Da li imate preko 18 godina?

Lepote Jadrana – putovanja na nostalgičan način

Plavi Jadran, mediteranska klima i letovanje na nostalgičan način – za crnogorsko primorje mnoge ljude vežu prve uspomene sa kampovanja, uživanje na šljunkovitim i peskovitim plažama i najjači miris mora.

Kao sinonim za opuštanje, odmor i predah, gradovi i odmarališta u Crnoj Gori iz godine u godinu privlače turiste svih generacija. Na mapi 300 kilometara duge obale Jadranskog mora na granicama ove zemlje ucrtane su velike luke i ribarska sela, sa istorijom dugom nekoliko vekova. Zabavne dane na plaži možete „začiniti“ istraživanjem istorijskih lokaliteta i upoznavanjem kulturnih znamenitosti, a onda i uzbudljivim noćnim provodom.

U plaže crnogorskog priobalja je lako zaljubiti se, a mi vam otkrivamo gde se neizostavno morate kupati ovog leta.

Radovići – Plavi horizonti – plava zastavica i još plavlje more

Ako pitate eksperte iz oblasti turizma, velike su šanse da će za najlepšu plažu tivatske rivijere odabrati čuvenu “Plavi horizonti”. Nedaleko od mesta Radovići, ova je plaža okružena maslinjacima i borovima koji prave prirodan hlad i čine je divnim primerom autentičnog jadranskog pejzaža. Mnogi turisti koji putuju sa decom biraju upravo ovo mesto za kupanje zbog plićaka koji se proteže i do 100 metara od obale.

Sa evropskom plavom zastavicom za uređenost i sitnim peskom, Plavi horizonti su dobar izbor – pored plažnog mobilijara i mogućnosti iznajmljivanja ležaljki i suncobrana, postoji i prostor za privatniji odmor i opuštanje uz “knjigu za more”.

Sveti Stefan – Kraljičina plaža – lepotica Jadrana

Masline, čempresi, uživanje i pogled na Sveti Stefan – ovako se u najkraćem može opisati jedna od najatraktivnijih plaža na crnogorskoj obali, Kraljičina plaža. Poznato je da je plaža dobila ime po kraljici Mariji Karađorđević, upravo jer joj je bila omiljeno mesto za kupanje. U pitanju je nevelika plaža od svega 120 metara, opremljena svime što vam je potrebno za relaksaciju kraj mora. Na nju se nastavlja Miločerska plaža (naziva se još i Kraljevom plažom), sa letnjom rezidencijom dinastije Karađorđević – vilom Miločer

Letovanje na Kraljičinoj plaži smatra se pitanjem prestiža, a statusu mondenskog letovališta nesumnjivo doprinosi činjenica da ovde rado letuju predstavnici svetskog džet-seta.

Sveti Stefan, foto: Peggy Marco

Petrovac – Lučice – Zelena oaza Jadrana

Šarm i mediteranski duh Petrovca ogledaju se u uređenom šetalištu, tvrđavi na steni i divnoj gradskoj plaži. Specifična arhitektura, tipična za ovaj deo Jadrana, sa palmama i šljunkom na obali zaista čine ovaj gradić jednim od najlepših u celoj Crnoj Gori. Njegovoj atraktivnosti svakako doprinosi i blizina plaže Lučice, mini zaliva okruženog borovom šumom. Nigde kao na ovoj plaži Jadransko more nema ovako zelenu boju, koju duguje raskošnim borovima.

Ako letujete u sezoni i želite da posetite baš ovu plažu, preporučuje se odlazak u ranim jutarnjim satima, jer je veoma popularna i uz to mala (duga je samo 300 metara). Odavde je moguće brodićem otići do dva mala ostrva – Katič i Sveta nedelja, koja su simbol i ukras Petrovca. Postoji više legendi i priča o nastanku crkve na ostrvu Sveta nedelja. Jedno predanje je svedočanstvo o moreplovcu grčkog porekla koji se nasukao na treće, podvodno ostrvo (danas se zove Donkova sjeka) i sagradio crkvu.

Prema drugoj varijanti, crkvu su ipak podigli mornari iz Boke, koji su u Prvom svetskom ratu služili na austro-ugarskom brodu Zenta. Kada su saveznici potopili brod na samo nekoliko kilometara od obale, lokalni stanovnici su svojim barkama spasili koliko god posade su mogli. U znak sećanja i zahvalnosti za ovaj čin, mornari su podigli  crkvu Svete nedelje.

Kotor – grad u pesmi opevan

Koliko Kotor ima vekova? Autentične ulice starog grada, dinamika i urbanost u kombinaciji sa tradicijom, poput krune čitave Boke, Neveste Jadrana, ova crnogorska luka neodoljivo podseća na Dubrovnik. Kao pravo ogledalo venecijanske arhitekture, Kotor poziva posetioce da lutaju uskim ulicama, okruženim zidinama tvrđave i zgradama koje datiraju još iz 12. i 13. veka. Počev od Morske kapije do Pomorskog muzeja, šetnja Trgom oružja do crkvica Svetog Luke i Svetog Nikole, otkrivanje Kotora je zaista pravo kulturno osveženje.

No, pored kulture i bogatog istorijskog nasleđa u zalivu vas čekaju i šarmantni restorani i taverne, zanatske radnjice u kojma se izrađuju i prodaju unikatne drangulije, kao i uvale i stenovite plaže. Obilazak obližnjeg Perasta, Risana i Herceg Novog, takođe su vredni da ih uključite u itinerer svog letovanja.

Kotor, fotografija: Olga Brajnović

Ulcinj, Kopakabana i Ada Bojana – Montenegro zove tebe, zove mene

Nostalgični tonovi čuvenog hita dobar su podsetnik na poseban duh i živopisnost crnogorskog primorja. Među karakterističnim odmaralištima i plažama koja asociraju na letovanja iz poslednjih decenija 20. veka svakako se ističu Kopakabana i Ada Bojana, na krajnjem jugu i granici sa Albanijom.

Imenjakinja poznate plaže u Rio de Žaneiru dugačka je skoro jedan kilometar, i na njoj turiste željne odmora i zabave čeka skoro 800 ležaljki i kompletan plažni mobilijar. Sitan pesak, plićak i širina plaže neki su od glavnih aduta Kopakabane. Za apsolutni gušt i odmor moguće je iznajmiti kuću na samoj plaži i buditi se uz šum talasa. Fraza “raj na Zemlji” ovde zaista ima to značenje.

Na Kopakabanu ili Veliku plažu nastavlja se Ada Bojana, ostrvo između dva rečna toka, koje sa kopnom povezuje most. Jedinstveni predeli, duboke vode, ali i mnogo opcija za zabavu i ektremne sportove na vodi poput kitesurfinga garantuju fantastičan odmor i avanturu.

Budva – Jaz – Simbol dobrog provoda

Raskošna istorijska priča, bogato kulturno nasleđe, prelepe zidine starog grada i autentična arhitektura Budve opčiniće vas koji god put da dolazite u ovaj crnogorski grad. Prepoznatljiva po predivnim plažama u gradu i okolini, Budva je mnogo više od luke i odmarališta, ona je epicentar dobrog provoda u Crnoj Gori. Ova tvrdnja postaje jasna kada se uputite na obližnju Jaz plažu. Dugačka jedan kilometar sa mnogo opcija za zabavu – od sportova na vodi do celodnevnih žurki – ova plaža je poput magneta za mlade, ali i sve one koji traže aktivan odmor i muziku. Budvanska rivijera ima mnogo lepih uvala i plaža, ali se Jaz ističe upravo zbog koncerata, festivala i mogućnosti da u svakom momentu iznajmite jet-ski, kajak, pedaline ili dasku za surfovanje.

Ne morate putovati prugom Beograd-Bar da biste doživeli crnogorsko primorje kao nekada u detinjstvu. Dovoljno je – opet kao u pesmi – uzeti auto i krenuti put obala najmirišljavijeg mora u regionu. Prirodne lepote, provod i hoteli svih kategorija koje Crna Gora nudi mogu biti vaše utočište ovog leta. Odaberite odmor u zalivu ili na otvorenom moru i doživite pustolovinu koja će vam dugo ostati u živom sećanju.

Budva, foto: Ender Vatan

*naslovna fotografija: Secret Travel Guide

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: