenju metalika.

Svi mi koji ništa nismo uradili u životu zbog Miloševića

Ako se još uvek sa setom prisećate kako je nestalo vode na rejvu u Industriji, ako ste imali zalepljenu Čedinu sliku u spomenaru i znate onu ribu što je krnula žvaku panduru iz kordona, prvi put se poljubili na studentskim protestima dok se u vazduhu osećao suzavac i kresnuli ste komšinicu u skloništu za vreme bombardovanja, ovo je TA grupa. Remek, remek delo za odbačene od prve i gubitnike druge Srbije, oštro i uticajno kao Kandže, nežno kao rani radovi Paola Koelja. Uverite se, stranica počinje citatom najvećeg studenta među piscima, rečima posle kojih će ruka sama krenuti ka lajku:

“Napolju je sijalo sunce i bilo je petnaestak stepeni. Od kuće do Pravnog sam plakao, a ispred platoa sam se jedva uzdržavao. Ništa ne moze bolje da natera suze na oči od plavog neba i ptičica koje cvrkuću. Većina je bila u sličnom stanju. Ogromna energija bila je utrošena da dobijemo gradonačelnika i smenimo rektora. Meseci i meseci na ulici, prebijeni ljudi, istraumirani, iznemogli, poludivlji demonstranti ostali su sami sebi. Nemoguće je živeti u ovakvoj zemlji posle ova tri meseca. Treba bežati. Ali vojska ti ne da pasoš. Jedino gde možeš da pobegneš je u svoju sobu, ili da izađeš napolje i počneš goloruk da srljaš na sve sto ti se ne dopada. A ovde mi se manje-više ništa nije dopadalo. Gomila bolesnih iluzija, bratstvo i jedinstvo, srpstvo, komunizam, pravoslavlje. Jahači apokalipse, koji su od mene i mojih vršnjaka napravili govanca bez života. Jedino što smo mi sa naših dvadeset godina naučili jeste kako se hraniti kod keve bivše ribe i kako studirati fakultet koji mrziš iz dna duše, spremajući se za posao koji ćeš mrzeti iz dna duše, u zemlji ludaka, tirana i ratnih zločinaca.”

Živele bolesne iluzije! Živelo bratstvo i jedinstvo! Živelo srpstvo! Živeli komunizam i pravoslavlje! Lajk!

milosevic

Naj Shuzi Romani Chaj Romani Lepota

Ovu stranu pratim jer volim ljude tojest Rome tojest Cigane. Uglavnom su slike slatkih beba, ekstenzija, automobila i zlata, bazično rnb fazon. Često mi posluži za inspiraciju za maštanje o bogatstvu, ima dobrih ideja i za venčanja.

ceca

Analitička filozofija – Jer ne može svako da razume Hegela

Klasiku voli onaj ko razume, a jedino što student filozofije u toku studija (eventualno) nauči jeste Analitička tako da ova stranica unosi malo sreće u sve obeshrabrene Fenomenologijom duha. Kant i Dijamant, Betmen i pozitivisti, Burek sa DeSosirom, Draža Mihajlović i Sokratovo učenje i kolač u tiganju, dakle svega bukvalno. Za sve koji žele da znaju više ne moraju čitati, dovoljan je pogled na tumblr Razumi Hegela, istog autora https://fliiby.com/razumihegela/

nice

Za brak Žižeka i Cece

Ne mogu da prežalim što ja nisam smislila ovu stranicu, jer sam u duši oduvek osećala da bi Ceca morala da se uda za Slavoja Žižeka kako bi joj gresi bili oprošteni. Dijalektika i lubrikanti. Naravno to ide lako, ali ne zaboravite najvažniji ljubavni savet koji vam može dati deda mraz sa poznavanjem lakanovske psihoanalize When you really really love someone, you can only show it by making aggressive and bad-taste remarks. Nije za kukavice.

brak

Cayke is Art

Poput prethodne, i ova stranica spaja dve moje ljubavi, turbo folk i umetnost prostim redimejdovanjem najlepših delova narodnih pesama (cajki), sa umetničkim delima koja zahvataju opseg od antike do renesanse, baroka i romantizma (svi oni slikari sa bombonjera koje za ispit ne možete da zapamtite) sa posebnim razumevanjem prerafaelitske dogme. Strast ka izražavanju originalne ideje, studija i prikaza prirode, ljubav ka direktnom, ozbiljnom, ali i onome što u srce dira, uz izuzimanje konvencionalnog, samo-parodirajućeg i rutinskog izraza (izvor: Wikipedia). Volela bih da neko sa estrade poželi da ovu stranicu konsultuje u kreativnoj direkciji, pošto se tamo ništa novo nije desilo od kad je Deki Milićević emigrirao u Bugarsku, a Bregović prestao da radi sa Severinom. Odlične slike, odlični tekstovi, sati i sati zabave miliona.

Ne volimo ništa prirodno

About neka nova vera

Šta je zajedničko za alkohol u prahu, treću sisu, mutante krastavca i lubenice i čuvenu Vojvotkinju od Albe, žena sa najvećim brojem plemićkih titula na svetu. Na Fejzbuk stranici Ne volimo ništa prirodno, nalaze se bizarnosti bioinženjeringa, rame uz rame sa trač rubrikom iz sveta semi-poznatih. Kompleksaši koji se lože na prirodnu lepotu neka zaobiđu ovu stranicu!

prirodno

Tragedije

Malo je poznato da su Hrvati osim kravate, penkala i vegete izmislili i Tragedije na Fejzbuku. Posle uspeha Hipsterskih tragedija, doduše u malom krugu ljudi zainteresovanih za hipstere i njihove muke, pojavile su se i tragedije na nacionalnom nivou kao Hrvatske tragedije, ali i lokalna varijanta Dubrovačke tragedije. Žao mi je što ću to reći (i izvinjavam se Tolstoju), ali sve tragedije su slične. Allert: Stranica malo vajbuje na nešto što bi ovde napravio Istok Pavlović i nemojte je lajkovati jer je svakako marketing trap, ali možete proviriti kroz invisible window, pripada grupi guilty pleasure.

tragedije

Srpski borilački klub

Kada bi postojao oskar za komjuniti menadžment, ja bih ga dodelila stranici Srpskog Borilačkog Kluba. Ne znam koliko znate o borilačkim veštinama, da li za vas nešto znače pojmovi BJJ ili MMA, ali ja sam opsednuta ovom stranicom koja objedinjuje sve što tražim od stranice i od muškarca na Fejzbuku – izvajano telo pravog patriote, krajišku neposrednost i japansku čestitost uz spartansku redovnost postovanja. Da je ova stranica čovek, bila bi srpski borac koji je posle filozofije upisao ženske studije, završio doktorkse iz semiotike i na pauzi između MMA rundi na iPadu gleda Agape, neodoljivi srpski Roki koji je Adrijanu (Zaharijević) zaprosio stihovima Jovana Dučića. Na stranici Srpskog Borilačkog Kluba, nalaze se borilačke bravure začinjene etimološkim saznanjima o pojedinim zahvatima uz mnoštvo poststrukturalističkih referenci. Između postova o najvećim svetskim borcima MMA na koje moram priznati retko kliknem, nalazi se poezija bardova srpskog romantizma, poneki latino zavodnik, mudre misli profesora Vladete Jerotića, Dostojevskog, Andrića ili Mike Antića. Sve što moje srce ispunjava nadom, radošću i verom u pobedu u ova teška vremena za naš napaćeni narod.

klub

Blizanci

Blizanci su najnovija stranica kojom sam apsolutno oduševljena. Na tragu genijalnog svetosavskog posta na Before Afteru, Blizanci poput minucioznih detektiva opsednutih iluminatskim simbolima u Rijaninim spotovima i s nepokolebljivošću najiskusnijih paparazzo potera, otkrivaju zapanjujuće sličnosti koje su promakle našim očima umornim od uznemirujućih sadržaja na internetu. Separated on birth koji spaja sve trenutke od nastanka fotografije do danas, donosi dokaz teorije socijalnog konstruktivizma kroz šokantne (potencijalno genetski uslovljene) veze između Ajs Nigrutina i Danila Kiša, Milana Stankovića i Danijela Kovača, Koje i Đoganija, Ace Lukasa i Emira Kusturice. Nećete nas prevariti, ništa nije slučajno!

blizanci

Squatting Slavs in Tracksuits

Pratim jako malo zabavnih sadržaja sa nesrpskog govornog područja, ali ovo je izuzetak zato što je u patriotskom duhu i prati slovensku braću širom sveta koja u najrazličitijim prilikama i situacijama čuče u trenerkama jer su tako u mogućnosti. Postoji ta istorijska nepravda, sa kojom sam se često susretala u razvijenom svetu, a to je (glupa) predrasuda o tome da se trenerke samo ovde nose nevezano za proces vežbanja. Ova stranica se bori protiv takvog redukcionističkog stava prikazujući totalitet ovog udobnog komada odeće, koji su u svetske modne tokove uveli istočnoevropljani. Fizičko vaspitanje i kultura tela, nešto je što (duboko verujem) ne treba sakrivati u svoja četiri zida teretane, a to dokazuju i nove kolekcije H&M, American Apparel, Cos i ostalih najvećih svetskih brendova. Dakle, dopustite sebi trenerku i čučnite gde god hoćete, jer (u trenerci) VI TO MOŽETE!

slavs

Türkiye’ den Alternatif Sesler (Alternative Sounds from Turkey)

Muzika jeste univerzalni jezik i tako to, ali teško je slušati tursku muziku, ako kao ja ne znate turski jezik i nikada niste bili nigde južnije od Lazarevca. Kao veliki fan turske muzike, posle preslušanih tri i po kompilacije s kraja sedamdesetih, ronjenja po diskografijama jedno pet autora kojima sam znala puna imena, susrela sam se sa neviđenom rupom u korpusu znanja, a neke Turkinje su mi rekle da mi je muzički ukus na nivou njihovih keva koje su u osamdesetim još nosile zvoncare. Stranica posvećena savremenoj turskoj alternativnoj muzici je bukvalno bingo za sve koji iz prvog reda (z)urlaju dok neko od didžejeva u Beogradu pusti nešto seksi, preslatko, začinjeno, šamanasto ili jednostavno – za narod. Za one koji nikad nisu čuli ni za lik i delo Barisa K koji već mislim da ima i rodbinu u Beogradu, preporučujem upoznavanje sa tematikom počevši od obrade istorijske aktivističke fanki sevdalinke Piši novinaru piši, koje u original izvodi Selda (prokleti hipici), a posle istorijske avangarde Erkin Koraya i Sezen Aksu (turske Brene), nastavite na ovoj stranici koja je za Advanced Level novije turske produkcije.

Svi mi koji smo opsednuti naslovima Tanjuga

Sećate li se šta znači Tanjug? Tanjug je telegrafska agencija nove Jugoslavije, danas transformisana u novinsku agenciju Srbije. Nakadašnja partizanska novinska agencija je dostigla nove neslućene razine popularnosti kroz grupu ljudi koji su se našali na Fejzbuku kako bi se svakoga dana sve više i više oduševljavali naslovima Tanjuga, i razmenjivali iskustva o jezičkim nedoumice koje naši novinski slabo ili nikako plaćeni profesionalci često zanemaruju. Šokantno ali istinito, nekada papir, a danas ekran trpe sve zbog čega biste u nižim razredima osnovne škole garant dobili keca iz srpskog. Dajte sebi oduška, razmrdajte prste i pripremite se za endless scroll, pa se čujemo za nekoliko dana da razmenimo favorite.

tanjug

Danilo Prnjat

Danilo Prnjat je umetnik koji interveniše u domenu političke realnosti eksplicirajući određene društvene probleme izvođenjem različitih vrsta projekata: od intervencija u javnom prostoru (poput one kada je organizovao upad 200 muškaraca u najveću srpsku parfimeriju “Lilly” čime se ukazivalo na međuzavisnost “vojničkog” vaspitanja muškaraca i korporativne politike kapitalističkih društava), akcija i kontraverznih (kupovinu tri dela kosovskih umetnika u radu “Otkup” i proglašenje tog čina kupovine sopstvenim umetničkim radom u Srbiji, provocirajući time mehanizme razvlašćenja kulture Kosova), ponekad i zakonski problematičnih manipulacija (uključujući i medijske manipulacije) do participativnih projekata socijalnog tipa (poput Otvorene škole ekonomije). Njegov rad zalazi u domen aktivizma, pri čemu umetnik često deluje putem ekcesa, kao gerilac koji upada u sistem i radi iznutra. Na Fejzbuku on je BOG jer je uspeo da prevaziđe ustaljene granice umetnosti i na jednom mestu (svom profilu) sakupi sve anomalije srpskog interneta, počeo je mnogo pre njuza i nažalost ili na sreću, ne bavi se fikcijom nego arhiviranjem.

danilo

Lajkuj:

Komentari:

  1. Petra says:

    Između ostalog, “ako kao ja… nikada niste bili nigde južnije od Lazarevca.”
    Bravo! Kakva hrabrost, u tom slučaju, da se izgovori, a ne da se napiše i još objavi – BILO ŠTA.
    Ne makneš se iz svoje avlije, ali znaš sve o svemu. A, pa da! Imaš FB nalog!
    Koliko vremena i truda uloženo u gluposti… Žalosno!

Ostavite komentar:

Slični članci: