Da li imate preko 18 godina?

Kadinjača: simbol otpora i borbe

Autor:
Rođena zemljo, jesli li znala
– tu je pogin’o bataljon ceo;
crvena krv je procvetala
kroz snežni pokrov, hladan i beo.
Noću je i to zavej’o vetar.
Ipak, na jugu vojska korača:
Pao je četrnaesti kilometar,
al’ nikad neće – Kadinjača!

Ovako glasi kraj poeme Kadinjača Slavka Vukosavljevića koja govori o herojskoj borbi partizanskih snaga protiv nacističkog okupatora  29. novembra 1941. na Kadinjači. U bici na ovom prevoju izginuli su borci partizanskog Radničkog bataljona, štiteći odstupnicu Vrhovnom štabu koji se povlačio iz Užica ka Sandžaku. I upravo ovde, na 14 kilometru puta od Užica ka Bajinoj Bašti, uzdiže jedan od najimpresivnijih spomenika borcima NOB-a. Svedočanstvo o hrabrosti i herojstvu. Simbol otpora i dosledne antifašističke borbe.

„Pojedinačni i kolektivni podvig njenih branilaca, u tehnici i ljudstvu, neravnopravnoj borbi sa okupatorom i žrtvovanju svojih života radi življenja u slobodi obezbedili su duže trajanje u vremenu i u širem prostoru. S pravom se može reći da je Kadinjača postala neprekidno nadahnuće za negovanje narodnooslobodilačkih tradicija“, pisao je Života Marković, istaknuti član SUBNOR-a i dugogodišnji direktor Narodnog muzeja u Užicu.

Na mestu održavanje bitke 1952. godine podignuto je skromno mermerno obeležje, toranj-piramida visoka od 11 metara, po projektu Stevana Živanovića, ispod koje je kripta u kojoj su sahranjeni posmrtni ostaci vojnika Radničkog. Mermer za piramidu je nabavljen iz obližnjeg sela Karan, a na spomeniku su isklesani stihovi Slavka Vukosavljevića.

Ali već početkom šezdesetih godina veterani SUBNOR-a imali su planove za izgradnju većeg memorijalnog kompleksa koji bi upotpunio kriptu kamene piramide. Međutim na realizaciju se čekalo petnaestak godina i Skupština opštine (Titovo) Užice izabrala je 1977. koncept koji su podneli vajar Miodrag Živković i arhitekta Aleksandar Đokić.

Spomenik je izgrađen i otvoren 23. septembra 1979. godine, a iste te godine je proglašen za spomenik kulture od izuzetnog značaja. Pet godina kasnije otvorena stalna muzejska postavka Radnički bataljon i borba na Kadinjači, a podignut je i park sa 88 stabala u čast Josipa Broza Tita.

Primarni element dogradnje spomen-kompleksa Kadinjače iz 1979. godine, koji je izradio Miodrag Živković, bio je prostran talasasti niz belih betonskih stubova izgrađenih oko prvobitnog spomen obeležja. Dva najistaknutija i najviša karakteriše veliki otvor nalik rupi od metka koji probija njegov centar. Dodatni simbolički element je visina od 14 metara, što simbolizuje udaljenost od Užica izraženu u kilometrima. I sam otvor od metka usmeren je ka Užicu.

Sa obe strane staze koja vodi do 14 metara visokog monolita je niz valovitih skulpturalnih oblika koji izranjaju iz zemlje, od kojih su neke oblikovane i zaobljene, dok su druge oštre i geometrijske. Pretpostavlja se da simbolizuju otpor i odbranu partizana koji su držali odstupnicu Glavnom partizanskom štabu koji se povlačio iz pokorene Užičke republike. Oblikovane figure, na kojima se razaznaju izmučena lica, predstavljaju partizane, dok oštri ugaoni oblici bez karaktera predstavljaju nemačke snage. Ovo se, kako se ističe u tekstu na sajtu Spomenik Database, može posmatrati kao simbol slobode koja je imala veliku cenu.

Zub vremena i surova klima na ovom području učinili su da ovaj spomen kompleks pretrpi oštećenja, od kojih su najvidljivija bila krunjenja kamenih figura, žućkasta patina koja je prekrila bele kamene stubove i oštećenje kamenih staza, ali je u prethodnih desetak godina to obnovljeno i ovo je zaista jedan od najočuvanijih spomenika NOB-a. Posete nisu kao u vreme bivše Jugoslavije, kada je ovde godišnje dolazilo i po 100.000 ljudi, ali rastu iz godine u godinu. Tako da ukoliko se nađete u ovoj kraju ili krenete na odmor na Taru, izaberite put od Užica ka Bajinoj Bašti i posetite mesto herojske bitke.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: