Da li imate preko 18 godina?

Jesetrama preti izumiranje

Autor:

Međunarodna unija za zaštitu prirode (IUCN) objavila je prvu sveobuhvatnu procenu rizika od izumiranja vrsta na svetskom nivou u poslednjih 13 godina. Njome potvrđuju da je svih 26 preostalih vrsta jesetri i veslokljunki ugroženo. Na IUCN-ovoj Crvenoj listi ugroženih vrsta skoro dve trećine vrsta jesetri i veslokljunki sada je označeno kao kritično ugroženo, dok je službeno proglašeno regionalno izumiranje jesetarske vrste sima u Dunavu, kineske veslokljunke i nestanak divlje jesetarske vrste tipične za reku Jangce.

„Vrste koje su nadživele dinosauruse sada izumiru zbog nas ljudi, koji u poređenju sa njima postojimo samo trenutak u vremenu. To govori nešto o čovečanstvu. I dalje imamo izbor –  možemo da radimo na očuvanju slobodnih i zdravih reka koje hrane i održavaju zajednice širom sveta ili da nastavimo da se držimo dosadašnjih loših praksi koje nam ostavljaju puste reke”, poručila je Iva Svilar iz WWF Adrije.

Krivolov jesetre radi nezakonite trgovine kavijarom i njihovim mesom iz divljeg ulova jedan je od vodećih uzroka njihove ugroženosti. Prošle godine je svetska organizacija za zaštitu prirode WWF otkrila da se trećina kavijara i mesnih proizvoda u Donjem Podunavlju prodaje ilegalno. Dodatne pretnje jesetrama su brane hidroelektrana koje blokiraju njihove migracijske rute, neodrživa eksploatacija peska i šljunka koja uništava mrestilišta i degradira njihova staništa.

foto: WWF Bulgaria

IUCN-ova procena ističe hitnu potrebu za ambicioznim globalnim okvirom za prirodu koji vlade treba da dogovore na UN Konferenciji o biodiverzitetu – COP15 koja će se održati u Montrealu kasnije ove godine. Novi okvir mora da prioritizuje slatkovodne vrste i ekosisteme, koji su se do sada uvek zanemarivali iako su najugroženiji, saopštava WWF Adrija.

„Neuspešno očuvanje jesetarskih vrsta pokazatelj je neuseha vlada širom sveta da upravljaju rekama na održiv način i ispune svoje obveze kako bi zaustavile globalni gubitak prirode i očuvale jedinstvene vrste kao što su jesetre. Šokantni, ali nažalost ne i iznenađujući, podaci dobijeni ovom procenom znače da jesetre zadržavaju svoju neželjenu titulu najugroženije grupe vrsta na svetu”, rekao je Arne Ludvig, predsednik IUCN-ove grupe stručnjaka za jesetre.

Evropske vlade su dogovorile ambiciozne politike kojima bi zaštitile jesetarske vrste kao deo Pan-evropskog akcionog plana za jesetre. Uprkos tome, njihov status nastavlja da se pogoršava širom kontinenta. Sedam od ukupno osam evropskih vrsta jesetri je već klasifikovano kao kritično ugrožene, a sada je i kečiga, najmanja slatkovodna vrsta reklasifikovana iz osetljive u ugroženu vrstu.

„Nestanak sima iz Dunava pokazuje da je neophodno efikasnije sprovođenje Pan-evropskog plana za jesetre, uključujući i mere koje osiguravaju uzvodne i nizvodne migracije”, poručuje Svilar. “Ako vlade i institucije širom Evrope ne preduzmu mere za obnovu rečne povezanosti i obnovu staništa jesetri u važnim rekama, to će značiti izumiranje velikog broja vrsta jesetri.”

Uprkos zabrinjavajućim rezultatima ove procene, ona ukazuje i na neke pozitivne trendove. Nakon 30 godina poribljavanja, jadranska jesetra, vrsta za koju se smatralo da je izumrla u divljini, pronađena je Italiji. Takođe, dugoročni napori u Severnoj Americi pomogli su da se stabilizuju i povećaju neke lokalne populacije jesetri, uključujući belu jesetru u reci Frejzer.

IUCN, WWF i WSCS (Svetsko društvo za zaštitu jesetri) sarađuju sa relevantnim partnerima na zaštiti jesetarskih vrsta kroz naučno istraživanje, podizanje svesti kao i direktnim uključivanjem u projekte očuvanja kako bi se premostio jaz između nauke i prakse upravljanja vrstama i područjima.

Jesetre su među najvećim slatkovodnim ribama na Zemlji: najveća je u prošlosti dostizala do 7 metara dužine i težila do 1,5 tona. Mogu da žive preko 100 godina, a potrebno im je do 15 godina da sazru. Postoje od vremena dinosaurusa i od tada se gotovo uopšte nisu menjale. Jestre mogu da migriraju do 3.000 kilometara radi mrešćenja.

foto: WWF Austria // Hannes Greber

Život za dunavske jesetre je projekat fokusiran na očuvanje najznačajnijih riba Dunava – jesetre. Razlozi za smanjenje populacija jesetri su složeni, ali je najvažniji – prekomerno izlovljavanje – povezan s nedostatkom informacija i svesti o ugroženosti ove grupe riba. Uprkos strogoj pravnoj zaštiti, krivolov i nezakonita trgovina mesom i kavijarom divljih jesetri i dalje ugrožavaju posljednje preživele primerke ovih drevnih riba. Glavni cilj projekta odnosio se na zaustavljanje i smanjivanje gubitka divljih jesetri u Evropi i širom sveta kroz izgradnju kapaciteta i unapređenje sprovođenja zakona, društveno-ekonomske mere koje podržavaju očuvanje jesetri i podizanje svesti javnosti.

WWF-ova globalna inicijativa za jesetre želi da spasi preostale vrste jesetri. WWF sarađuje sa vlastima u borbi protiv krivolova i na zaustavljanju crnog tržišta kavijarom. Sarađujemo sa lokalnim ribarskim zajednicama duž Dunava u Bugarskoj, pomažemo u stvaranju alternativnih sredstava za život onima kojima je to potrebno i puštamo jesetre uzgojene u zatočeništvu kako bismo povećali njihovu brojnost. Sarađujemo sa vladama na zaštiti ključnih staništa – uključujući nedavno zaštićena područja u Gruziji i na Dunavu u Bugarskoj. Takođe, zagovaramo sprovođenje već postojećih planova očuvanja.

*naslovna fotografija: WWF Austria // Jutta Jahrl

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: