Da li imate preko 18 godina?

Kupindo kao deponija ili riznica: lista stvari koje vam verovatno ne trebaju

Kupindu se redovno obraćamo kada tražimo antikvitete i kolekcionarske predmete. Međutim, ovde se mogu naći i neprocenjiva kost mamuta, preko potrebna fontana za enterijer, ekološki turbo solarijum i portret Novaka Đokovića od više hiljada kamenčića. Zašto da ne.

0
1

Jedno vreme se na Kupindu nalazio maestralni oglas za običan beli A4 papir (sa nekoliko fotografija koje su precizno određivale kvalitet i očigledno ne toliko poznate dimenzije), a nedugo potom se prodavao i Nevidljivi orgtač Harija Potera. Čak i bez ovako ekscentričnih ne-pokušaja da se proda nešto, na ovoj platformi za onlajn kupovinu može se naći mnogo toga korisnog i beskorisnog: od karbonskih sportskih naočara, preko ugradnih brava i haljina za sirene, do Larusove enciklopedije, ikone Bogorodice i mašine za savijanje cevi.

Izbor koji se nalazi unutar ovog teksta nije konačan, a ni kvalitativan; u pitanju je pregled proizašao iz višednevnog lutanja i skrolovanja najrazličitim kategorijama u koje su smešteni obični i opskurni komadi, dok je odnos cene i samog predmeta ponegde odigrao značajnu ulogu u izboru. Koliko sutra, nešto od toga će se prodati ili nestati, ali će ga sasvim izvesno zameniti artefakt jednako jedinstven ili neophodan. Kupindo bismo mogli da posmatramo i kao svojevrstan potrošački izlog društva i vremena u kojem se nalazimo; na tu temu je Nina Zeljković (sa kojom smo ovim povodom i razgovarali) imala izložbu u galeriji U10 pre nešto više og godinu dana, izdvajajući predmete koji su na granici svoje upotrebne vrednosti, ali koji odišu srpskom ekonomskom situacijom i odnosom prema istoriji i mitu koji je prati u stopu. Umetnički potencijal Kupinda više je nego očigledan, i predmeti su, kao ideja, materijalizovan novac, želja i potreba, od Žorža Pereka (roman Stvari), Leonida Šejke (u velikom broju njegovih teorijskih i likovnih radova) do recimo Marka Pogačara (zbirka poezije Predmeti) izazivali mnogo interesa u autorskom viđenju sveta. Pa ipak, ovaj tekst se pretežno bavi pragmatičnom, trgovačkom, pa i društvenom prirodom predmeta – kolektivnom, takođe. Grupnom, prezasićenom, nametljivom prirodom digitalnog izložbenog i kupoprodajnog prostora.

Ovako na gomili, predmeti na Kupindu često deluju kao surova deponija na odloženo.

Sa druge strane, izvesna poetičnost Kupindo mikrokosmosa ogleda se u načinu na koji korisnici opisuju svoje proizvode, ali i u greškama koje je pretraga u stanju da napravi; tako će, oni koji potražuju delove za sudoperu, naići na knjige Migela de Servantesa (na akciji). Možda će se na njima i zadržati. Osim toga, izvesna estetika – nenamerno i sasvim suptilno uspostavljena među pojedinim fotografijama, opisima i nazivima proizvoda – učinila je Kupindo specifičnim i prepoznatljivim prostorom koji na mreži okuplja raznovrsne prodavce i kolekcionare. Odnos između “vidno oštećenog” – “očuvanog” – “kao novog” takođe je neko novo merilo kvaliteta proizvoda koji se potražuje. Ispod sledi lista proizvoda, a još jednom naglašavam – nikako konačna. Jer, Kupindo je nestalan i beskonačan. U tome leži njegova duhovitost, kao što tuda i izmiče kritički potencijal ovakvih tekstova. Neka bude da je lista informativna.

Velika Muzička Kutija sa Božićnom muzikom

Antikvitet i original, tvrdi tekst oglasa. Ukoliko niste znali kako da se zabavite za Božić, možda je ovo rešenje kome pribegavaju Hrišćani za svoj najveseliniji praznik.

Cena: 100.000 dinara

Plakat veštački nokti

Stvar je jasna. Ovako nešto vam jednostavno treba ili ne treba.

Cena: 25 dinara

Foto aparat Jugoslavija na vodu KAO NOVO i kompletno

Ovi predmeti se nalaze na listi pre svega zbog predivnog opisa koji prati njihovu prodaju, detaljnog i uverljivog načina da se nešto okarakteriše kao unikat. Ovakav govor neretko čini Kupindo oglase tako neodoljivim – jer premda je pre svega ideja da se nešto proda, nije svaki tekst jednako dirljiv:

Drugi fotoaparat ima foru da pre slikanja neke osobe,stavite unutra neku hartiju/list papira..nacrtate nekog cica glisu..ili nesto smesno,svejedno…i onda okinete/slikate nekog ali kada okinete,pritiskom na dugme spada prednja maska fotoaparata,i pokazuje se slika cica glise..ili sta vec..tako da ispada da je ovaj koga ste slikali ispao veoma smesan. Prelepa nostalgija. 

Cena: 6.400 dinara

Čudesni ruski melem

Za neke, pretpostavka je da ono što je rusko mora biti i čudesno. Za druge, melem neodoljivo podseća na C-senf.

Cena: 600 dinara 

Direktor američke CIA – lična komunikacija

MR. WILLIAM `BILL` COLBY, PRVI COVEK CIA-e – BOZICNA CESTITKA AMERICKOM AMBASADORU U BEOGRADU IZ VREMENA DOK JE BIO OZENJEN SA SVOJOM PRVOM SUPRUGOM MRS. BARBAROM HEINZEN. Unutra tekst i rukopis.

Rukopis nije na slici – jer bi upropastio iznenađenje.

Cena: 32.999 dinara 

STUB DEKORATIVNI za rasvetu, sa 2. konzole

Ukoliko u vlasništvu imate ulicu ili kolski prilaz, ovaj predmet bi mogao biti od koristi. U cenu ulazi samo stub sa konzolama, bez 2 svetiljke. Slanje poštom nije preporučljivo.

Cena: 40.000 dinara 

Kost od bizona i mamuta

Ovom prodavcu su u muzeju su rekli da je starost minimum 10 000 godina za vreme poslednjeg ledenog doba. Čini se da je autentičnost nesumnjiva.

Cena: 80.000 dinara

ZELENA CIZMA OD PAPIRA,,-rucni rad-POVOLJNO

Ne propustite! Beskorisni apstraktni predmeti uvek su bili Kupindo poslastica.

Cena: 800 dinara

Gobleni oko 42komada.snizeno hitno

Trebalo bi citirati prodavca, jer su stvari jasne: U ponudi imam oko42 goblena neki su i poznati i na jakoj ceni ali ukoliko bi uzeli sve zajedno spreman sam da sve ponudm za 108000dinara pa ako ste ozbiljan kupac pitajte sta vas interesuje pre same kupovine.Ja sam ubacio neke malo poznatije goblene ali kazem zaista imam sve i svasta pa ako ste ozbiljan kupac pitajte sta vas interesuje…

Cena: 108.000 dinara

Razglednice u znak sećanja na bombardovanje 1999

Ukoliko vam nije dovoljno prisećanja i šetnje pored srušenih zgrada, pošaljite sebi ili nekome razglednicu.

Cena: 500 dinara

Kutija za orden Svetog Save

Orden Svetog Save je bio državni orden u Kraljevini Srbiji (1883—1918) i Kraljevini Jugoslaviji (1918—1945), a od 1945. do danas predstavlja najviše odlikovanje koje dodeljuje Srpska pravoslavna crkva (izvor: Wikipedia). Opis proizvoda izostaje, tako da se pretpostavlja da to znate. Ordena nema. Stanje je dobro.

Cena: 12.000 dinara

Vajat ambar sa koševima

Vajat ambar sa koševima od hrastovine, napravljen 1949 god.
dmenzije6mx5m nalazi se i okolini Radan planine. plaćanje u gotovinski.

Cena: 300.000 dinara

SHIATSU Masazer za oci – Naocare za masazu – NOVO

Karakteristike:  22 stimulativne tačke  – 9 programa rada – Trajanje: 3, 5, 10 minuta – Masazer za rad koristi 2xAAA 1.5V baterije (baterije nisu ukljucene u ponudu) – Podesavanje duzine trake – Vibracije visoke frekvencije – Opuštanje (koristiti uveče protiv nesanice) – Otklanjanjanje zamora očiju (preporučuju se osobama koje rade za računarom) – Stimulisanje krvotoka – Otklanjanje migrene – Smanjivanje stvaranja bora oko očiju – Ublažavanje podočnjaka. Verovatno vam ništa više ne treba.

 

Cena: 1.590 dinara

Đoković od 18 000 i više kamenčića

Portret Novaka Đokovića za neko predvorje dvorana – sportski centar itd. Uramljen i ustakljen. Pa, trebalo je naći 18.000 kamenčića.

Cena: 1.250.000 dinara

Lažna kamera za video nadzor siva 2 komada

Objašnjenje je jasno i jednostavno: vrlo korisna stvarčica, mnogo je jeftinija od prave, a ima ulogu da spreči ljude da rade sve ono što ne bi želeli da rade pred kamerama, jer naravno ne vide razliku. Oni ne vide, kamera ne vidi.

Cena: 1.299 dinara

Kuća

Prva stvar koju nikada ne biste potražili na Kupindu, ako izuzmemo mamuta. Najlepše je, možda, što se ovako ključan (ne)predmet nalazi u kategoriji: ostalo. Od čvrstog je materijala. Preuzimanje: lično.

Cena: 2.981.000 dinara

Fontane moderne

Fontana nikad nije dovoljno, što nikada nije bilo očiglednije nego tokom protekle godine.

Cena: 250.000 dinara

PLUS Fontane unutrašnje

Ukoliko vam nije dosta ona napolju, po koju ste malopre krenuli, po Vašoj želji se i u fontanu za enterijer može ugraditi dodatna oprema, poput ekološkog generatora za maglu, pumpi koje prave efekte gejzira, vodene polulopte.

Cena: 45.000 dinara 

Trofej južnoafričkog lava

Ključna reč: nekorišćen. Ekspertni detalji na licu sa izrazom agresivnosti. Vrednost ovog predmeta je odlicna umetnicka ekspresija lica zenke lava u napadu. 

Cena: 88.000 dinara

Ustupam firmu u radu, može delom i zamena za dobar auto

Boja: šarena.

Cena: 2.950.000 dinara

Ekološki turbo solarijum

Uz ovaj solarijum dobijate i objektivni pregled tržišta: Najbolja ponuda u Srbiji, za razliku od ostalih,za koje ne znate koliko su stari,koliko su radili,a kad se pokvare(a to bude ubrzo) samo vam kazu- sta ti mogu,pa cak nemaju delove i servis sve i da platite.obezbeđen servis i delovi.veoma mali potrosac struje.

Cena: 58.500 dinara

Malo veće brodsko zvono koje ima dušu 

Posebno je dirljiv precizan opis ovog proizvoda; zvono dakle nije veliko, već malo veće. Činjenica da ima dušu sasvim sigurno je presudna za izvestan broj kupaca. Da citiramo izvrstan marketing:

KOME TREBA DA SE ČUJE KO SA SLAVIJE NA TERAZIJE PA I DALJE NA KILOMETRE, A DA NIJE KRADENO NITI JE PLEN SA RATIŠTA.

Cena: 88.823 dinara

Tanjir bakarni kalendar Maja

Nećete više nikad propustiti predviđeni smak sveta. Kao što kaže vlasnik: plaćen je 630 $ još je cena na njemu.

Cena: 19.500 dinara

SRS predizborni plakat (king size)

Finalni i možda najznačajniji predmet u podgrejanoj atmosferi pred predstojeće gradske izbore. Uvek je dobro podsetiti se stranke koja se predivno rasula, a čiju originalnu i ključnu postavu možemo videti upravo na ovom plakatu. U pitanju je ne tako jeftin predmet za kolekcionare skorašnje srpske istorije i njenih promena, ili zagrižene ljubitelje istog i istog. Cena je takođe vrlo pažljivo određena, takoreći u dinar. King size.

Cena: 19.191 dinar

Lajkuj:

Komentari:

  1. maja says:

    Člana kod koga ste našli ove fotoaparate ste trebali kontaktirati za priču jer lik najverovatnije ima vremeplov. Pogledajte njegov prfil i sve predmete koje prodaje pa će vam biti jasnije o čemu pričam.

Ostavite komentar:

Slični članci: