Da li imate preko 18 godina?

Lista omiljenih recepata za hranu u izolaciji

Domaći kuvari i gurmani dele sa nama predloge za spremanje hrane koju ovih dana viđate na Instagramu više nego ikad.

Autor:

Kod nekih je vanredno stanje probudio želju za ostajanjem u kondiciji, pa je proteklih nedelja internet goreo od besplatnih online treninga, live sesija, a nije manjkalo ni onih koji su – suprotno odredbama zakona i snažnih plastičnih traka kojima su bile obavijene sprave na otvorenom – nastavili da se bave fizičkom aktivnošću.

Drugi su se bacili na uređenje svojih domova, balkona, zajedničkih krovnih terasa, oni srećniji su energiju usmerili u renoviranje vikendica i drugih mesta “za pobeći” tokom nikad dužih nedelja. Treći su konačno dobili dovoljno vremena (nadamo se i interneta) za bindžovanje svih zaboravljenih filmova i serija, kao i analiziranje istih, a možda su se i prepustili sadržaju za distanciranje od loših vesti.

Na društvenim mrežama ipak, deluje da svi, ama baš svi – spremaju neku hranu! U narednim redovima pokušali smo da sumiramo najpopularnije recepte uz podršku domaćih kuvara i gurmana, za slučaj da vam ponestane ideja.

Apsolutni favorit karantina: Banana bread

Čak i da nikada niste čuli za hleb od banana, tokom izolacije ste ga sigurno videli na društvenim mrežama, a možda i pomislili kako biste mogli da ga napravite. Mnogo je odgovora na pitanje zašto baš banana bread trendinguje na Google pretragama tokom korone, ali nas je interesovao samo najbolji domaći recept.

Jelena Perović koja u svojoj maloj radionici na Dorćolu pravi hlebove i poslastice, na mrežama poznatija kao Modla180c, sa nama deli recept za banana hleb.

Fotografija: Dejana Batalović, za Modla180c

Sastojci za Modlu veličine 25×11 cm:

  • 210 g brašna
  • 50 g putera
  • prašak za pecivo
  • kašičica cimeta
  • 100 g šećera
  • belance i jedno celo jaje
  • 250 g banana ( oko tri veoma zrele banane)
  • 125 ml grčkog jogurta( oko 2 pune kašike)
  • 125 g crne čokolade

Postupak:

Pomešati brašno, prašak za pecivo i cimet. U drugoj, većoj posudi, umutiti belance i jedno jaje. Polako dodavati prvo šećer pa kad se dobro umuti dodati otopljen  i prohladjen puter, grčki jogurt i ispasirane banane.

Pomešati ove dve smese i na kraju dodati crnu čokoladu iseckanu na kockice. Smesu izliti u Modlu obloženu papirom za pečenje i peći u zagrejanoj rerni na 180c oko 55 min.

Jelenin ostale slatke i obične hlebove (sa i bez glutena), torte, kolače i kuglofe možete pronaći na njenom Instagramu, gde sve ovo možete i da naručite.

Domaća supa

Ako se u ovo doba držite podalje od vaših roditelja i baka i deka lepa domaća supa vam sigurno nedostaje. Ona uvek zahteva nekoliko sati za pripremu, pa je nedostatak vremena čest izgovor što radije posežemo za supicama iz kesica. Međutim, kako nam sada vremena u kući ne manjka – za pravu domaću supu sa italijanskim tvistom obratili smo se Ani VlatkovićGourmAni.

Fotografija: GourmAna

Sastojci:

  • pileća ledja
  • batak/karabatak
  • juneća kost (sa koštnom srži)
  • 4 šargarepe
  • 3 paškanata
  • lišće paškanata
  • 2 lovorova lista
  • 1 luk
  • 10-15 celih zrna bibera
  • so
  • kora parmezana ili nekog sličnog sira (opciono ali fenomenalnno)

Postupak:

Prepoloviti luk i staviti presečenom stranom na dole, na dno šerpe od 5 litara, da pocrni potpuno. 10ak minuta na jakoj vatri će dati boju i dubinu ukusa supi. Naliti vodu do ½ šerpe, strugajući karamelizovan i zagoren luk sa dna šerpe varjačom. Ubaciti oljuštenu šargarepu i paškanat, njegovo lišće, kao i svo meso i kosti. Dopuniti šerpu skoro do vrha vodom, ubaciti lovorov list, biber i koru sira.

Kuvati otklopljeno 2,5 sata tako da polako ključa (krčka), uvek skidajući penu sa vrha (u pitanju su nečistoće iz mesa i povrća, pa ih za najbolji rezultat treba ukloniti). Nakon toga posoliti po želji, procediti kroz sito i dodati naseckan peršun. Možete skuvati rezance u supi ili pak torteline (dobijajući tako klasični severno-italijanski recept).

Zdravi kolači

Želja za slatkim kao da raste kako se približava početak policijskog časa. Ako već ne možete da obuzdate svoju žudnju za poslasticama, neka to makar budu gulity free kolači bez brašna i belog šećera. Jedan takav recept za brownie pronašli smo kod Ćao šećeru, proizvođača, ljubitelja i poznavalaca prirodnih kolača.

Fotografija: Ćao šećeru!

Sastojci za koru:

  • 250 g svežih urmi
  • 300 g proključale vode
  • 100 g organskog kakaa
  • 200 g pirinčanog brašna
  • 2 kašičice vanila ekstrakta
  • 1/2 kašičice himalajske soli
  • 110 g pirinčanog mleka

Postupak:

Urme potopiti 10 minuta u proključalu vodu i zatim ih izblendati. Dodati sve osim pirinčanog mleka i blendati sa pastom od urmi. Na kraju dodati mleko i završiti blendanje. Peći 15 minuta na 180 stepeni.

Sastojci za preliv:

  • 150 g urmi
  • 150 g proključale vode
  • 35 g organskog kakaa
  • 1 kašičica vanila elstrakta
  • 1/2 kašičice himalajske soli

Postupak:

Napravite preliv koji se pravi odvojeno i premazuje preko ispečenog brownija.

Za naručivanje drugih posnih, veganskih i 100% prirodnih kolača pogledajte sajt Ćao Šećeru.

Burek, pite, kiflice: testo, testo, testo!

Mirisi domaćih hlebova, kiflica, pita i bureka sada češće dolaze od komšija nego iz pekara. Kvasac je prvih nedelja vanrednog stanja bio najtraženiji proizvod (pored toalet papira) iako su pekare radile, a hlebova koje inače kupujemo u marketima nije nedostajalo. Međutim, ne treba da zanemarimo činjenicu da trenutno živimo u vanrednom stanju, da su naši životi ipak pauzirani, i da bi nam tu i tamo dobrodošao podsetnik na neko bezbrižnije vreme – na detinjstvo. Ništa ne vraća bolje u doba kada su najveće brige bile ocene i kraj letnjeg raspusta od mirisa testa koje se mesi, zatim narasta a onda se i peče pred našim očima, dok mame i bake pripremaju sto na koji će malo kasnije doći mladi kajmak i pršuta.

Na taj period nas je podsetila fotografija Maminih puter kiflica Sonje Lazukić, autorke bloga Silly World.

Fotografija: Sonja Lazukić, Silly World

Sastojci:

  • 1 kg brašna T-500
  • kašičica soli
  • kašičica šećera
  • 2 dl ulja
  • 2 jaja
  • 0,5l mleka
  • 20 g svežeg kvasca
  • 250 g zamrznutog putera

Postupak:

U malo mlakog mleka izmrviti kvasac pa dodati šećer i jednu kašiku brašna. Ostaviti kvasac da nadođe. U veću posudu dodati brašno, jaja, ulje, so i zamesiti testo sa nadošlim kvascem i ostatkom mlakog mleka. Testo razvući na radnu površinu do debljine 1cm, pa celom dužinom testa narendati smrznuti puter. Testo presaviti nekoliko puta pa ga staviti u dublju posudu. Premazati ga uljem po vrhu, pokriti ga prozirnom folijom pa ga ostaviti da odmara u frižideru 2 sata. Nakon dva sata testo izvaditi iz fižidera, podeliti ga na 6 delova i praviti klasične kiflice. Puniti ih po želji. Peći ih na 200 stepeni oko 15 minuta, dok ne porumene.

Vege burgeri

Jedna od stvari koja se ovih nedelja provlači po profilima jesu i burgeri bez mesa. Ako već ne naručujemo iz poznatih beogradskih burger restorana i opredeljujemo se za spremanje kod kuće – zašto ne bismo probali da za promenu izbegnemo meso, čak i ako nismo vegani ili vegetarijanci?

Na blogu Hleb i lale pronašli smo ovaj recept za Meksičke vege burgere od kinoe i crne soje (pasulja).

Fotografija: Hleb i lale

Sastojci za 9 burgera:

  • 1 šolja kuvane crne soje ili crnog pasulja dobro oceđene od vode
  • 1 šolja kuvane kinoe
  • 1 manja glavica ljubičastog luka (sitnoseckanog)
  • 2 čena belog luka (sitnoseckanog)
  • 2 kašike lanenih semenki
  • 6 kašika vode
  • 1 kašika svežeg peršuna
  • ¼ kašičice mlevene paprike
  • ¼ kašičice kajenske paprike (ili aleve)
  • ¼ kašičice kumina
  • ¼ kašičice origana
  • ¼ kašičice belog luka u prahu
  • so, biber
  • 1 manja šaka graška
  • 1 manja šaka kukuruza
  • 2 kašike sitno rendane cvekle
  • 30 g pečenih semenki suncokreta
  • 2 kašike maslinovog ulja za pečenje
  • senf, domaći sos/kečap, ljubičasti luk, integralna zemička, brdo salate *šolja=250m

Postupak:

Pomešajte lanene semenke i vodu. Zagrejte tiganj na srednje jakoj temperaturi, dodajte ulje i kratko propržite ljubičasti i beli luk. Dodajte začine, crnu soju (ili pasulj), kinou, grašak, kukuruz i sve dobro propržite, uz stalno mešanje 5-6 minuta.

Sklonite sa ringle pa dodajte suncokret, cveklu i peršun. (Ukoliko Vam se ne da praviti burgere, ovde možete prekinuti kuvanje i poslužiti fenomenalnu toplu salatu ;)) Posolite i pobiberite po ukusu. Dodajte potopljene lanene semenke, dobro izmešajte, prekrijte prozirnom folijom i stavite da se ohladi u frižider oko 30 minuta.

Uključite rernu na 200°C. Ohlađenu smesu izvadite iz frižidera i odvojite jednu šolju smese sa strane. Ostatak stavite u seckalicu i sameljite tako da ne ostane puno krupnih komada. Pomešajte usitnjene sastojke i one koje ste izdvojili sa strane i formirajte burgere debljine oko 2- 2,5 cm i prečnika oko 7 cm. Tepsiju obložite sa papirom za pečenje pa prebacite burgere na nju. Pecite u već zagrejanoj rerni oko 30 minuta tj. dok se ne zarumene. Kada su burgeri gotovi, izvadite ih iz rerne i ostavite sa strane deset minuta. Ovo je jako bitan korak. Ukoliko odmah krenete da ih prebacujete na tanjir, burgeri će se raspasti. Odolite, i dok se oni prohlade, pripremite zemičke, premaze i salatu.

Prohlađene burgere prebacite u garnirane zemičke i uživajte u divnom i zdravom obroku.

Da-se-ne-baci recept

Zna se da se hrana nikad ne baca, a posebno kad nam prodavnica nije dostupna onoliko koliko smo navikli. Ako smo kupili hleb viška on može da ide i u zamrzivač pa da se kasnije ugreje u rerni, a ako je malo dotrajao – biće odličan kao “testo” za picu ili prženice.

Ivana Dumančića smo zamolili da sa nama podeli još neku ideju za to kako iskoristiti stari hleb, a on nam je na brzinu iskucao recept za štrucu (štruca – vekna) iz njegove kuhinje, koji još uvek nije objavljen. Idealno za post-Uskršnju porodičnu večeru.

Sastojci:

  • stari kruh na kockice
  • šunka od Uskrsa na kockice
  • jaja kuhana nasjeckana
  • 2 jaja svježa razmućena
  • sol
  • biber
  • začini po želji
  • mlijeko
  • brašno

Postupak:

Sve zamutitit u jednoličnu smjesu, staviti u protvan i na 200°C oko 40 minuta. Nakon 30 minuta razmutiti kajmak sa jednim jajetom i premazati sa gornje strane i peći još 15 minuta.

Doručak za početak novog dana

Idemo na spavanje posle još jednog dana u karantinu, radujemo se vestima da se skraćuje policijski čas i da će restorani raditi od 3. maja, te kažemo sebi da od sutra jedemo samo zdravo! Dosta je bilo emotivnog prejedanja, sutra je novi dan i novi početak, pravo vreme za neke sveže navike.

Prenosimo recept Nikoline Osmokrović poznatije kao Oklagiya, koja ovu sirovu kašu sa heljdom naziva svojim “otkrićem godine” i kaže da bi njome filovala torte i punila kroasane. Možete i to da pokušate.

Sastojci za 2 porcije:

  • 200 g heljde
  • 70 ml ovsenog mlijeka
  • 1 supena kašika čije
  • 1 supena kašika putera od badema
  • 1 supena kašika meda (ili zaslađivača po izboru)
  • 1 banana

Postupak:

Heljda se namoči preko noći u vodi (i jedva čekate da se probudite i doručkujete je). Ujutro je isperite i procjedite i dodate ostale sastojke sa liste. Sve izmiksajte u blenderu/multipraktiku ili štapnim mikserom. Dodajte topinge po želji, mada ni to nije neophodno. Sljedeći korak je obuzdati se i ne pojesti sve.

*Naslovna fotografija: Dejana Batalović, za Modla180c 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: