Da li imate preko 18 godina?

Маринина мала црвена књига

Цитати Марине Туцаковић који су обликовали наш живот

Kao и са сваком врстом опијата и ово јеванђеље иде уз краћу буквицу о дејству медицине, контраиндикацијама и нежељеним ефектима. Чувајте овај део, баш као што чувате упутство за употребу ксанакса. Враћајте му се сваки пут када вам устреба утеха фармације.

Још боље, ако до сада нисте имали додира са овом врстом галенске поезије ово је идеални тренутак да са овог списка сами себи препишете терапију.

Када је у питању спектар дејства, можете бирати између лаганих суплемената, поузданих медикамената стандардног дејства, као и лекова који се због јачине држе под кључем.

Троугао уз име песме, што и сами знате, значи да претерана употреба не погодује управљању моторним возилима, машинама и уопште вођењу пристојног живота.

Уколико сте пропустили Јеванђеље по Марини Т. молба је да се вратите на основни текст, како би библиографија која следи имала пун смисао.

01. Никада више – Бисера Велетанлић
Бриљантна купажа фанк сексуалности, импотенције фестивала Београдско пролеће и вечне теме повратка у родни крај. Марина и аутор ове композиције Сања Илић Балканика бриљантно маркирају танану границу између фанка и тра-ла-ла попа.

02. Вјеровао ти или не – Зденка Ковачичек
Божанствена превентива за јачање тела и духа. Гориво које погони ваш ауто по златном пролећном дану док се са вољеном особом возите питорескним путем између Бабушнице и Беле Паланке. Експлозија сунца, љубави и сексипила.

03. Љуљај ме нежно – Оливер Мандић
Пионирска експедиција у еротске пределе српске књижевности. Камен темељац у Марининој телесно-чулној задужбини.

04. Тако ми свега – Дејан Петковић
Практично у истој години када са Оливером хлади ледом чела и једе само мед, Марина избацује ову антологијску химну романтичних средњoшколаца и осталих љубавника смањеног либида. Опет смо на граници, граници која раздваја вечите јефтине евергрин стихове и бљутавост школске поезије. Да останемо на правој страни те границе постарала се Маринина искрена емоција и Дејанов фантазмагорични аутфит у којем се сликао на насловној страни синглице.

05. На Балкану – Смак
Институцији југословенског рока и најсветијој икони чувара правих вредности Марина је справила балкански плацебо који ћемо сисати од Точка све до Аце Лукаса. У питању је филозофски троп у којем се стоички бодримо да смо ми на Балкану здрави као дрен, увек само своји, никад туђи плен. 51

06. Сутра имам празан стан – Оливер Мандић
Дестилација разбарушеног беге панка. Из мошница и јајника који дивљају у овом празном стану настале су бомбе деведесетих.

07. Зашто – Оливер Драгојевић
На Марининим раменима и млади Оливер се уписује у историју српске музике.

08. Floyd – Дадо Топић
Дестилат фантомског београдског доброг духа. У исто време га заправо никад није било, али се упркос томе и дан-данас материјализује ту и тамо. На подједнакој удаљености од сваке стилске посебности коју је изнедрио овај похабани град. Подједнако прихватљива стилска вежба и за радни народ, шминкере, мангупе и чуваре правих вредности.

09. Волим праве ствари – Дејан Петковић
Све смо већ рекли о овом бисеру српског бонвиванства. Конзумирати у што већим количинама.

10. Промјени се – Арсен и Габи
Редак и драгоцен пример у којем Марина као господар лутака са Арсеном на једној руци и Габи у другој креира драмску минијатуру која испитује границе грађанске декадентне али смерне везе. Још један од доказа да не постоје емотивни забрани у које Марина не може да побегне.

11. Имам све – Слађана Милошевић
Прва у низу girl power песама. Слађана Милошевић установљава стамени женски дискурс који ће касније позајмљивати Јана Тодоровић и Стоја.

12. Апсолутно твој – Мирзино јато
Преко 400 хиљада примерака ове егзибиције вртело се на грамофонима широм Југославије и сигурно макар пола милиона мракова је уз њу скинуто. Ако је Оливер еротика за вишу средњу класу, Мирзино јато пипа нас из широких народних маса тамо где смо најтањи. Имајући у виду Бони М ритмове, маљаве груди, и похотне уздахе, Марина лирички уводи игру речи као потентну форицу којом може да одгоди врхунац и за неких 3-4 минута.

13. Лето – Зана
Зашећерена летња ескапада са јаким девојачким штихом. Базен на Кошутњаку, у руци Tропико Твини и праменови косе зелени од хлора.

14. Далеке јецају звезде – Тања Бошковић
Још једна кинематографска рецка. Песма познатија као Танго смрти у којем Тања заводи Радка Полича. Ова песма свакако има своје место у пантеону српске филмске музике, али тек је њена друга младост оно што је доводи на ову листу. Из разлога који се морају приписати некој опскурној метафизици, речи и мелодија ове песме заживели су као навијачка песма Партизанових Гробара. Стотине разголићених мужјака кличе Маринину оду умирућој љубави.

15. Ти само буди довољно далеко – Генерација 5
Није битно где се налазите на полно-класној оси, ако сте честити за вас је ово класик екс-ју рока. Чак и у интерпретацији Ђорђа Давида.

16. Где си сада – Мирослав Илић
Прва од великих малограђанских победа! Вечита поетска тема у којој јунак тријумфује упркос недаћама које му је живот сервирао. Свој бес праведника, Мирослав нештедимице прска по целом свом родном крају. Сабио је добри Миро у својем једу и класну борбу и провинцијалне тегобе, али је задржао довољно животних сокова у себи да се порадује и прокурчи топлим базеном. Верујем да би професор Константиновић имао шта да замери на овој распојасаности, али овај базен много је више од кандиране тикве, он представља све оно што су циљеви које нам намеће друштво. Многи извођачи дали су свој печат у овом праведничком изразу, али само Мирослав успева да свим својим бићем изгара у курчењу.

17. Не плачи, добри домаћине – Шабан Шаулић
Сама чињеница да се у једној песми сусрећу таква два титана српске културе довољнa је за позор. И више од пуке звездане прашине, ово је аутентични свадбарски хит, једна утилитарна али топла људска прича у којој се, плитко додуше, начиње родно питање.

18. Пусти мене, трчи својој срећи – Нада Топчагић
Још једанпут су на истом задатку Марина и Зоран Симјановић. Нада у успостављену girl причу уноси омању дозу пасивне агресије, све навијајући да њен бивши драги дотрчи до своје среће. Из овог ембриона настаће касније лик Ане Николић који хоће да га гледа док се љуби са њом.

19. Говор твога тела – Оливер Мандић
Причали смо већ… Мастерклас из умећа љубави. Језички лубрикант прве класе.

20. Младићу мој – Зана
Сећате се пасивне агресије код Наде Топчагић? Ево је потпуно идентична женска политика из уста Зане Нимани у много космополитскијој музичкој опреми. Заразна музика и једноставна порука овог хита оживели су и деведесетих у обради Оружјем противу отмичара.

21. Љубав преко жице – Александар Межек
Незаобилазни филер свих радио станица које свој програм базирају на музици снимљеној у току осамдесетих година. Иако ће мало ко знати да прозбори реч или две о певачу ове песме, нема дилеме да је ово једна од формативних песама сваког ко је одрастао осамдесетих у Југославији.

22. Жена – Радослав Родић Роки
Каква посластица еклектичног фолка. Роки установљује специфичну мешавину фолка, староградске музике и лаганог рока. Извире као музика из Село гори, улива се у гитарски риф, понире са бренастим рефреном да би своје ушће доживела уз форшпил хармонике. Није свака жена у Марининој песми боркиња, а ова је етерична приказа које се Роки присећа.

23. Чија је оно звијезда – Здравко Чолић
Трилинг прекаљених асова Марина, Брега и Чола доносе нам ову претечу регетона, али, уз дужно поштовање, тешко је овај хит одвојити од његове спортске димензије. Настао 1990. године, нераскидиво је везан са тријумфалном сезоном Црвене Звезде.

24. Јабуке и вино – Зана и Жељко Бебек
Један од већих каменова у темељу екс-ју микрокосмоса. Звук неких лепших времена и реш препечен тост као метафора сексуалне апстиненције. Бриљантно!

25. Ми смо D’Boys – D’Boys
Није ли предивно што Марина објављује свету постојање групе D’Boys обраћајући се овако: радници, студенти и сељаци… пензионери, функционери, милионери, ђаци прваци… Ми смо D’Boys! Као да предвиђа вађење будале пред милионским аудиторијумом и многе друге завете којима је Пеђа Д Бој задужио све побројане друштвене слојеве.

26. Шеик – Лепа Брена
Хумор којим је глазирана ова османска бомбоница Саше Поповића превасходно је вероватно требало да послужи као иронијски отклон од турског мелоса, али бојим се да је само помогао да га народ лакше прогута.

27. Ту, ту, ту – Нови фосили
Да ли је могуће да у историји наше музике постоје чак две песме са овим интригантним насловом. Иако нису повезане ауторски, енергетски биланс ове далматинске прото денс ствари и те како се осећа у ремек-делу српског денса групе Ин Виво.

28. Што не знам где си сад – Зана Нимани
Почетак несуђене каријере Зане Нимани почео је и завршио се овим лаганим хитом снимљеним у Шведској.

29. Крени кроз вене – Оливер Мандић
Роба коју држите под кључем, у штеку за који нико не зна. Ту негде на 214. секунди овог ремек-дела креће интравенозно убризгавање љубави.

30. Криво ми је, криво је – Милош Бојанић
Паралелно са Оливеровим авганским умећем љубави, Марина са чувеним Браћалом прави ову рустикалну тугованку за семберског алфа мужјака.

31. Жељо моја – Дорис
И ова шкољка далматинско-млетачке жупаније свој је естрадни живот започела у Маринином београдском стану.

32. Странац у ноћи – Масимо
И Масимо је један од оних које је Марина за руку повела у сусрет солистичкој каријери. Са данашње тачке гледишта јасно је да Масимо никад није престигао овај ниво популарности.

33. Мало ми је један живот с тобом – Мишо Ковач
Велика би празнина остала у Марининој каријери да није уписана и ова асистенција патријарху далматинског карасевдаха.

34. Зора је – Неда Украден
Тешко је у данашње време раздвојити лик Неде Украден од селфија са Уснијом, али у своје време давала је и преко 100% својих могућности у креирању оваквих мегахитова југословенског попа.

35. Ти си жеља мог живота – Магазин
Хуљофон и Марина граде базилику далматинског попа. Саундтрек свих наших синдикалних летовања, рекреативних настава и избора за мис и мистера.

36. Три сам ти зиме шаптала име – Магазин
Ако је претходна песма била базилика, ово је олтар на којем се моле сви који прижељкују повратак старих добрих времена.

37. Вејте снегови – Зана
Први албум без Зане Нимани и опет Маринино вештачко дисање да се остане у пантеону југословенског попа. Племенитим дисањем у кларинет је и Боки Милошевић припомогао да ово и дан данас остане ремек-дело.

38. Што то беше љубав – Оливер Драгојевић
Изузетно битна песма за полно сазревање великог броја наших земљака од Примоштена до Лебана. Захваљујући Марини ово је најдаље што ће многи икада отићи у терапеутском мазохизму дефрагментације свога срца.

39. Лијте кише – Зорица Марковић
Врхунац музичке каријере l’enfant terrible-а Зорице Марковић.

40. Арија – Викторија
Teшко је преценити значај ове песме као и целог Викторијиног албума на почетак деведесетих година. Уместо пасивне агресије или туторства, овде се женски субјекат окреће мало јачем православљу.

41. Рано је за тугу – Харис Џиновић
Постоје тренуци, знамо то од Андрића, када морамо да констатујемо нешто ма колико да је непријатно. Харис Џиновић јесте народна музика за људе скромних потреба… АЛИ… АЛИ… oва песма је само формално његова. Суштински она већ одавно станује у баштини српског језика. Нисам ни сам сигуран да ли је ово писала Марина или Бранко Радичевић.

42. Ја нисам прва ни последња – Снеки (Ана Кокић)
Многи дечаци, момци и одрасли мужјаци своју су сексуалност брусили мислећи о Снежани Бабић. У овој чувеној сарадњи, међутим, не добијамо класичну Снеки која анимира потоке тестостерона, већ горку женску тужбалицу која ће свој живот наставити и у диско ритму госпође Кокић.

43. Недеља – Џеј
Ова песма је статор око које се и даље окреће српско друштво. Недеља и сви сте ту, а мене с вама нема. Ове речи нису постојале раније у српском језику.

44. Ни једне усне се не љубе саме – Џеј
Будим се често у Борчи, а знам да нисам ни пијан ни луд. Само толико ако је већ потребно да објашњавам ову генијалност.

45. Питају ме у мом крају – Драгана Мирковић
Бриљантна синергија брачног пара Туцаковић-Радуловић у Гагином prime time-у. Усудио бих се да кажем једна од њених лабуђих песама пре пада у бездан западне цивилизације.

46. Циганима срце даћу – Бобан Здравковић
Јужњачка минијатура на вечну тему круњења живота. Фаворит кафанаца од Сврљига до Пловдива.

47. Шта је то у твојим венама – Светлана Ражнатовић
Прва од песама у којој са Светланом и Марином улазимо дубоко у крвоток овог народа.

48. Што си тако забораван – Светлана Ражнатовић
У зору слику сам ти спалила, исти си ко и остали.

49. Где ћу сад моја ружо – Џеј
Популарна Нина, песма која је откључала срца и најтврдокорнијих грађана. Ако вам је лакше, прогутајте ову поезију у некој од многих ремикс издања, али само фармацеут Рамадоновски ће решити ваше проблеме.

50. Рађај синове – Џеј
Dolce vita раних деведесетих са све семплом 2 Unlimited-a.

51. Лубеница – Џeј
Eво мало и културне апропријације. Маринин превод ромске химне Ландала данас је за многе од нас једини могући речитатив ове мелодије.

52. Чоколада – Јами
Контрапункт генерално „преозбиљним” амбицијама већине песама деведесетих је ова дионизијска ствар за забаву увек расположене Јами.

53. Кукавица – Светлана Ражнатовић ▲ ▲ ▲
Mного је тонера потрошено у интерпретацији овог ремекдела српске књижевности. Прва и једина лекција коју из филозофије, етике и живине морају да савладају све девојчице и дечаци.

54. Гори море – Жељко Шашић
Вероватно најлепша илустрација стилске фигуре хипербола и пластичан опис стања нације у првој половини деведесетих.

55. Куда иду остављене девојке – Светлана Ражнатовић
Убеђен сам да се оса патријархата макар за секунд помери сваки пут када мушко чељаде чује стих заплачеш ли када их прочиташ.

56. Ваздух који дишем – Светлана Ражнатовић
Ово није песма, ово је вештачко дисање нацији, жени и мушкарцу на умору. Више него у другим песмама у Ваздуху видимо филозофску вертикалу просечне емотивне луде.

57. Хајде води ме одавде – Вики Миљковић
Тамо где се Цеца бави питањима живота и смрти, Вики акупресуром ублажава лакше облике болних упала.

58. Небеске сузе – Вики Миљковић
Незаслужено запостављена химна деведесетих. Синтетичке гајде, електричне гитаре и конзервативно девојаштво Вики Миљковић.

59. Сипајте ми још један виски – Жељко Самарџић
Песма која је устоличила великог шармера средовечних жена. Маринин миокард је довољно широк чак и за средовечне Херцеговце и њихове биолошке потребе.

60. Иди док си млад – Светлана Ражнатовић
Цецина верзија неумрлог Далидиног хита Il venait d’avoir 18 ans. Српска едиција буквара на тему „старије девојке и млађи момци”.

61. Да ли то љубав прави од нас слабиће – Светлана Ражнатовић ▲ ▲ ▲
Девојачка химна! Али пре но што узмемо наше феминистичке бајонете, важно је приметити да рефрен ове песме није полно детерминисан тако да и они који се снебивају у вези са феминизмом могу слободно да кољу.

62. Сунце љубави – Џеј ▲ ▲ ▲
Једина фотосинтеза која нам је неопходна за живот. Постулати које би морао да усвоји сваки мушкарац.

63. Исусе – Светлана Ражнатовић
Тропар над тропарима! Не посеже Марина олако за овим скупим именом. Ово је та нека суштиница Марининог јеванђеља.

64. Личиш на мога оца – Светлана Ражнатовић ▲ ▲
Постоји код неких људи дилема да ли је ово ударац багером у патријархат или управо супротно — спин операција у ојачању његових темеља. Морате бити станар хладног дуплекса од слоноваче да би се бавили овако идиотским питањима. Уместо што филозофирате, шрафите те феминистичке бајонете и спремајте се за борбу.

65. Кад би био рањен – Светлана Ражнатовић
Још један патријархални дриблинг гистро… а у ствари „кроз векове горела због нас”

66. Рођен са грешком – Светлана Ражнатовић
Причали смо горе изнад, да се не понављамо… Ово је Розета камен овог народа. На биометријским чиповима наших личних карата и пасоша налази се ова песма у .mp3 формату.

67. Грлица – Жељко Самарџић
Антологијска мушка верзија песме Иди док си млад. Зацементирана је овде каријера Жељка Самарџића али Бога ми и Сандре Мељниченко.

68. Краљ поноћи – Ана Бекута
Мастерклас из паћеништва. Као што смо већ поменули, овде није у питању глорификација патње (добро, можда само мало), овде је у питању солидарно сокољење свих нас који смо некад завршили као Ана рашчерупани на поду своје собе, док нам се сузе сливају низ лице. Марина нас учи да чак и у таквим ситуацијама емотивног банкрота морамо да сачувамо животне резерве које ће намигнути на стих постеља ти моја шкољка.

69. Маскарада – Светлана Ражнатовић
Добро дошли, другови, у нашу малу збирку савремених изрека српског језика. Сваки стих ове песме уграђен је у вернакулар овог народа.

70. Неваљала – Светлана Ражнатовић
Плаве ноћи у сатену. Млеко од кокоса. Доказ да магија и даље живи у нашим сугласницима и самогласницима.

71. Ко ову драму режира – Јелена Карлеуша
Много пре судске медијације, док се ЈК још увек борила Цециним оружјем. Питање које је вековима већ актуелно када је у питању драматургија малог човека на Балкану.

72. Славија – Мина Костић & Џеј
Ако вас мрзи да читате књигу Филозофија паланке, слободно послушајте ову песму која о томе говори са много више муда и срца.

73. 39,2 – Светлана Ражнатовић
Ни једна вироза, бактеријска инфекција или прехлада не може да прође без помињања најпроблематичније телесне температуре.

74. Рука правде – Елма Синановић
Устанимо с пијететом док свира химна републике Србије Боже Рука правде, химнa сваке девојке, жене, половњаче, радодајке, смерне цуре, похотнице, варалице, супруге, снаје, заове и бедевије. Певајмо заједно дај ми снагу рањене вучице.

75. Нешто против болова – Аца Лукас
Нема никакве перспективе након ове песме. Ово је звучни тродон који вам преко курца даје особље у Драјзеровој. Могуће да за нас више нема наде, али и онако смо за све сами криви.

76. Лопов – Индира & Ален Исламовић
Ален Исламовић у улози првосвештеника благосиља почетак доминације Гранд продукције.

77. Старији човек – Мина Костић
Охрабрење за све жене које трпе критику због чињенице да пате за старијим мушкарцем. Ништа мање и нека емотивна милостиња за све страдалнике у ропотарници кризе средњих година.

78. Са љубави се скидам – Аца Лукас
Директан пренос са дна каце. Ако је могуће наћи неку поетику у људској дезинтеграцији, она се налази овде.

79. Истина је да те лажем – Аца Лукас
Најаутентичнији приказ пост-петооктобарске Србије. Ово је дистопијска визија друштва које апсолутно заслужујемо. Пронађите у свом срцу места за овај чемер.

80. Хоћу да те гледам – Ана Николић
Српска Бијонсе проверава еластичност концепта емотивна луда.

81. Ритам вози вози – Џеј
Oвде свако псето лаје… али не уједа. Још једна од песама која глорификује култ деструкције.

82. Зашто ме у образ љубиш – Тања Савић
Девојачка friend zone химна. Научили смо на српској естради све финесе чамотиње мушкараца у пријатељској зони. Захваљујући Тањи и Марини знамо како изгледа и пакао у женском департману.

83. Рескирај – Саша Матић
Ово је потенцијално могао да буде fail мало већих размера, јер је некако тешко замислити Сашу како у овом сиријском ритму позива на кршење моралних норми. Па ипак, из разлога које имамо да захвалимо магији, ово је заиста велики хит златног периода Гранда.

84. Краљ изгубљених ствари – Саша Матић
Приштедећемо овај пут штампарског мастила. Класик српске књижевности!

85. Анђео чувар – Саша Матић
Са истог бабарога албума, још једна шекспировска драма. Лепота, мудрост и праштање су у оку посматрача, па ви видите да ли овде има икакве наде, смисла или утехе.

86. Мојне мала – Ана Кокић
Хасидска брзалица. Хипнотизерско мумлање. Портал у прапостојбину.

87. Гаћице – Гога Секулић
Гога се од старта позиционирала као неко ко је вољан да провоцира естаблишмент и скандализује пристојну Србију, али осим провокација има и нешто животно, човечански, у овом победничком женском сеирењу.

88. Џин и лимунада – Маја Беровић
Ремек-дело позног неџентрификованог Гранда. Миленијалска верзија Рођени у право време. Непостојећа коктел комбинација као парадигма мушко-женског принципа.

89. Време за љубав истиче – Оливер Мандић
Не дозволите да вам због Оливеровог аскетског живота промакне његов последњи музички рубин.

90. Усне боје вина – Бобан Рајовић
Иако је весник нове уредничке политике у Гранду, Бобан овде испоручује неке од најкултнијих пријава.

91. Ko ти то баје – Јелена Карлеуша
Најочигледнији пример Марининих шаманских способности. Медитативно мантрање слога ЈЕ и изломљени ритам уводе нас полако у Јеленин поремећени свет импотенције, преваре, сујеверја и магије. Ако је тачно да ко те воли тај ти баје, онда нам Марина дефинитивно свима баје.

92. Мишо мој – Ана Николић
Поезија која прожима политику, производњу и трговину воћем, црну хронику и феминизам.

93. Пази коме завидиш – Лепа Брена
Последња релевантна песма Лепе Брене.

94. Милион долара – Ана Николић & Николија
Кајман… Панама… Радимо посао с бананама!!! Једна од јачих социо-политичких пријава на српској естради. Марина трчи ову штафету са својим млађим колегама из Атељеа Траг. Предаје палицу уверена да ће наслеђе остати безбедно.

95. Ђаво – Ана Николић
Бог је створио Ану Николић да би на оптималан начин живописала емоције које Марина смишља. Не постоји друго објашњење.

96. Мушкарац који мрзи жене & Пуцај у љубав – Јелена Карлеуша
Преко везе ћемо угурати ова два пројектила на нашу лансирну рампу. Јасно је да Јелена служи као медијум Марининог милитантног феминизма. Јеца представља Амазонку која силом праведника улива феминизам потчињеном патријархату. Марина пак, то ради поезијом која хируршки прецизно, и рекао бих дубоко хуманистички, бомбардује: Ja сам само мали збир онога штo ми се пре догодило. Волео бих да знам који стих српске поезије на бољи начин илуструје идеолошка тумарања феминистичке борбе. Али да не остане све само на оружаној снази, у Пуцај у љубав Марина задржава довољно смисла за хумор да испоручи једну фриволну риму деценије: Не вреди, не вреди, не вреди, све ти je oд срца веће

97. Соба за тугу – Тоше Проески
Да побољшамо диверзитет аутора ту је и велики хит покојног Тошета.

98. Фрикови – Ана Николић
Маринин поклон генерацији З. Једно од последњих ремекдела нарације.

99. Волиш ли ме – Аца Лукас
Марина мајчински бди над полу-отрежњеним Ацом.

100. Апокалипса – Амар Гиле
Kao Свети Јован на Патмосу, Гиле открива последњи Маринин епохални текст.

За све вас који желите потпуни ужитак пустите плејлисту на овом линку.

 

Lajkuj:

Komentari:

  1. lel says:

    hoćemo u formi plejliste! <3

Ostavite komentar:

Slični članci: